2024. október 8., kedd

Jakab (keljfel) Jancsi

XXIX. NYÁRI OLIMPIA – PEKING

ASZTALITENISZ

A szerb Aleksandar Karakašević és a magyar Jakab János is bejutott a pekingi olimpia selejtezőjének 2. fordulójába. A 33 éves Karakašević azt a kínai-török Cem Zenget győzte le, aki két és fél évvel ezelőtt Szerbiában edzett, s megpróbált szerb állampolgárságot „szerezni”, hogy a szerb válogatottban játszhasson. Ez a terv azonban kudarcba fulladt, amit a honi szövetség vezetői annyira nem is bántak meg, hiszen Karakašević mindössze 27 perc alatt nyert, s készülhet a Jörgen Persson elleni összecsapásra, amely ma közép-európai idő szerint 8 órakor kezdik. A Karakašević–Persson mérkőzés győztese a 9. helyen kiemelt hongkongi Cseunggal találkozik.

Három éven át együtt játszottam Perssonnal, nagyon jó barátok vagyunk, nemcsak a teremben, hanem azon kívül is. Szerintem egy izgalmas mérkőzésre van kilátás, melyet bármelyikünk megnyerhet. Ha legyőzöm a svéd játékost, akkor úgy gondolom, nyerhetek még néhány meccset – mondta Karakašević. A 39 éves Persson már 20 éve a világ élvonalába tartozik, amit az is bizonyít, hogy amióta a pingpong olimpiai sportág lett, vagyis 1988 óta minden ötkarikás játékon ott volt, ez a hatodik olimpiája. Rajta kívül még két játékos van, aki szerepelt az összes olimpián: a belga Jean Michel Saive és a horvát Zoran Primorac. Persson 1991-ben Csibában egyéni világbajnok lett, ezenkívül még négy vb-győzelme van.

Jakab János életében először győzte le Patrick Chilát

Igazi csodát művelt a magyar Jakab János. A 22 éves játékos az 1. fordulóban elveszítette az első három játszmát a francia Patrick Chila ellen, aki 2000-ben Jean-Philippe Gatiennel az oldalán olimpiai bronzérmes volt. Aztán a magyar kommentátor által állandóan Jancsinak hívott játékos keljfeljancsiként állt fel a padlóról, s 11:7-re meg 11:1-re (!) megnyerte a következő játszmákat. Utána azonban ismét sokat hibázott, és a francia már 8:3-ra vezetett, amikor Jaki ismét rákapcsolt, s sorozatban 11 pontot nyert, így egyenlített, majd a hetedik játszmában szép előnyre tett szert. Chila nem adta fel, ám a balkezes játékos hiába vezetett 9:7-re a döntő szettben, és hiába szerválhatott kétszer is 9:9-nél, Jakab megnyerte a találkozót, s a következő fordulóban Christian Süss-szel találkozik, aki a csapatverseny során tagja volt az ezüstérmes német együttesnek.

LABDARÚGÁS

Aranyérem nélkül az ötszörös világbajnok

Brazília labdarúgó-válogatottja nem jutott be az olimpia döntőjébe, miután az elődöntőben 3:0-ra kikapott Argentínától. A gauchók a második félidei játékuknak köszönhetően győztek, az ötszörös világbajnok brazilok pedig nem tudták elviselni a vereséget, s két játékosukat is kiállította a játékvezető. A másik elődöntőben az 1996-ban olimpiai bajnok Nigéria szintén háromgólos győzelmet (4:1) jegyzett Belgium ellen.

Walter Fernando Perez kerékpáros szerezte Argentína első aranyérmét Pekingben
A cseh Sona Bernardova és Alzbeta Dufkova produkciója. Ne kérdezzék, ki van felül és ki alul...