2024. október 7., hétfő

Egy tucat szerbiai Budaörsön

ASZTALITENISZ

Ezen a héten története során először rendez Pro Tour-versenyt a Magyar Asztalitenisz-szövetség (MOATSZ): a 30 ezer dollár összdíjazású I. JOOLA Magyar Nemzetközi Bajnokságnak mától vasárnapig Budaörs ad otthont.

A sorozatot még 1996-ban indította el a sportágat irányító nemzetközi szervezet, az ITTF, amely aztán igazi sikertörténetet csinált a Pro Tourból. Az idei program 15 versenyből áll, s eddig többek között Katarban, Kuvaitban, Indiában, Marokkóban, Egyiptomban, a Koreai Köztársaságban, Japánban és bizonyos európai országokban léptek asztalhoz a játékosok – ez jól érzékelteti azt, hogy a sorozat kiemelt szerepet tölt be a nemzetközi asztalitenisz-életben. Ez persze nem véletlen, hiszen ezek a tornák rendkívül fontosak a világranglista-pozíciók meghatározásában, és ezáltal az olimpiai kvalifikáció kiharcolásában.
Az e heti viadal után már Magyarország is azon nemzetek közé lesz sorolható, mely Pro Tour-versenyen látta vendégül a világ elitjét. Az asztalitenisz-rajongóknak igazi csemegét ígér a vadonatúj budaörsi sportkomplexumban sorra kerülő torna, hiszen a részvevő mintegy 40 ország több mint 300 sportolója között találhatók világklasszis japán, hongkongi, tajvani, dél-koreai és európai versenyzők is. Ott lesz például a mezőnyben az ötszörös világbajnok svéd Jörgen Persson és az athéni olimpiai bajnok dél-koreai Rju Szeung Min, valamint a nőknél a hongkongi Tie Ja-na, továbbá az idei és a tavalyi Európa-bajnok, a fehérorosz Viktorija Pavlovics, illetve a német–kínai Wu Jiaduo.

Ami a szerbiai versenyzőket illeti, a nőknél Fehér Gabriella klubkötelezettségei miatt nem vesz részt a tornán, ami azonban ettől sokkal nagyobb baj, hogy sorozatos félreértések vagy egyéni mulasztások miatt a zentai születésű játékosnő szerepel a benevezettek listáján, vagyis a neve ott lesz a sorsolásban is, s mivel küzdelem nélkül veszít majd, pontokat fog veszíteni a világranglistán. Ami azt jelenti, hogy – az előzetes számolgatások alapján – mintegy tíz helyet csúszik majd vissza a ranglistán. Szerbiából összesen 12 versenyző próbál majd meg minél jobb eredményt elérni a budaörsi tornán, s természetesen a férfi csapatban helyet kapott Pető Zsolt is, az egyedüli szerbiai játékos, akinek sikerült Pro Tour versenyen egyéniben a dobogó legfelső fokára állnia.

A szerbiai női csapat tagjai: Erdélyi Annamária, Marija Galonja, Anelia Lupulescu, Molnár Mónika, Andrea Todorović.

A héttagú szerbiai férfi válogatott tagjai: Bojan Crepulja, Marko Jevtović, Lorencio Lupulescu, Marko Petkov, Pető Zsolt és Zoltán, Széll Zsolt.
A 34 fős magyarországi keretet Tóth Krisztina, Póta Georgina és Lovas Petra vezeti, de természetesen a magyar csapatban helyet kapott Jakab János és az idei csapat-vb meglepetésembere, Kosiba Dániel is.
Ma és csütörtökön a selejtezőket bonyolítják le Budaörsön, a főtáblás küzdelmek pénteken rajtolnak.



Fenyvesi, Mendergiš és Halász

A hétvégén Óbecsén kétnapos ranglistaversenyt rendeztek az újoncoknak, a serdülőknek és az ifiknek. A lányoknál mindhárom korosztályban vajdasági siker született, hiszen az ifiknél a topolyai Fenyvesi Anna Zsófia, a serdülőknél a törökkanizsai Suzana Mendergiš, az újoncoknál pedig a zentai Halász Ella nyert.

A dobogósak, lányok, újoncok: 1. Halász Ella (Zenta), 2. Dragana Vignjević (Obilić – Törökkanizsa), 3–4. Ivana Milovanović (Csóka) és Izabela Lupulescu (Unirea – Uzdin).

Fiúk: 1. Nikola Marinković (STAK – Belgrád), 2. Nikša Martinović (Zmajevo), 3–4. Lazar Tomić (Temerin) és Milan Milošević (Hajduk Veljko – Negotin).

Serdülők, lányok: 1. Suzana Mendergiš (Obilić), 2. Aleksandra Savić (Dunacséb), 3–4. Branislava Popov és Ivana Vejnović (mindkettő Zenta).

Fiúk: 1. Ivor Katić (Kikinda), 2. Marko Popović (Crvena zvezda), 3–4. Mészáros Hunor és Stefan Komlušan (mindkettő Csóka).

Ifik, lányok: 1. Fenyvesi Anna Zsófia (Topolya), 2. Truzsinszki Viktória (Topolya), 3–4. Aleksandra Savić (Dunacséb) és Branislava Popov (Zenta).

Fiúk: 1. Boris Mihailović (Faks – Kragujevac), 2. Kristijan Dalea (IMT), 3–4. Ilija Majstorović (Banat – Nagybecskerek) és Nagynémedi Valentin (Obilić).