2024. október 8., kedd

Álltunk, vártunk és izzadtunk

Villáminterjú Téglás Péterrel, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitányával

A magyar asztalitenisz-válogatott csütörtökön 8.30-kor indult útnak Pekingbe, a 29. nyári olimpiára. A játékosok közül Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, valamint Jakab János jutott ki az olimpiára, a szakvezetők közül pedig Téglás Péter és Harczi Zsolt utazott el a kínai fővárosba. Téglás Péter 2005-ben vette át a magyar női válogatott irányítását, s azóta az együttes Európa-bajnok lett, a világbajnokságon pedig az ötödik helyet szerezte meg. A nők szövetségi kapitánya a szombati edzés előtt állt a Magyar Szó rendelkezésére,

– A megnyitó nagyon jó volt, csak sokat kellett várni a bevonulásra. Amikor meg bevonultunk, mi 83.-ként, utána jöttek a többiek, még 121 ország versenyzői, mi álltunk, vártunk és izzadtunk. Próbáltunk ismerősöket keresni, pont a horvát olimpiai csapat tagjai voltak mellettünk, Boros Tamarával beszélgettem. Sok sportoló fényképezkedett, kamerázott.

Mi a helyzet a szmoggal?

– A levegő nagyon párás és meleg van, mintegy 35 fok, a szmog annyira nem vészes. A párás levegő a gond, hiszen én most árnyékban ülök és izzadok.

Étel, ital?

– A kajával minden rendben, az étterem 5000 fős, van európai és ázsiai étel is. Az itallal sincs gond, ásványvizet és üdítőket iszunk, s az olimpiai faluban működik egy McDonald’s is.

Téglás Péter

Milyen az asztalitenisz-terem?

– Pont megfelelő, nem túl nagy, nyolc asztal van, így a szervezők csináltak egy beosztást, hogy ki mikor edzhet. A helyszín az olimpiai falutól 30 percre van busszal, amelyek fél óránként indulnak a különböző helyszínekre.

Közbiztonság?

– Sok biztonsági ember van és rengeteg önkéntes, de nem zavaró, hiszen ez a jellemző Kínára. A szervezés jó, segítőkész mindenki, az időjárásról meg nem tehetnek.

A pingpongtorna augusztus 13-án kezdődik, a magyar csapat tagjai azonban csak 18-án állnak asztalhoz. Milyen eredménnyel lennél elégedett?

– Minden egyes megnyert mérkőzés már jó eredménynek számít.