2024. október 8., kedd

Nehéz csoportban a Partizan

ASZTALITENISZ

A Partizan férfi csapata bejutott az ETTU-kupa második fordulójába, miután a Belgrádban megrendezett selejtezőn valamennyi ellenfelét, a szarajevói Aladžát, az orosz Luhovicit és a portugál 1 de Mayót 3:0 arányban legyőzte.

– Amikor megláttuk a csoportbeosztást, titkon reménykedtünk benne, hogy a második helyen továbbjuthatunk, mivel úgy gondoltuk, hogy az oroszok végeznek majd a csoport élén, s ellenük maximum egy szoros meccset játszhatunk. A portugálokról nem tudtunk semmit, így ellenük bármilyen kimenetel számításba jöhetett, míg a szarajevóiak tőlünk sokkal gyengébbek. Abban, hogy megnyertük a csoportot, az is közrejátszott, hogy az orosz együttes legjobbja, a fehérorosz Vitalij Neknedovics a portugálok elleni első mérkőzésen, miután megnyerte az első találkozóját, megsérült, így később nem is állhatott asztalhoz. Ha ő játszik, minden bizonnyal máshogy alakult volna a mérkőzés – mondta a temerini Pető Zoltán, a Partizan első számú játékosa a Magyar Szónak.

A második csoportkörben belga, francia és török csapat az ellenfél.

– A franciák nagyon erősek, van egy argentin színekben induló kínai játékosuk, valamint a szlovák Pištelj és a belga Vostes. A belgák ellen győzelemre számítunk, a törökök pedig szintén erősek, mivel náluk is van két kínai asztaliteniszező.

Elkezdődött az ETTU-kupa, hétvégén a szerbiai Szuperliga is rajtol, a Partizannak azonban még mindig nincs edzője. Lesz?

A Partizan legjobbja, a temerini Pető Zoltán

– Ez jó kérdés, s talán nem is tőlem kellene ezt kérdezni, hanem Moma Pešićtől, a klub elnökétől, az biztos, hogy Belgiumban is a STAK edzője, Goran Kocić vezeti majd a csapatot. Hogy utána mi lesz, nem tudni, egyelőre Nemanja Ignjatovot nevezték ki játékos-edzőnek.

Eredmények, 1. forduló: 1 de Mayo (portugál)–Luhovici (orosz) 3:1, Aladža-A (bosnyák)–Partizan 0:3 (Marinić–Pető 0:3, Smajić–Ignjatov 3:0, Alić–Savić 3:0). 2. forduló: Aladža A–1 de Mayo 0:3, Partizan– Luhovici 3:0 (Pető–Utocskin 3:1, Ignjatov–Makszimov 3:2, Savić–Dorotejev 3:1). 3. forduló: 1 de Mayo–Partizan 0:3 (Enrique–Ignjatov 0:3, Silva–Pető 0:3, Perreira–Savić 1:3), Aladža– Lukovics 0:3.

A végeredmény: Partizan 3 győzelem/0 vereség, 2. 1 de Mayo 2/1, 3. Lukovics ½, 4. Aladža 0/3.

A második forduló csoportbeosztása: Cestas (francia), Beledyesi (török), Etoile Basse Sambre (belga – házigazda), Partizan.

A mérkőzéseket szeptember 20-án és 21-én rendezik meg, s csak a csoportok első helyezettjei juthatnak a harmadik fordulóba.

Budaörsi bravúr

Két vajdasági magyar játékosnő is asztalhoz állt a női ETTU-kupában. Míg Fehér Gabriella csapata, a spanyol Cassanenc a várakozásoknak megfelelően, különösebb gond nélkül bejutott a második fordulóba, addig Recskó Emma együttese, a Budaörs igazi bravúrt hajtott végre, hiszen Athénben harcolta ki a továbbjutást. A görög fővárosban megrendezett tornán a csoport főesélyese a spanyol Valladolid volt, amelyet az olasz Sant’Elena gárdájához hasonlóan kínai játékosok erősítettek, ám a budaörsi gárda mindkét vetélytársát 3:2 arányban legyőzte. A siker igazi csapatmunka volt, hiszen a Statisztikától igazolt Fazekas Mária, az egykori válogatott Szvitán Krisztina, valamint Recskó Emma egyaránt egy-egy győzelmet aratott mindkét rangadón. A csoportban szereplő, a „futottak még” kategóriába tartozó görög és török együttest egyaránt 3:0 arányban múlták felül.

A játékommal nem volt gond, habár előtte egy kicsit aggódtam, ugyanis ez az új ragasztási szabály nekem nem épp a legmegfelelőbb. Lassúnak tűnik az ütőm, de ennek ellenére amikor fontos volt, akkor megnyertem a mérkőzést. Mikor megvolt a csoportbeosztás, először csak bizakodtunk, mivel a spanyol és az olasz csapatban is van kínai, ám amikor odaértünk, s megfigyeltük az ázsiaiakat, én fogadni mertem volna, hogy nyerünk. Ez nem azt jelenti, hogy a kínaiak gyengék voltak, hanem, hogy láttuk, nagyjából olyan játékerőt képviselnek, mint mi, s fejben dől majd el a találkozó. Ami a következő fordulót illeti, a Duga Resa igen erős, míg a holland csapat tagjai ellen, a kínait leszámítva, nem szabadna veszítenünk – mondta a Budaörsöt erősítő Recskó Emma, aki négy mérkőzésen állt asztalhoz, hármat megnyert, a görögök elleni találkozón pedig pihent.

Jól játszottam és végre az ütőmmel sem volt gond. Az utóbbi időben kipróbáltam néhányat, s úgy néz ki, megtaláltam a legjobbat. A kínai játékosunk nélkül álltunk asztaloz, ennek ellenére nem kellett nagyon megerőltetnem magam, simán nyertük a mérkőzéseinket. A következő fordulóban már nehezebb lesz, ott már erősebbek ellenfelek következnek. A szervezés különben kiváló volt, még ismerősökkel is, a magyarországi Major Ágival és a horvát férfi válogatott tagjával, Andrej Gacinával is találkoztam. A hétvégén van versenyem, utána pedig megyek Düsseldorfba, ahol a német központban edzek majd a német női válogatottal – nyilatkozta Fehér Gabriella.

Eredmények, 1. csoport: Cassanenc (spanyol)–Charleroi (belga) 3:0 (Fehér–Van De Berghe 3:0), Lustenau (osztrák)–Tavrou (görög) 3:0, Cassanenc–Lustenau 3:1 (Fehér–Kainz 3:1 Fehér–Major 3:0), Charleroi–Tavrou 2:3, Lustenau–Charleroi 2:3, Cassanenc–Tavrou 3:0 (Fehér–Konstanidous 3:0). 6. csoport: Budaörs–Sant’Elena (olasz) 3:2, Voulas (görög)–Kocaeli (török) 3:2, Valladolid (spanyol)–Kocaeli 3:1, Voulas–Sant’Elena 0:3, Budaörs–Kocaeli 3:0, Valladolid–Budaörs 2:3, Sant’Elena–Kocaeli 3:0, Valladolid–Sant’Elena 1:3, Budaörs–Voulas 3:0.

A 2. forduló csoportbeosztása, 7. csoport: Duga Resa (horvát), Budaörs, Bonnema Westa (holland). 8. csoport: Linz (osztrák), Cassanenc, Coccaglio (olasz).

A 3. fordulóba csak a csoportok első helyezettjei jutnak. A második fordulót (a Budaörs házigazda, a Cassanenc Ausztriában lép fel) szeptember 27-én és 28-án rendezik.