2024. október 8., kedd

Kell egy csatár

LABDARÚGÁS – Szerbia a Feröer szigetek, Magyarország pedig Dánia ellen kezdi meg szereplését a vb-selejtezőkben – Horvát–angol fociháború – Del Bosque szerint Raúl jó játékos, de győztes csa

Az 53 európai ország közül 46 lép pályára szombaton a 2010-es világbajnoki selejtezők 1. fordulójában.

A szerb és a magyar válogatott is közéjük tartozik: A Radomir Antić vezette szerb együttes a gyengécske Feröer szigeteket fogadja, míg a holland Erwin Koeman által irányított magyar csapat Dániával játszik.

Az 1. csoportban Magyarország minden bizonnyal a 4-2-3-1-es felállással próbálja majd legyőzni a dánokat. Nagyon úgy tűnik, hogy Koeman a német II. ligában szereplő Torghelle Sándornak szavaz majd bizalmat elöl, ugyanis az utóbbi időben többször is hangoztatta, hogy az Augsburg támadója „erőszakos, agresszív, olyan típusú támadó, amilyenre szüksége van a válogatottnak”. Koeman kihagyta a keretből Priskin Tamást, akivel nem volt elégedett, s helyette Rudolf Gergely került a csapatba. A dánokról köztudott, hogy kemények, rámenősek, ám a teljesítményük eléggé ingadozó. Könnyen megtörténhet, hogy az északiak az egy pontért jönnek Pestre, s inkább a védekezésre fektetik a hangsúlyt, meg arra, hogy már a középpályán megállítsák a magyar támadásokat. A 2. csoportban három csapat esélyes az első két hely megszerzésére: Görögország, Svájc és Izrael. A csoport tehát mindjárt egy rangadóval (Izrael–Svájc) kezdődik, és a közvélemény nagy érdeklődéssel várja Ottmar Hitzfeld bemutatkozását a helvétek kispadján. A görögök Luxembourg fölényes legyőzésével szeretnék feledtetni a svájci–osztrák közös rendezésű Eb-n nyújtott produkciójukat, amikor címvédőkét nulla ponttal fejezték be a csoportküzdelmeket.

A 3. csoportban a kontinensviadalt megjárt Csehország és Lengyelország a főesélyes, de nem szabad elfelejteni a szlovéneket és a szlovákokat sem, habár nem valószínű, hogy az utóbbiak versenyben lesznek majd az első két helyért. Ebből is kiderül, hogy a két részre szakadt Csehszlovákia utódjai, vagyis Csehország és Szlovákia a 2008-as Eb-selejtező után ismét egy csoportban kaptak helyet, ám ennek inkább a csehek örülnek, ugyanis a selejtezőkben saját közönségük előtt 3:1-re, idegenben pedig 3:0-ra nyertek.

A 4. csoportban óriási csodának kellene történnie, hogy a selejtezősorozat végén ne Németország és Oroszország végezzen az első és a második helyen – igaz, a sorrend lehet fordított is. A németek az Eb-döntőben, az oroszok pedig az elődöntőben kaptak ki a spanyoloktól. Az esetleges csodát Wales szolgáltathatná, de mivel a kis ország játéka igencsak ingadozó (bárkit képesek megverni, de ki is kaphatnak), a szakértők nem tartják valószínűnek a meglepetést.

Az 5. csoportban az Európa-bajnok Spanyolország a megnyert döntő óta először lép pályára. Az együttes vezetőségében már az Eb után változások történtek, ugyanis Luis Aragonés helyét a Real Madrid egykori edzője, Vicente Del Bosque vette át. Az új szövetségi kapitány nem számíthat a sérült Fernando Torresre és David Silvára, akik a csapat meghatározó játékosai voltak az Európa-bajnokságon. Ezenkívül kérdéses még Cesc Fabregas és Xabi Alonso pályára lépése is. A spanyol sajtó étvágya alaposan megnőtt, hiszen még el sem kezdődtek a selejtezők, sokan már vb-győzelemről beszélnek. A másik téma természetesen Raúl Gonzalez visszatérése a válogatottba, ami azonban még mindig várat magára, ugyanis Del Bosque, habár azt nyilatkozta, kiváló játékosnak tartja a csatárt, győztes csapaton (egyelőre) nem kell változtatni, így a Real Madrid csapatkapitánya nem kapott meghívót a Bosznia-Hercegovina elleni keretbe.

