2024. október 7., hétfő

A végén nyertek az „európaiak”

FOCICRONIKA
Mile Petković, a Slaven Belupo edzője szerint, aki gólok számát figyelembe véve sikeresebb, az megérdemli a győzelmet

Az európai porondon szereplő két horvát csapat a bajnokságban nagyon hasonló módon gyűjtötte be a három pontot. Az Európa Ligát a Villarreal elleni 2:0-s győzelemmel kezdő Dinamo a 90. percben Barbari ć találatával nyerte meg a zágrábi városi rangadót, a spliti Hajduk, amely az Európa Ligában 3:1-es vereséget szenvedett az AEK otthonában, pedig Brkljača 88. minutumban szerzett góljával győzte le a forduló előtt még éllovas Rijekát. A splitiek győzelme azért is jelentős, mert a 46. perctől Sharbini kiállítása miatt tíz emberrel játszottak, s ennek ellenére három ponttal távoztak a kikötővárosból.

Még mielőtt a Hajduk és a Dinamo pályára lépett, a Split minimális arányban nyert a zágrábi Lokomotiva ellen, így az újonc egy fél nap erejéig a táblázat élén állt. Annak ellenére, hogy még csak nyolc fordulón vannak túl a csapatok, már most biztos, hogy a kisebbik spliti együttes a 2010/2011-es bajnokság legkellemesebb meglepetése.

A forduló játékosa(i): Marijo Brkljača és Tomislav Barbarić – a Hajduk és a Dinamo játékosai a Rijeka, illetve a Lokomotiva elleni találkozó utolsó perceiben lőtték csapatuk győztes góljait, így nekik köszönhetően a két edző, Stanko Poklepović és Vahid Halihodžić nyugodtan hajthatta álomra a fejét, hiszen a győzelmek egyben azt is jelentették, hogy a két együttes valamivel nyugodtabban készülhet a szeptember végén sorra kerülő újabb Európa-ligás csoportmeccsre.

A forduló kijelentése: Mile Petković, a Slaven Belupo edzője a Karlovac elleni vereség után a következőket mondta: „Gratulálok Pamić kollégámnak a győzelemhez, mivel a labdarúgást gólokra játsszák, és a játéknak ezen a terén ezúttal jobbak voltak”. (Ettől a nyilatkozattól a következő fordulóban nem lesz nehezebb bölcsebb dolgot mondani...)

A 8. forduló eredményei: Inter Zaprešić–Eszék 1:0, Hrvatski dragovoljac–Šibenik 0:1, Karlovac–Slaven Belupo 1:0, Rijeka–Hajduk 0:1, Varaždin–Cibalia 2:1, Dinamo–Zagreb 1:0, Zadar–Istra 1961 2:0, Split–Lokomotiva 1:0.

A sorrend: Hajduk 18, Dinamo 17, Split, Rijeka 16, Varaždin 14, Zagreb 13, Karlovac, Slaven Belupo 12, Cibalia, Lokomotiva 11, Eszék, Zadar 10, Inter Zaprešić 9, Šibenik 6, Istra 1961, Hrvatski dragovoljac 2 pont.

A következő forduló (szeptember 25-én): Lokomotiva–Dinamo, Šibenik–Inter Zaprešić, Zagreb–Rijeka, Hajduk–Varaždin, Eszék–Zadar, Slaven Belupo–Hrvatski dragovoljac, Cibalia–Karlovac, Istra 1961–Split.