2024. október 6., vasárnap

Játékosért Japánba

FociCROnika
Az Istra 1961 játékosainak öröme a Hajduk feletti győzelem után

Az egyiknek sikerült, a másik belesült – röviden így jellemezhetnénk a horvát bajnokság 16. fordulójában a zágrábi Dinamo és a spliti Hajduk teljesítményét. A Dinamo leiskolázta a sereghajtót, a Hrvatski dragovoljacot, míg üldözője, a Hajduk 2:0-ra veszített az utolsó előtti Istra 1961 ellen, így a zágrábi együttes előnye már hét pont a spliti csapattal szemben.

A Hajduk játékosai tudták, hogy nem lesz könnyű az Istra 1961 ellen, hiszen a pulai csapat a horvát kupában legyőzte a spliti együttest, s a hétvégén ugyanezt a bravúrt megismételte a bajnokságban is. A Hajduk veresége egyben azt is jelenti, hogy a spliti csapat igen jelentős ponthátrányba került a Dinamóval szemben, s nagyon valószínű, hogy a klub fennállásának 100. évfordulóján, amely jövőre lesz, serleg nélkül fejezi majd be az idényt. Érdekesség, hogy az Istra 1961 edzője jelenleg az a Zoran Vulić, aki korábban a spliti Hajduk kispadján is ült, vagyis a tengerpartiak leginkább majd neki mondhatnak „köszönetet”, ha üres kézzel fejezik be a 2010/2011-es idényt.

A Dinamo az első félidőben és a második játékrészben is három-három gólt lőtt a táblázat utolsó helyén álló Hrvatski dragovoljacnak, így nemcsak a pontjainak a számát növelte, hanem a gólkülönbségén is jelentősen javított. A Dinamóhoz kapcsolódó hír még, hogy a klub sportigazgatója, Zoran Mamić Japánban utazott, hogy erősítéseket igazoljon a csapatába. A hírek szerint a zágrábi együttes Akihiro Ienaga iránt érdeklődik, aki a Gamba Osaka 24 éves támadó középpályása. Ienaga egyszer már bemutatkozott a japán válogatottban is, igaz, ez akkor volt, amikor még Ivica Osim volt a szövetségi kapitány. Szintén a Dinamóval kapcsolatos hír, hogy a zágrábi együttes kiszemeltjei között szerepel a Partizan BL-csoportellenfele, a portugál Braga együttesének játékosa, a brazil nemzetiségű Matheus is.

A 16. forduló eredményei: Hrvatski dragovoljac–Dinamo 0:6, Inter Zaprešić–Karlovac 0:0, Split–Rijeka 2:3, Zadar–Varaždin 3:0, Šibenik–Slaven Belupo 3:3, Eszék–Cibalia 1:0, Istra 1961–Hajduk 2:0, Lokomotiva–Zagreb 2:0.

A sorrend: Dinamo 41, Hajduk 34, Cibalia 27, 4. Split 26, Inter Zaprešić, Rijeka 24, Varaždin 23, Slaven Belupo, Zadar 22, Eszék 21, Zagreb, Karlovac 20, Šibenik, Lokomotiva 18, Istra 1961 12, Hrvatski dragovoljac 6 pont.

A következő forduló (november 27-én): Rijeka–Dinamo, Hajduk–Eszék, Slaven Belupo–Inter Zaprešić, Karlovac–Zadar, Cibalia–Šibenik, Lokomotiva–Hrvatski dragovoljac, Zagreb–Istra 1961, Varaždin–Split.