2024. október 8., kedd

LABDARÚGÁS – UEFA-KUPA: Meglett a 118 millió euró

Munkatársunk helyszíni tudósítása Győrből

Jelenet a győri mérkőzésből (Nemzeti Sport)

A 2006/2007-es német bajnokság győztese, a Stuttgart az UEFA-kupa 2. fordulójának első mérkőzésén saját közönsége előtt csak egygólos előnyt szerzett a Győr ellen, így a magyar csapat szurkolói egy kicsit bízhattak a Győr továbbjutásában és abban is, hogy csapatuk hazai pályán egy jó mérkőzést játszik majd a német együttessel.

A németek számára nem a legjobban kezdődött a mérkőzés, ugyanis az újságírórészleg felett elhelyezett VIP, vagyis nagyon fontos emberek számára fenntartott páholyban valaki meglökte a poharát, így annak tartalma két német újságíró nyakába zúdult. Igaz, ez őket annyira nem zökkentette ki. Talán azért nem, mert a pohárban nem más volt, mint sör. Az első igazán említésre méltó dolog a 9. percben történt, amikor a győri csapatkapitány Jäkl mint egy ámokfutó kirontott a sorfalból, s a stuttgarti szabadrúgás emiatt elakadt benne. Nem sokkal utána Koltait pont a győri kispad előtt rúgták fel, amiért Egervári Sándor, a hazaiak edzője úgy reklamált, mintha ezen múlna a továbbjutás. A 25. percben mintegy 20 méterről a németek jutottak szabadrúgáshoz, ám a kaput sem találták el. Egy perccel később Tokody könyöke találkozott a színes bőrű Boka arcával, aminek egy győri sárga lap lett az eredménye. A 31. minutumban egy szabadrúgás után a hazai védelem elaludt, így Lanig öt méterről zavartalanul fejelhetett a kapuba. A 40. percben a hazai védők rosszul helyezkedtek, amit a vendégek azonnal kihasználtak: egy visszagurított labdát Hitzelsperger bombázott a bal alsó sarokba. Pár másodperccel később németek a középpályán megszerezték a labdát, egészen a magyar kapuig jutottak, de Stevanović bravúrosan védett. Félidő, aminek a magyar csapat örülhetett jobban, hiszen a 45 percből 30 percen át bírták az iramot, utána azonban ismét bebizonyosodott: a magyar együttesek fizikailag nem tudják felvenni a versenyt a német, olasz, spanyol, angol, portugál, holland bajnokságban játszó klubokkal. A második félidő azonnal német szabadrúgással kezdődött, de szerencsére Hitzelsperger saját csapattársát találta telibe. A 48. percben az első félidőben minimális futómennyiséget produkáló Bajzát lőhetett balról kapura, de a vége egy hazagurításnak beillő lövés lett. Az 55. percben Gomez bolondította meg védőjét, majd ballal 12 méterről szépen a jobb sarokba lőtt. Öt perccel később Marica jobb oldali akciója után a középre adott labdát ismét Gomeztovábbította a kapuba. A németek belendültek, minden sikerült nekik, a magyar csapat szíve a pálya közepén pihent. A 68. percben Völgyi szépíthetett volna, de a szöglet utáni fejese a kapu mellé és fölé is szállt. A magyar együttes becsületgólját Bajzát lőtte Lehmann, a vendégkapus átadása után: a német válogatott kapuja nemes egyszerűséggel Bajzáthoz passzolt, aki a tizenhatos sarkáról az üres kapuba ívelte a labdát. Egy perccel a mérkőzés vége előtt úgy tűnt, hogy megszületik az ötödik német gól is, ám a győri védelem megúszta, mivel az utolsó védő a gólvonalról mentett.

És hogy ki találta meg a 118 millió eurót? Mindenki, aki ott volt csütörtök este a győri stadionban, vagy nézte a találkozót televízióban. A két csapat évi költségvetése közötti különbség ugyanis pontosan 118 millió euró. A Stuttgart évi 120 millióból, a Győr pedig 2 millióból gazdálkodik. Ezután nyugodtan elmondhatjuk, hogy nem a győri 1:4 volt a katasztrófa, hanem a Stuttgarti 2:1 a csoda.

Egervári Sándor, a Győr edzője:

Az első gól igencsak megzavart bennünket. Kishitűbbek lettünk, amit a Stuttgart kihasznált. Annak nagyon örülők, hogy a mérkőzésre tízezer ember jött el, és sajnálom, hogy őket nem sikerült kiszolgálunk. Gratulálok a németeknek, és sok sikert kívánok nekik, mind az UEFA-kupában, mind a Bundesligában.

Armin Veh, a Stuttgart trénere:

Furcsán hangzik, de azt kell mondanom, jó, hogy az első mérkőzésen csak egy góllal nyertünk, mivel így komolyan vettük a visszavágót, s végig nagyon odafigyeltünk. A kapott gól miatt nem voltam dühös, mivel 4:0-nál született, s akkor már nem volt jelentősége.