2024. október 8., kedd

Ázsiai mindenhol, dopping sehol

OLIMPIA - PEKING

ASZTALITENISZ

Ázsiai mindenhol, dopping sehol

Rutinos rókák a négy közé jutásért: a 39 éves Primorac a 42 éves Persson ellen

Ha nagyon nagy optimisták lennénk, akkor azt mondanánk, hogy kiválóan szerepeltek az európai játékosok a pekingi olimpia női asztalitenisz-tornáján, ugyanis a nyolcaddöntőbe két holland és egy osztrák asztaliteniszező is bejutott. Ez így jól is hangzik, viszont tudni kell, az ókontinensről érkező három versenyző kínai származású, s úgy hívják őket, hogy Li Jiao, Li Jie (mindkettő Hollandia) és Li Qianbing (Ausztria). A 16 közé rajtuk kívül három kínai, két szingapúri, két koreai, két amerikai, két hongkongi, egy japán és egy dominikai jutott. Az elődöntőbe pedig három kínai és a Boros Tamarát búcsúztató szingapúri, Li Dzisa Vej került.

A férfiaknál úgy kezdődött a nap, hogy kiesett az igen gyenge formában játszó, olimpiai bajnok Riju Szeung Min. A dél-koreait a hongkongi Ko Laj Csek győzte le 4:2-re. A svéd Jörgen Persson folytatta győzelmi sorozatát, hiszen Aleksandar Karakašević legyőzése után 4:1-re nyert a hongkongi Cseung ellen, így bejutott a 16 közé, ahol rajta kívül Európából még két német (Timo Boll és Dimitrij Ovtcharov), két horvát (Zoran Primorac és a horvát-kínai Tan Ruiwu), egy fehérorosz (Vlagyimir Szamszonov), egy osztrák (Werner Schlager) és egy görög (Kalinikosz Kreanga) van. Közülük a negyeddöntőbe elsőként a 39 éves Primorac jutott be, aki 4:2-re legyőzte a szingapúri Jang Zit, s a négy közé kerülésért a magyarországi BVSC Asztaliteniszklub játékosával, Perssonnal találkozik, aki 4:3 arányban nyert a Szamszonov ellen. Igazi rutinos rókák küzdelme lesz ez, hiszen Persson 42, Primorac pedig 39 éves. A nyolc közé még egy európai-kínai, a horvát színekben induló Tan is bejutott, aki a világbajnok kínai Vang Licsinnel találkozik a negyeddöntőben. Természetesen a férfiaknál is mind a három kínai (Vang Licsin, Ma Lin, Vang Hao) ott van a nyolc között.

A 39 éves Zoran Primorac számára nem létezik elveszett pont: ha kell, ülve is visszaüti a pingponglabdát

Jó hír a pingpong szerelmeseinek, hogy egyelőre úgy tűnik, ebbe a sportba még nem tette be a lábát a dopping, ugyanis az olimpián indulók közül 20 versenyzőt ellenőriztek, és mindegyik eredmény negatív lett.

– A pingpongra egyelőre úgy tekintünk, mint egy olyan sportágra, amelyre még nem jellemző a dopping, mivel a vizsgálatok közül egyetlenegy sem hozott pozitív eredményt – mondta Jean-Francois Kahn, a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) sporttudományi bizottságának elnöke.

A strandröplabda győztesei: az amerikai Misty May-Treanor és csapattársa, Kerri Walsh

BIRKÓZÁS

Se érem, se pont

Befejeződött az olimpiai birkózóprogram, amelynek utolsó versenynapján sem született magyar érem, tehát a szabadfogású szakág pont nélkül zárt. 96 kg-os súlycsoportban Kiss Gergely a rajton megverte a moldovai Nicolai Cebant, ám ezután rászaladt a világbajnoki bronzérmes üzbég Kurban Kurbanovra és kiesett.

120 kg-ban Aubéli Ottó búcsúmérkőzését láthattuk, hiszen a budapesti vb ezüstérmese az olimpia után felhagy az aktív versenyzéssel. A búcsú azonban nem sikerült jól, hiszen Aubéli veterán társával, az immár szlovák színekben versenyző 36 éves sydneyi olimpiai bajnokkal, kétszeres világbajokkal, David Musulbesszel küzdött meg, s sima két menetben kikapott. Mivel sem Musulbesznek, sem pedig Kurbanovnak nem sikerült a döntőbe jutnia, a két magyar nem került a vigaszágra.

84 kg-ban egyébként a grúz Revazi Mindorasvili szerezte meg az aranyérmet (e súlycsoportban nem volt magyar képviselő), 96 kg-ban az orosz Sirvani Muradov győzött, a 120 kg-osoknál pedig az üzbég Artur Tajzmanov állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, tehát e versenynapon teljes volt az exszovjet uralom.