2024. október 6., vasárnap

Nem vagyok diktátor

LABDARÚGÁS
Robert Prosinečki tudja, hogy csapata nem játszhat úgy, mint a Barcelona (Fotó: crvenazvezdafk.com)

A Crvena zvezda Labdarúgóklub és a horvát foci legendája, Robert Prosinečki két hete visszatért Belgrádba, legnagyobb klubsikereinek színhelyére, ahol a fővárosi piros-fehér együttes vezetőedzőjeként tevékenykedik majd.

Prosinečki 1991-ben, az olaszországi Bariban megrendezett Bajnokok Európa Kupája döntője után – amelyben a Crvena zvezda a büntetők biztosabb értékesítésének köszönhetően legyőzte a francia Marseille-t, és ezzel Európa legjobb csapata lett – azt nyilatkozta, hogy egy napon szeretne hivatásos trénerként dolgozni. Talán nem sokan gondolták, hogy az első vezetőedzői posztját majd egykori klubjától kapja, de a sors így hozta.

Amikor Lukić és Adžić megkeresett az ajánlattal, két vélemény volt fontos a számomra: az egyik a feleségemé, a másik pedig a gyerekeimé volt. Mivel valamennyien támogatásukról biztosítottak, könnyű volt meghozni a döntést, és visszatérni az én Zvezdámba – nyilatkozta Prosinečki, aki hozzátette: meg fogja mutatni a játékosoknak, hogy képesek megnyerni a bajnokságot.Prosinečkit, aki korábban Slaven Bilićnek, a horvát labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a jobbkeze volt, december 9-én mutatták be a Crvena zvezda edzőjeként.
– Nem tudnám leírni azt a pillanatot, mikor hivatalosan, a kamerák előtt is elhangzott: én vagyok a Crvena zvezda edzője. Játékos pályafutásom legszebb négy évét töltöttem el a Zvezdában, ahonnan a világ legnagyobb klubjába, a Real Madridba igazoltam. Ami a jelent illeti, figyelemmel kísértem a Crvena zvezda eredményeit, megnéztem a mérkőzéseit, néhányat élőben is. Azért jöttem, hogy forradalmat csináljak. Nem vagyok bolond, hogy azt gondoljam, a csapatom majd úgy fog játszani, mint a Barcelona, de tudom, sokkal jobb teljesítményre képes, mint amit az őszi idényben láthattak a nézők. Ez nem azt jelenti, hogy majd tíz játékossal támadunk, hanem azt, hogy minél többet birtokoljuk a labdát, és mi diktáljuk az iramot. Jó munkával és megfelelő, győztesekre jellemző felfogással ez sikerülhet. Nem vagyok diktátor, de rendet és fegyelmet akarok tartani. Ha nem hinnék abban, hogy sikerülhet megelőzni a Partizant, nem jöttem volna Belgrádba – mondta az 1969-ben, Németországban született edző, aki tisztában van azzal: a sikerhez és a megfelelő légkörhöz elengedhetetlen, hogy a játékosok elégedettek legyenek. A Crvena zvezda öt ponttal gyűjtött kevesebbet az örök rivális Partizannál az őszi idényben.
– Láttam a Partizan néhány európai mérkőzését és a Crvena zvezda elleni rangadót is. Hogy ne ámítsuk egymást, közlöm, hogy a fekete-fehéreknek jó csapatuk van. Nem akarok most neveket felsorolni, de biztos: azzal, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeltek sokat nyertek.
A Crvena zvezda vezetősége mindent megtesz, hogy a csapathoz csatlakozzon a niši születésű Vladimir Volkov is, aki jelenleg a Sheriff Tirsapol együttesét erősíti.
– Ballábas, kiváló a testfelépítése, nagyon jó a párharcokban. Nem az én dolgom, hogy megállapítsam, mekkora az esélye, egyáltalán van-e rá esély, hogy a Crvena zvezda játékosa legyen. Hallottam, hogy nagy Zvezda rajongó, és ez jó hír – mondta Prosinečki, aki a hét elején megnevezte azt a két személyt, akik a szakmai stábját alkotják. Az új edző segítői Žarko Đurović és a montenegrói Slobodan Marović lesznek: az utóbbi csapattársa volt Prosinečkinek 1991-ben, amikor a Crvena zvezda megnyerte a BEK-et. Đurović a játékos pályafutása után edzőként próbált szerencsét: a Smederevo, a čačaki Borac és a szlovákiai Kassa trénere volt.

A Real is gratulált

A hír, hogy Robert Prosinečki lett a Crvena zvezda edzője, gyorsan körbejárta a világot, így nem meglepő, hogy kinevezéséheza világ legtöbb trófeával rendelkező klubja, a Real Madrid is gratulált. Az üdvözlő távirat a Zvezda címére érkezett, s nem más, mint a spanyol klub elnöke,Florentino Pérezírta alá, aki Jorge Valdanóval, Emilio Butrageńóval és a klub valamennyi alkalmazottjával együtt sok sikert kívánt az új tréner munkájához. A táviratban többek között az is olvasható, hogy amennyiben Prosinečkinek bármilyen segítségre van szüksége, a spanyol klub örömmel áll a rendelkezésére.
Robert Prosinečki 1991-ben igazolt a Real Madridba, amelyet három idényen keresztül erősített.