2024. október 8., kedd

Lukácsék tarolnak

Hermina és Arnold, a bácsföldvári testvérpár klubjuk legkiválóbb sportolói között vannak - TEKE
Lukács Hermina a serlegek és az érmek társaságában…

Bár hosszú múltja van az 1913-ban alapított bácsföldvári Vojvodina Tekeklubnak, a hazai sportszakma tíz évvel ezelőtt figyelhetett föl először arra, hogy ebből a kis közegből is eredményes sportolók kerülnek ki. Milan Kaćanski, a klub edzője és elnöke szerint ekkor – aktív sportpályafutása után – kezdtek el a klubban tömegesen foglalkozni a fiatalokkal: kiváló csapat állt össze, de ekkor még női versenyzői nem voltak a klubnak. Három évvel ezelőtt, az elsők között kezdett el versenyezni a női ligában a 14 éves Lukács Hermina is, aki mára a klub legeredményesebb versenyzője:

Itt Bácsföldváron nem sok sportolási lehetőség van: asztaliteniszezni és tekézni lehet, a fiúk pedig ezenkívül még focizhatnak. Nekem elsőre a tekézés tetszett meg, és meg is szerettem ezt a sportágat – mesél a nyolcadikos Hermina a kezdetekről. – Az edzéseken mindent félreteszek, és csak a játékra összpontosítok. A koncentráció ebben a sportágban nagyon fontos, de erő és kondíció is kell hozzá. Amikor elkezdtem versenyezni, a bátyám jobb volt, de azóta én is megerősödtem.

Hermina 12 évesen külön engedéllyel kezdett el játszani az első ligában, és a bajnokságban sorra vert mindenkit, korosztálytól függetlenül. Hermina 2008-ban egyéniben országos első, kombinációban második volt, tavaly egyéniben lett második és kombinációban első, míg idén egyéniben ismét ő lett a legjobb, kombinációban pedig második – így tehát Hermina háromszoros szerbiai bajnok. 2008-ban a városok kupáját is megnyerte, és tavaly sikerült megvédenie az első helyet. Ebben az évben három város után eddig újból ő bizonyult a legeredményesebbnek, a döntőre pedig áprilisban kerül sor. A legfényesebb érem talán a májusban Rijekában megszerzett ezüst – ezen a világkupán a rumai Marko Antićtyal vegyes párosban sikerült megszerezniük a második helyet. Eredményeinek köszönhetően tavaly a községben a pionírok között Hermina lett a legjobb sportoló, ezért 3000 dináros havi sportösztöndíjat nyert, amit azonban a mai napig nem kapott meg – az önkormányzat így a teljes éves összeggel, pontosan 36 ezer dinárral tartozik a fiatal lánynak.

…és a tekepályán

Hermina bátyja, Arnold végzős az óbecsei szakközépiskola informatika szakán, Zentán szeretne tovább tanulni környezetgazdálkodási agrármérnök szakon. Négy évvel ezelőtt kezdett el tekézni, fél év után már játékos lett, és a második évtől helyezéseket ért el: legutóbb egy hónapja Zentán 3 fa híján 600 lett az eredménye, a városok kupájának a döntőjében pedig jelenleg a második. Bajnoki meccseken az első csapatban is játszik, de a nagy cél: a májusi serdülő-világbajnokságra bejutni a válogatottkeretbe. Ha Óbecsén végre elkészül a modern tekepálya, ott szeretne edzeni, de nem csak a pálya miatt: úgy érzi, klubjában sem a csapat-összeállításnál, sem az edzési feltételekben nem a legeredményesebb versenyzők kapják a legjobb lehetőségeket.

Hermina és Arnold édesapja minden versenyre elkíséri a gyermekeit, és a klubban is segíti az edző munkáját:

A kislányom játékán nehéz megkülönböztetni, hogy edzésen vagy versenyen van, ezért sokan – köztük Zavarkó Vilmos is – azt ajánlják, hogy erről a nehéz pályáról egy minőségibbre kellene mennie edzeni. Azt is mondják: olyan csapathoz kellene szegődnie, ahol az ő tehetsége jobban érvényesülne. Ez persze sokban függ a további tanulmányaitól, mert amíg tanul, első az iskola. Ezt a sportot ilyen körülmények között csak szívből lehet csinálni, Herminát eltiltani sem lehetne az edzésektől – mondja Gábor, az édesapa.

Verseny előtt a Lukács testvérek hetente háromszor-négyszer edzenek, otthon szobabicikliznek, szép időben pedig – erőnléti fölkészülésként – edzés után hazafutnak vagy körbe a focipályán.

Kaćanski edző azt tervezi, hogy a Vajdasági Ligában játszó fiatal férficsapat a következő idényben egy ranggal följebb kerül, az első ligában 3. helyen szereplő női csapattal pedig a Szuperligába szeretnének bekerülni. Ehhez azonban montázspálya kell, amivel a klub jelenleg nem rendelkezik: az óbecsei önkormányzat a sportminisztériumhoz nyújtott be egy erre vonatkozó pályázatot – ha megnyerik, májusra talán új pályán edzhetnek már a klub tagjai, akik között többen a válogatott tagjai is. Közülük Hermina ekkor már a májusi serdülő-világbajnokságon fog bizonyítani.