2024. október 6., vasárnap

Együttműködés a világ egyik legjobb klubjával

KAJAK-KENU
A zentai Tiszavirág Kajak-kenu Klub tagjai az évzárón

Október végén a zentai Sportszövetségben rendezték meg a helyi Tiszavirág Kajak-kenu Klub évzáró ünnepségét, amelyen mintegy 50 személy – versenyzők, szülők, vezetőségi tagok – jelent meg. Fehér Csaba, a klub edzője elmondta: a pár évvel ezelőtt újralétesült klub életében ez volt az első ilyen rendezvény, amely kiválóan sikerült, csakúgy, mint a mögöttük levő idény.

– A mini ligában húsz klub közül a negyedik helyen végeztünk, ami nagyon jó eredmény: összesen 202 pontot gyűjtöttünk, és ez 30 százalékkal több, mint amennyit tavaly sikerült összeszednünk. A négyfordulós versenyen húsz gyerekkel vettünk részt, s huszonkét éremmel gyarapítottuk a medálkollekciónkat. Vajdaság bajnokságán az utánpótlás korosztályban hat érmet szereztünk, az idősebbek között pedig volt egy ötödik és egy hatodik helyünk. Az országos bajnokságon 13 éves korig öt érmet sikerült szerezni, a nagyobbak között pedig volt három döntősünk – nyilatkozta Fehér, aki hozzátette, hogy minikajakban négy érmet várt, az idősebbektől pedig két döntőre számított, vagyis a fiataloknak mindkét korosztályban sikerült felülmúlniuk az edző elvárásait. Az évzárón kerámiatárgyat és hátizsákot ajándékoztak a legjobbaknak: Barta Évának, Fenyvesi Jankának, Barbara Subotićnak és Csabai Orsolyának, a többi versenyző – Marko Subotić, Kecskés Balázs, Vartus Árpád, Barta Bence, Kőműves Tamás és Dávid, Kaszás Ákos, Fenyvesi Ákos, Tóth Máté, Cakó Szabolcs, Pósa Tamás, Nagy Ádám, Nikola Šehovac, Illés Lehel, Saša Borđoški, Marko Barišić, Fenyvesi Abigél, Surányi Boglárka, Kőrösi Viktória, Pósa Fanni – pedig köszönőlevelet kapott, csakúgy, mint Kosiczky András, Zenta város sportfelelőse. A klubban nagy örömmel fogadták Cakó Sári visszatérését, s remélik, hogy a következő idényben majd bizonyítja kiemelkedő képességét.

Egyesek számára furcsának tűnhet, de a klubban nincs felnőtt versenyző.

– Igen, hiszen pár évvel ezelőtt nyitotta meg a klub újból a kapuit, s természetesen az utánpótlással kezdődött a munka. Ezt az évet összesen 30 versenyzővel csináltuk végig, akik 12 és 17 év közöttiek. Az egész idényben 48 érmet – 25 bronz-, 13 ezüst- és 10 aranyérmet – nyertünk, s ezenkívül voltak még pontszerző helyeink: 13 hatodik, 12 ötödik és 22 negyedik helyet szereztünk. Habár többet terveztünk, végül tizenegy versenyen vettünk részt, voltak ugyanis tornák, amelyek elmaradtak, de ez még mindig kettővel több, mint amennyin tavaly indultunk. Nem győzöm elégszer kiemelni, hogy a szülők hathatós támogatása nélkül ma biztosan nem tartanánk itt.

A nyáron a tiszafüredi klubbal sikerült kiváló együttműködést kialakítanotok. Ezen a téren történt-e újabb előrelépés?

– Igen, méghozzá nem is akármelyik klubbal, hanem a Szegeddel, amely világviszonylatban is az egyik legjobb klub, hiszen számos világ- és olimpiai bajnokot nevelt ki. A szegediekkel Borbély Ferenc hathatós közbenjárásával sikerült kapcsolatba kerülnünk, s ez az együttműködés biztosan nagyon gyümölcsöző lesz a számunkra, hiszen minden vasárnap a magyarországi városban edzhetünk, versenyeken is indulhatunk. Ami még nagyon fontos, hogy nem kell cipekednünk, mivel a szegediek kajakot és kenut is biztosítanak, és mindezt teljesen ingyen – azt hiszem, ettől többet nem kaphattunk volna senkitől.

A téli felkészülési időszak nemrég kezdődött.

– November elsején kezdtük meg a felkészülést a következő idényre. Vízen most már nem vagyunk, most a futásé a főszerep, télen pedig egy komolyabb edzőtábor szerepel a terveink között: szeretnénk elmenni a Tarcal-hegységre a magaslati felkészülés miatt, s ha sikerül összehozni, akkor Tóthfaluban is edzőtáborozunk majd.