2024. október 8., kedd

A cipőfűző

Levél Usain Bolthoz

Tisztelt Futófenomén!

Először is engedd meg, hogy gratuláljak ahhoz a szenzációs világcsúcshoz, amit 100 méteres síkfutás döntőjében futottál. Neved adta lehetőségeket kihasználva annyit mondanék még, hogy a jamaicaiak jó boltot, szebben mondva jó üzletet csináltak veled, hiszen az utóbbi néhány napban mindenki rólad és országodról beszél, ami ugye nem véletlen, hiszen a női 100 méteren három honfitársad állhatott fel a dobogóra. Az amit szombaton, kínai idő szerint 22.30-kor műveltél, maga volt a csoda. Sokan rossz néven vették és bíráltak, mert mintegy 15 méterrel a cél előtt széttártad a kezeid, utána pedig megütögetted a mellkasod, ezzel is megmutatván a világnak, hogy jelenleg te vagy a leggyorsabb a földön. A kritikusokat ne vedd figyelembe, hiszen más hírességek is önfeledten és sajátos módon ünnepeltek, s ez így is van jól, hiszen a furcsa táncok (a kameruni labdarúgó Roger Milla), a szaltók (gondoljunk csak Hugo Sanchezre vagy Obafemi Martinsra), a csótányutánzás (a brazil Ronaldo & co.), a kábítószer-szippantás (Robbie Fowler) mind-mind olyan dolgok, melyek emlékezetessé tesznek egy eseményt vagy egy személyt, igaz, Fowler esete annyira „tetszett” a labdarúgó-vezetőknek, hogy mivel ő a mészcsíkon mászkált, stílszerűen el is meszelték négy mérkőzésre, akkori klubjának, a Liverpoolnak pedig 60000 fontot fizetett...

Sokan szörnyülködtek, s számolgattak, ha nem kezdesz el idő előtt örülni, akkor egy vagy két tizeddel jobb időeredmény is születhetett volna. Te azonban biztosan kiszámoltad már, anyagilag mennyivel jobban jársz, ha a Golden League, vagyis a Világliga döntőjében megdöntöd majd a világcsúcsot, hiszen azért pontosan 100000 dollár jár.

Ami engem kicsit aggaszt, az nem más, mint a mexikói Angel Heredia, a nemrég letartóztatott doppingbáró nyilatkozata, mely szerint a 100 méteres síkfutás döntőjében mind a nyolc atléta doppingolt. Persze ezek csak szavak, amíg nem tudják bebizonyítani, addig értelmetlen vádaskodás az egész. Tudom, neked a következő hónapokban, években rengeteg doppingteszten kell majd átesned. A sportrajongók jól tudják, hogy 100 méteren az utóbbi öt olimpiai bajnokból kettőt eltiltottak doppinghasználat miatt. Ben Johnson mindjárt az 1998-as szöuli olimpián megbukott, a 2004-es athéni olimpián aranyérmet szerző Justin Gatlin Görögországban a tesztek alapján még „tiszta” volt, de két évvel később kiderült, ő is doppingolt, így nyolc évre eltiltották, 2006 májusában elért 9,77 másodperces világcsúcsát pedig törölték. Az amerikai Marion Jones még rosszabbul járt: ő hamis tanúzás, csekkhamisítás és tiltott szerekkel való visszaélés miatt egy texasi büntetés-végrehajtási intézetben tölti hat hónapos szabadságvesztését. Megfosztották olimpiai és világbajnoki érmeitől, ezenkívül eltiltották az ötkarikás játékoktól.

E tényeket figyelembe véve nehéz elhinni, hogy valaki ilyen szenzációs eredményre képes, mint te, de én hiszek neked és nagyon bízok benned. Remélem, nem jársz majd úgy, mint Gatlin és Jones. Jó lenne már elhinni, hogy tényleg van egy olyan futófenomén, mint te, aki tiltott ajzószerek nélkül képes olyanra, amire eddig még sose senki: olimpián szórakozva megnyerni a 100 méteres síkfutást.

És még egy jó tanács a végére: arra kérlek, legközelebb a rajt előtt jobban kösd meg a cipőfűződ, nehogy hasra ess...