2024. október 7., hétfő

Éremközelben a magyar csapat

39. SAKKOLIMPIA – HANTI-MANSZIJSZK

Ukrajna magabiztosan nyert Franciaország ellen



Amennyiben a magyar férfi válogatott az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló sakkolimpia vasárnapi, utolsó fordulójában nyer Lengyelország ellen, úgy, egy kis szerencsével még a dobogóra is felállhat. Köszönhető ez annak, hogy az Almási, Balogh, Berkes, Lékó, Polgár alkotta csapat a 10. fordulóban 3:1-re nyert Fehéroroszország ellen, s így egy fordulóval a torna vége előtt az ötödik helyen áll.

A lengyelek elleni győzelem nem garantálja a bronzérmet, de az biztos, hogy a magyar csapat, ha nyer, a legrosszabb esetben is ötödik lesz. Utoljára nyolc évvel ezelőtt sikerült a magyar válogatottnak érmet szereznie sakkolimpián, akkor a második helyen fejezte be a versenyt az együttes.

Márkus Róbert a 10. fordulóban veszített a lengyel Bartel ellen

A 10. forduló érdekesebb eredményei, férfiak: Ukrajna–Franciaország 3,5:0,5 (Ivancsuk–Vachier-Lagrave 1:0, Ponomarjov–Fressinet 1:0, Eljanov–Tkachiev 1:0, Efimenko–Feller remi), Kína–Oroszország I. 1,5:2,5 (Wang Yue–Kramnyik remi, Wang Hao–Griscsuk 0:1, Bu–Szvidler remi, Li–Karjakin remi), Egyesült Államok–Izrael 1:3, Spanyolország–Grúzia 3:1, Szerbia–Lengyelország 1:3 (Sedlak–Wojtaszek 0:1, Vučković–B. Socko remi, Ivanišević–Miton remi, Márkus–Bartel 0:1), Csehország–Örményország 1,5:2,5, Magyarország–Fehéroroszország 3:1 (Lékó–Sz. Zsigalko remi, Almási–A. Zsigalko 1:0, Berkes–Podolcsenko 1:0, Balogh–Sztupak remi).

A sorrend: 1. Ukrajna 18, 2. Oroszország I. 17, 3. Izrael 16, 4–8. Lengyelország, Magyarország, Örményország, Spanyolország, Franciaország 15, 23. Szerbia 13 pont stb.

A 11. (utolsó) forduló érdekesebb párjai (vasárnap, közép-európai idő szerint 7 órakor): Izrael–Ukrajna, Oroszország I.–Spanyolország, Lengyelország–Magyarország, Franciaország–Örményország, Oroszország II.–Görögország, Kína–Olaszország, Hollandia–Szerbia.

Nők: Oroszország I.–Bulgária 4:0, India–Kína 1:3, Grúzia–Ukrajna 2:2, Szerbia–Oroszország II. 1:3 (Bojković–Pogonyina 0:1, Čeluškina–Girja 0:1, Stojanović–Bodnaruk 0:1, Rakić–Kaslinszkaja 1:0), Örményország–Lengyelország 1:3, Kuba–Lettország 2,5:1,5, Azerbajdzsán–Magyarország 3:1 (Z. Mamedgyarova–Hoang 1:0, T. Mamedgyarova–Mádl remi, Mammadova–Vajda remi, Umudova–Rudolf 1:0).

A sorrend: 1. Oroszország I. 20, 2. Kína 16, 3–6. Ukrajna, Grúzia, Oroszország II., Lengyelország 15, 14. Szerbia 13, 25. Magyarország 12 pont stb.

A 11. forduló érdekesebb párjai: Oroszország II.–Oroszország I., Kína–Ukrajna, Lengyelország–Grúzia, Horvátország–Kuba, Egyesült Államok–India, Oroszorszg III.–Szerbia, Spanyolország–Magyarország.

Karpov és Kaszparov megbűnhődtek

A sakkolimpia kezdte előtt megkérdeztük Rajcsányi Pétert (Budapest), milyen is lesz az elnökválasztás eredménye. Marad-e Iljumzsinov vagy a Karpov–Kaszparov kettős kerül a FIDE trónjára. Így vélekedett: amennyiben Luganóban a nemzetközi bíróság elveti Karpovék vádját és bebizonyosodik, hogy az Iljumzsinov csapat legálisan volt hatalmon az elmúlt négy évben, akkor fölényes Iljumzsinov várható. És így történt, Kaszparovék a titkos szavazáson 55:95 arányban maradtak alul.

Győzött az igazság, mondhatnám, mert Karpov és Kaszparov bűnei túl nagyok voltak. Karpov ugyanis azzal hogy nem fogadta el Fischer óhaját a világbajnoki cím megvédését illetően, az amerikai sakkozót 20 évre eltávolította a sakkmezőktől, pedig ő is – mint mindenki más – tudhatta, hogy Fischer akkor volt a csúcson, és nem volt sakkozó a világon, aki legyőzhette volna. Kaszparov bűne ha lehet még nagyobb, ugyanis a manilai sakkolimpián mindent megtett azért, hogy az odaérkező jugoszláviai sakkcsapat ne vehessen részt, mondván, Milošević bűnei akkorák, hogy nemcsak Belgrádot kell bombázni, hanem annak az országnak a legjobb sakkozóit is. Komoly ember ilyet nem kívánhatott, még akkor sem, ha az egyéni érdekei teljesen mást követeltek. Politikai célokból képes volt szövetségre lépni még az általa megvetett Karpovval és együtt próbálták a FIDE kormánykerekét magukhoz ragadni. És hogy ebbe az elképzelésükbe be tudták vonni Alisa Marić egyetemi tanárnőt és a világ egykori legjobb harmadik női sakkozóját, az is az ő bűnük. Ahogy Dražić a jugoszláv férficsapat kapitánya a szavazás után értékelt: újra a vesztes oldalára álltunk, és megaláztattunk egy olyan nemes gondolkozású hölgyet, mint Alisa Marić nagymesternő.