2024. október 6., vasárnap

Ha egy okos lett volna…

FOCICRONIKA

Horvátországban november végén és december elején a legtöbb pálya alkalmatlan a játékra, ám ennek ellenére az őszi idény végeztével még három fordulót megrendeztek a bajnokság második feléből. Már az előző fordulóban nagy gondok voltak a pályák minőségével, s az is szóba került, hogy a 18. fordulót majd csak tavasszal rendezik meg, azonban ez nem történt meg. A logikus döntéseknek és az értelemnek a horvát labdarúgásban annyi esélyük van, mint a borjúnak a hentesnél…

A horvát internetes újságok szerint azt, hogy a csapatok december elején is pályára lépnek majd, már egy héttel ezelőtt tudni lehetett, amikor Ilija Lončarević, az Inter edzője a Slaven Belupo–Inter mérkőzés után, amelyet hófödte pályán rendeztek meg, azt nyilatkozta:

Ha a horvát labdarúgásban létezik egyetlen egy okos ember, akkor a 18. fordulót tavasszal rendezik majd meg.

Mint kiderült, okos egy sem volt, így a csapatok kénytelenek voltak pályára lépni a hétvégén. A forduló pénteken kezdődött, s mivel a zaprešići pályán nem lehetett játszani, így az Inter és a Cibalia Zágrábban mérte össze erejét: a találkozót az Inter nyerte 2:1-re, s ezzel a győzelemmel a negyedik helyen várhatja a tavaszi folytatást. Az európai szereplésük miatt a Dinamo és a Hajduk vasárnap léptek pályára, s sokan azt várták, hogy a zágrábi és a spliti együttes közötti hétpontos távolság még nagyobb lehet, ám pont az ellenkezője történt. A Hajduk egy gyenge első félidő után a második játékrész elején nyújtott kiváló produkciójának köszönhetően simán nyert a Šibenik otthonában, a Dinamo pedig csak 1:1-es döntetlent ért el a Varaždin ellen, így a splitiek öt pontra csökkentették a hátrányukat.

A forduló legjobbja: Ivan Kelava – A Dinamo kapusa a Varaždin elleni mérkőzésen egészen a 62. percig nem kapott gólt, így ő lett a horvát bajnokság rekordere, ugyanis 688 percig őrizte úgy a kapuját, hogy egyetlenegy labda sem került a háta mögé. A sorozatnak Filip Škvorc vetett véget.

A forduló legsportszerűtlenebb húzása: Toni Pezo – A Zadar játékosa a Slaven Belupo elleni mérkőzés 65. percében mintegy „fél perccel” előbb esett el az ellenfél tizenhatosában, még mielőtt testi kontaktusba került volna a vendégek kapusával. A színészkedésért azonban nem sárga, nem is piros lap lett a jutalma, hanem egy tizenegyes, amit Marko Matoc játékvezető ítélt meg a Zadarnak…

A forduló kijelentése: Stanko Mršić – Amikor csak veszít a csapata, a Cibalia edzője mindig a mintegy tíz kezdőjátékosának a hiányára és a játékvezetők hibáira fogja a vereséget. Mršić minden bizonnyal mindent előbb megcsinálna, mintsem azt, hogy gratuláljon az ellenfél edzőjének a győzelemhez. Az Inter elleni találkozó után a következőket nyilatkozta:

A bíró nem adott meg három tizenegyest nekünk. Akkor is jobban jártunk volna, ha Ilija Lončarević, az ellenfél trénere fújta volna a sípot.

A 18. forduló eredményei: Hrvatski dragovoljac–Rijeka 2:2, Inter–Cibalia 2:1, Dinamo–Varaždin 1:1, Split–Karlovac 0:1, Zadar–Slaven Belupo 1:1, Šibenik–Hajduk 1:3, Eszék–Zagreb 0:0, Istra 1961–Lokomotiva 2:1.

A sorrend: Dinamo 45, Hajduk 40, Cibalia 30, 4. Inter Zaprešić 28, Split 27, Karlovac 26, Rijeka, Varaždin 25, Slaven Belupo 24, Zadar 23, Eszék 22, Zagreb, Lokomotiva 21, Šibenik, Istra 1961 18, Hrvatski dragovoljac 7 pont.

A bajnokság tavasszal folytatódik.