2024. október 8., kedd

„Hardcore” a sportban

A péterrévei Balassa Árpád Szerbia legsikeresebb junior testépítője - TEST ÉPÍTÉS
Balassa Árpád sok csirkemellet fogyaszt

Augusztus és október között sporttörténelmet írt a szerbiai testépítésben egy 19 éves péterrévei fiú, Balassa Árpád – ebben a három hónapban elsőként neki sikerült megnyerni mind a négy sportszövetség, az International Body Fitness Federation (IBFF), az International Federation of Body Building (IFBB), a National Amateur Body Building Association (NABBA), valamint a Belgrádi Sportszövetség hazai versenyeit.

– Négy éve foglalkozom ezzel a sporttal: két évig rekreációs jelleggel, de komolyabban az utóbbi két évben kóstoltam bele az ún. hardcore body buildingbe – avat be a kezdetekbe az óbecsei Body Building Klub tagja.

A környezetedben, a családodban foglalkozott valaki ezzel a sporttal?

– Nem, apukám, Balassa Endre a régi Jugoszlávia igen sikeres úszója volt. Az én történetemhez hozzátartozik, hogy kiskoromban meglehetősen duci voltam – hetedikes koromig több mint 100 kilót nyomtam –, emiatt sokat bántottak, ezen szerettem volna változtatni.

Ezzel a sporttal szigorú életmód párosul, esetedben ez mit jelent?

– Minden napom egy-másfél órás, éhgyomorra végzett kardio-jellegű mozgással – futással vagy kerékpározással – kezdődik, ennek a célja a kardiovaszkuláris rendszer fejlesztése, a keringési rendszer magasabb szintre való emelése. Ezt 3-4 étkezés és egy esti súlyzós edzés követ. Kardioedzést minden nap tartok, súlyzózásban három nap edzést egy szünnap követ – az edzések intenzitása csak versenyek előtt csökken. Éjszaka az izom és máj glikogénraktárai kiürülnek, a szervezet ezáltal a mobilizálható zsírszövetből fedezi a további működéshez szükséges energiát.

Az edzéshez szükséges tudást honnan szerzed?

– Tavaly – a közgazdasági-kereskedelmi középiskolában végzett tanulmányaimmal párhuzamosan – Budapesten elvégeztem egy, az IFBB által indított szakedzői képzést. Máshonnan nem tudtam anyagot meríteni, mert a magazinok néha félrevezető információkat tartalmaznak. Mivel később is sporttal szeretnék foglalkozni, a tanulmányaimat a Budapesti Semmelweis egyetem TF karán, rekreáció szervező és egészségfejlesztő szakon szeretném folytatni. Ha ez nem sikerül, élni fogok a külföldi meghívásokkal, mivel Kaliforniából és Floridából is érdeklődnek irántam. Én szívesebben maradnék itthon és osztanám meg a megszerzett tudást, tapasztalatot az itteni sportolókkal, mert nálunk még ez a sport elég elmaradott.

Junior kategóriában, nehézsúlyban versenyzel. Mikor jöttek az első sikerek?

– Múlt év őszén nyertem meg a NABBA országos, majd vajdasági bajnoki címét. Ezen felbuzdulva az idei szezonra fölpakoltam magamra 10 kg száraz minőségi, szeparált izomzatot, de a szezon nem a terveim szerint alakult, első két nemzetközi versenyemen második helyezést értem el, de ezután ismét már csak aranyak jöttek. Köszönetet is szeretnék mondani ezekért az eredményekért Klink Zoltánnak, a Magyar Testépítő Szövetség elnökségi tagjának, az IFBB magyarországi személyi- és szakedzőképzése vezető tanárának, egyben a Vasas labdarúgócsapata erőnléti edzőjének, és nagy köszönettel és tisztelettel tartozom a szüleimnek is, amiért mindig biztos támaszt nyújtanak számomra. Köszönet illeti még Matassa Bernadettet és férjét, Michaelt, hogy nagy reményeket fűznek sportolói képességeim kiteljesedéséhez, és a tengeren túlon igyekeznek számomra támogatókat találni.

Most mire gyúrsz, milyen ambícióid vannak?

– Jelenleg SaoPaolóba készülök a NABBA világbajnokságára. Ezen a versenyen idén felnőtt kategóriában a 7. lettem – ki akartam próbálni magam ebben a mezőnyben.

Akkor a saját kategóriádban dobogós helyet remélsz?

– Meg merném talán kockáztatni: az első helyet.

Találkozol előítéletekkel?

– Igen, és nem csak a laikusok körében: a szakmában is előfordul ilyen, egyesek például a fizikumomat bírálják, de erre nem figyelek, a laikusok véleményét pedig egyszerűen tudomásul veszem.

Ez a sport speciális táplálkozást követel meg, ez esetedben miből áll?

– Csirkemellet nagy mennyiségben fogyasztok – napi két és fél, három kg-ot, ezt néha fiatal, sovány marhasteakkel vagy pulykával váltom, és a versenyek közeledtével az étkezések száma is növekszik, nyolc is lehet naponta. E téren egyébként önellátó vagyok, nem terhelem a szüleimet az étkezésemmel, magam készítek mindent. Ha a lépés úgy jött ki, az iskolában, az órákon került elő a párolt vagy grillezett csirke és rizs a kajás dobozból – volt olyan tanár, aki ezt elnézte, de volt, aki nehezebben tolerálta.

Izomfejlesztő szerek nélkül lehet ezt a sportot versenyszerűen űzni?

– Ha nem komplett a táplálkozás, azt ki kell egészíteni aminosavakkal, tejsavfehérjével, vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Ezek étrend-kiegészítők, de vannak kimondottan izomfejlesztést szolgáló szerek is.

– Valóban vannak olyan stimuláló készítmények, amelyek a teljes hormonális rendszerre hatnak, és a fehérjeszintézis növelésével felgyorsítják a folyamatot, így több fehérjét tud felvenni a szervezet.

E nélkül lehet-e „versenyképes” egy testépítő?

– A sportolók nagy része él ezekkel a szerekkel, de én semmi ilyet nem használok. Sokat számítanak a genetikai adottságok is.

Távolabbi terveid között mi szerepel?

– IFBB profi kártyát szeretnék szerezni, ezzel kvalifikálhatom magam profi versenyekre. Ennek a sportnak a csúcsa a Mr. Olympia verseny – 4-5 éven belül ide szeretnék eljutni.