2024. október 6., vasárnap

Az Istra 1961 első győzelme

FOCICRONIKA

A horvát bajnokság hétvégi, 13. fordulójában a nyolc mérkőzésen összesen 12 gól született, ami 1,5 gólos átlagnak felel meg egy találkozón. A gólszegény forduló győztese az Istra 1961 együttese volt, amely három döntetlen és kilenc vereség után megszerezte első győzelmét, miután minimális arányban nyert a Karlovac ellen. Az éllovas Dinamo átgázolt a Zaprešićen, s őrzi négypontos előnyét a Hajdukkal szemben, amely szenvedett a Hrvatski dragovoljac ellen.

Vahid Halihodžić, a zágrábi Dinamo edzője nagyon elégedett volt csapatával, mivel a játékosai száz százalékban azt csinálták, amit kért tőlük. Az edző szerint jó felkészülési mérkőzés volt ez a csütörtöki, Club Brugge elleni, Európa-ligás találkozóra. Habár Bölöni László neve is szóba került, a spliti Hajduk új edzője ismét Goran Vučević lett. A tengerparti klub vezetőinek hirtelen döntése, úgy tűnik, sokkolta a játékosokat, akik a hétvégén megint egy gyorsan felejthető produkcióval rukkoltak elő, s végül csak a 82. percben szerezték meg a győztes gólt a sereghajtó Hrvatski dragovoljac ellen.

A forduló hőse: Dino Kresinger – A Cibalia játékosa kiválóan játszott a Zagreb otthonában, s ő szerezte csapata mindkét gólját, s így neki köszönhetően gyűjtötte be a vinkovci együttes a három pontot.

A forduló vesztese: A Rijeka – nem egy ember, hanem a teljes rijekai együttes volt a hétvégi forduló vesztese, ugyanis a csapat a 88. percig a zsebében tudhatta a három pontot, ám ekkor a vendéglátó Šibenik egyenlített. Az újabb két pont elvesztése a legrosszabbkor jött a Rijekának, ugyanis az előző fordulóban súlyos vereséget szenvedtek az Eszéktől, s nagyon bíztak benne, hogy Šibenikről győztesként térnek haza.

A 13. forduló eredményei: Hajduk–Hrvatski dragovoljac 2:1, Zagreb–Cibalia 0:2, Lokomotiva–Slaven Belupo 0:0, Istra 1961–Karlovac 1:0, Eszék–Varaždin 0:0, Šibenik–Rijeka 1:1, Inter Zaprešić–Dinamo 0:3, Zadar–Split 1:0.

A sorrend: Dinamo 32, Hajduk 28, Cibalia 24, 4. Split 23, Varaždin 22, Rijeka 21, Zagreb 20, Eszék, Slaven Belupo, Inter Zaprešić 17, Karlovac, Zadar 16, Lokomotiva 15, Šibenik 13, Istra 1961 6, Hrvatski dragovoljac 3 pont.

A következő forduló (november 5-én és 6-án): Hrvatski dragovoljac–Split, Slaven Belupo–Istra 1961, Cibalia–Lokomotiva, Hajduk–Zagreb, Dinamo–Zadar, Karlovac–Eszék, Rijeka–Inter Zaprešič, Varaždin–Šibenik.