2024. október 6., vasárnap

A célok nem változtak

KÉZILABDA
A szerbiai férfi kézilabda-válogatott Écskán kezdte meg a felkészülését a januárban kezdődő svédországi világbajnokságra


Noha alig néhány nappal ezelőtt fejeződött be a női Európa-bajnokság, a Norvégiában és Dániában megrendezett kontinensviadalról már egyre kevesebb szó esik, ami nem véletlen, hiszen január 13-a és 30-a között Svédország ad otthont a férfi válogatottak világbajnokságának. Az előző nagy versenyeken Szerbia nemzeti együttese nem szerepelt valami fényesen: a szakértők szerint sokkal több volt a csapatban az év elejei ausztriai Eb-n, amikor az együttest az éremesélyesek közé sorolták, ám Sead Hasanaefendić kiválasztottjai a négytagú csoportban utolsók lettek, így kiestek.

A svédországi vb előtt a szerbiai együttes vezetői optimisták – ezen nem kell csodálkozni, hiszen nem volt még olyan Eb vagy vb, amelyik előtt nem bizakodva, önbizalommal teli nyilatkoztak volna – de egyben óvatosak is. Ez azt is jelenti, hogy tanultak az előző nemzedékek hibáiból, azok ugyanis mindig megígérték a kiváló eredményt, de ez legtöbbször elmaradt, s így a szerbiai fogadtatás igen sokszor – érthető okokból – nélkülözött minden pompát és dicsőséget.
A szerbiai sajtó szerint eljött az ideje, hogy a kézilabdasport kedvelői ismét higgyenek abban, hogy a szerbiai válogatottban jó eredményt ér majd el Svédországban. Veselin Vukovićcsapatának tagjai hétfőn Belgrádban találkoztak, s Écskán kezdték meg a felkészülést a január idusán kezdődő vb-re. Vuković a már említett Hasanaefendićet váltotta a balul sikerült Európa-bajnokság után a kispadon, s azonnal elhitette a közvéleménnyel, hogy a megfelelő ember ült le a szerbiai kispadra, hiszen a Csehország elleni pótselejtezőben sikerült kiharcolnia a vb-részvételt. Vuković a fővárosban megtartott sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a cél egyértelmű: meg kell próbálni az összes ellenfelet legyőzni. Ez így elsőre egész jól hangzik, de nem szabad elfelejteni, hogy a válogatott ugyanilyen célokkal vágott neki a januári Eb-nek is, aztán még a vendéglátó Ausztriát sem sikerült megvernie...
– Az a véleményem, hogy minden csapat ellen képesek vagyunk jó eredményt elérni, abban azonban nem vagyok biztos, hogy a játékosok bírják majd a sorozatos terhelést, s folyamatosan képesek lesznek a legtöbbet nyújtani. Az átlagéletkor nálunk is hasonló, mint a többi csapatnál, csak az a gond, hogy a többiek rutinosabbak, mivel több Eb és vb van a hátuk mögött – nyilatkozta Vuković.

Az első hét helyezett vehet részt az olimpiai selejtezőn, s természetesen nagyon jó lenne, ha indulhatnánk a 2012-es londoni ötkarikás játékok kvalifikációs versenyén.
A szövetségi kapitány elmondta, hogy a csapat csak január 2-án lesz teljes, mivel a német bajnokságban még december legvégén is rendeznek mérkőzéseket. Vuković a napokban megkapja az orvosi jelentést Mladen Bojinovićnak, a szerb válogatott legtapasztaltabb játékosának azegészségi állapotáról.

– Ha a több mint százszoros válogatott Bojinović nem áll a rendelkezésünkre, nagyon kell igyekeznünk, hogy a vb-n a győzelmeink száma nagyobb legyen a vereségeknél. Az már biztos, hogy sérülés miatt nem számíthatok Radivoje Ristanovićra és Vukašin Rajkovićra.
A szerbiai válogatott erejéről pontosabb képet az öt felkészülési mérkőzés után kaphatunk. A szövetségi kapitány szerint az Oroszország, Tunézia, Ausztria és Bosznia-Hercegovina elleni barátságos találkozók kiválóak lesznek majd a játékosok formájának tesztelésére. A tervek szerint a vb-re 17 játékos utazik majd, akiknek a nevét az utolsó felkészülési mérkőzés után hirdeti ki Vuković. A válogatott december 25-éig Écskán készül, s másnap következik az oroszok elleni mérkőzés Belgrádban. A találkozó után Tunéziába utaznak a csapat tagjai, ahol két mérkőzést játszanak a nemzeti együttessel. A kis újévi szünet után a felkészülés január 2-án Kovilovón folytatódik.

A szerb válogatottat a világbajnokság C csoportjába sorsolták, amelynek mérkőzéseit Malmőben és Ludnban rendezik majd meg. Vuković együttesén kívül ebben a csoportban kapott még helyet Algéria, Ausztrália, Horvátország, Dánia és Románia is. A magyar válogatott a B jelzésű csoportban szerepel majd, ahol Ausztria, Brazília, Izland, Japán és Norvégia lesznek az ellenfelei.

A 2009-es vb-t a franciák nyerték, miután Horvátországban magabiztosan nyertek a vendéglátó ellen 24:19-re. A harmadik helyen a lengyelek végeztek, miután a bronzmérkőzésen 31:23-ra győzték le a Dániát.

A szerb válogatott bő kerete

Kapusok: Dimitrije Pejanović (Torrevieja), Darko Stanić (Cimos), Dragan Marjanac (Toledo).

Bal szélsők: Ivan Nikčević (Granollers), Dobrivoje Marković (Quenca 2016),Filip Marjanović (Metaloplastika).

Jobb szélsők: Rajko Prodanović (Vardar), Dragan Tubić (Mors Thy Håndbold), Miloš Kostadinović (Partizan).

Átlövők: Momir Ilić (Kiel), Momir Rnić (Celje), Nenad Vukmirović (Melsungen), Petar Đorđić (Flensburg), Žarko Šesum (Rhein Necker Löwen), Miloš Pešić (Alcobendas), Damir Đurković (Antequera), David Rašić (Amaya Sport), Mladen Vojnović (Montpellier), Savo Mešter (Partizan), Nemanja Privak (Nantes), Uroš Mitrović (Créteil), Marko Vujin (MKB Veszprém), Ivan Stanković (Aragón).