Ottmar Hitzfeld, a svájciak új szövetségi kapitánya magyaráz Michel Pontnak, a segédedzőjének az izraeliek elleni mérkőzés előtt. Előtérben Ludovic Magnin, a Stuttgart játékosa

Az Eb-selejtezők során a horvátok kétszer is legyőzték az angolokat, akik így szégyenszemre nem jutottak ki a kontinensviadalra. A sors úgy akarta, hogy Anglia visszavághasson Horvátországnak, ugyanis mindkét együttes a 6. csoportban szerepel majd. Az angol sajtó nap mint nap arról ír, hogy a horvátok fiatal szövetségi kapitánya, Slaven Bilić a jövő hét közepe után átveszi a Premier League-ben szereplő West Ham csapatát, amely Alan Curbishley menesztése óta edző nélkül áll. Az angolok szerint a „Kalapácsosok” vezetősége napokon belül kifizeti a Bilićért követelt ötmillió eurós kártérítést. Ezt már Vlatko Marković, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke sem hagyta annyiban, s azt nyilatkozta, hogy ez mind egy előre kitervelt háború része:

Az angolok mindenre képesek, hiszen sokan emlékeznek arra, mikor utoljára a Wembleyben játszottunk, letartóztatták a HNS főtitkárát. Bilićtyel 2010-ig kötöttünk szerződést, s nincs esély rá, hogy előbb elengedjük. Az, hogy ők a kártérítés kifizetéséről beszélnek, csak azért van, hogy megpróbáljanak zavart kelteni a horvát válogatott körül. Ez azonban nem fog nekik sikerülni, s azt üzenném nekik, nemcsak annyi pénzünk van, hogy megtartsuk Bilićet, hanem annyi, hogy még a West Hamet is megvehetjük! – mondta Marković.

A 7. csoportban szereplő szerb együttes főpróbája jól sikerült, hiszen szerdán Kovilovón 2:0-ra nyert az utánpótlás-válogatott ellen, amely a szakértők szerint is jobb játékerőt képvisel a feröerieknél. A gólokat Boško Janković és Saša Ilić lőtték a 23., illetve a 32. percben. A Slobodan Krčmarević vezette U21-es csapat ma (szombaton) Belgrádban 16.30-kor Magyarország hasonló korú együttesével játszik Eb-selejtezőt, a tét pedig a csoport második, továbbjutást érő helye. A vendéglátóknak elég a döntetlen is, s mivel a magyar csapatnak nyernie kell, jó mérkőzésre van kilátás. A szerb felnőttválogatott esetében a Feröer szigetek elleni mérkőzés bemelegítés kell hogy legyen a Franciaország elleni szerdai, Párizsban sorra kerülő találkozóra.

Az Eb-n antifutballt produkáló Olaszország a régi-új szövetségi kapitánnyal, Marcello Lippivel vág neki a vb-selejtezőknek, s az 1. fordulóban nem kellene hogy problémája legyen Ciprussal, habár nem árt odafigyelni a szigetecske válogatottjára, hiszen az Anortozisz Famaguszta bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Két hónapos kihagyás után visszatér az olasz válogatottba a vb-győztes együttes csapatkapitánya, Fabio Cannavaro, aki sérülés miatt kihagyta a svájci–osztrák közös rendezésű Eb-t. Lippi tisztában van vele, hogy a ciprusi mérkőzés nem turistakirándulás lesz:

A ciprusi csapatok eredményei magukért beszélnek, s azt bizonyítják, hogy az utóbbi időben nagyon sokat fejlődött a labdarúgásuk. Ha a játékosaim komolytalanul állnak hozzá a találkozóhoz, nagyon nehéz mérkőzés vár ránk. A mérkőzést olyan pályán játsszák, amelyen igen kevés fű van, s ez inkább a hazai csapatnak kedvez majd.

A 9. csoport igen kiegyensúlyozott, azzal, hogy első ránézésre Hollandia tűnik a legerősebbnek, míg a másik továbbjutó helyért hármas versenyfutás (Skócia, Norvégia és Izland) várható. Az 1. fordulóban a macedónok akár meglepetést is okozhatnak a skótok legyőzésével.

A mai program, 1. csoport: Magyarország–Dánia (19.45), Málta–Portugália, Albánia–Svédország. 2. csoport: Moldova–Lettország, Izrael–Svájc, Luxembourg–Görögország. 3. csoport: Lengyelország–Szlovénia, Szlovákia–Észak-Írország. 4. csoport: Wales–Azerbajdzsán, Liechtenstein–Németország. 5. csoport: Örményország–Törökország, Belgium–Észtország, Spanyolország–Bosznia-Hercegovina. 6. csoport: Kazahsztán–Andorra, Ukrajna–Fehéroroszország, Andorra–Anglia. 7. csoport: Románia–Litvánia, Szerbia–Feröer szigetek (20.15), Ausztria–Franciaország. 8. csoport: Grúzia–Írország, Montenegró–Bulgária, Ciprus–Olaszország. 9. csoport: Macedónia–Skócia, Norvégia–Izland.

Srećko Katanec, a macedónok szövetségi kapitánya megkötötte a cipőfűzőjét, s várja a skótok elleni mérkőzést