2024. július 17., szerda
SPORTRA SZÁNT TÁMOGATÁSOK A VAJDASÁGI KÖZSÉGEKBEN (IV.)

A fiataloké a főszerep

A kishegyesi önkormányzat megpróbálja új alapokra helyezni a sporttámogatást

Sorozatunkban annak jártunk utána, hogy a vajdasági önkormányzatok mennyi pénzzel támogatják a sportot és azon belül is a sportklubokat, illetve ha van, mennyi pénzből működik a helyi sportszövetség. Kishegyes községben a múlt év során önkormányzati rendszerváltás zajlott le, s az új községi vezetőség még csak most alakítja ki viszonyulását többek között a sport irányába is.

Első lépésként felmérést készítettek a községi sporthelyzetről, mondta el lapunknak Dragan Ilić, a polgármester sportért felelős tanácsadója.

A munkát azzal kezdtük, hogy községi szintű analízist végeztünk. Elbeszélgettünk a község összes működő sportklubjának képviselőivel, és felvettük a kapcsolatot a sportszövetségekkel. A kluboktól egész éves tervet kértünk, hogy fel tudjuk mérni működésüket és igényeiket. Emellett felvettük a kapcsolatot a községben lévő három iskola igazgatóival, és körbejártuk a sportpályákat, tornatermeket. Egy adatbázist készítettünk, s mondhatni, most már tisztában vagyunk vele, hogy mik a legégetőbb problémák. Nagy figyelmet szeretnénk a sportnak szentelni, főként az ifjúság vonatkozásában – mondta el Ilić, majd hozzáfűzte, hogy a költségvetésből az idén több pénz jut sportra, mint a tavalyi évben.

A község elmúlt évi költségvetése 328 millió dinár volt, ebből 3 milliót fordítottak a sportra. Az idén kb. 470 millió dinár a költségvetés, amiből 5,5 millió van előirányozva a sportra. Ezt az összeget nagyrészt a klubok támogatására szánjuk, de újdonságként számolhatok be arról, hogy például támogatni fogjuk a bácsfeketehegyi sportcsarnok működését. Ezt az objektumot nemcsak a bácsfeketehegyi, hanem a szikicsi és a kishegyesi gyerekek, valamint sportklubok is használják. A támogatásnak köszönhetően a klubok ingyen használhatják a csarnokot – számolt be a polgármester tanácsadója.

Kishegyes az országnak talán a legkisebb községe, mindössze 13 sportklub működik a területén. Pont ezért nem létezik községi sportszövetség, noha a törvény szerint kellene hogy legyen. Ilić arról számolt be, hogy ha meg is alakítják a községi sportszövetséget, az csakis önkéntes alapon fog működni.

A nagyobb városokban, ahol több klub működik, és nagyobb a költségvetés, ott a szövetségnek megvan a maga szerepe. Nálunk ellenben kevés klub működik, és átláthatóak a dolgok. A költségvetésünknek nincs szüksége egy szövetségre, amely sok pénzt emésztene fel – hangoztatta.

A sporteredményekről szólva Ilić elmondta, hogy a bácsfeketehegyi Jadran Női Kézilabdaklub első a kategóriájában, és nagy valószínűséggel egy felsőbb, országos ligába fog lépni. Szép eredményt értek el a karatézók, az íjászklub és az asztaliteniszezők, számolt be a tanácsadó, majd hozzáfűzte, hogy meglátása szerint nem az eredmény a leglényegesebb.

Szép dolog az elért eredményekkel büszkélkedni, de szerintem az a lényeg, hogy minél több gyerek foglalkozzon sporttal – mondta, majd azzal folytatta, hogy ingyenes fitneszedzéseket indítottak nők számára a község mindhárom településén. Ilić szerint ily módon el tudják érni, hogy a nehéz anyagi körülmények ellenére a nők több időt fordítsanak magukra és az egészségükre.

Ami a község területén lévő sportlétesítményeket illeti, az önkormányzatnak számos terve van. Egyelőre az objektumok felmérését végezték el, a további lépéseket az anyagiak függvényében fogják megtenni. A legnagyobb és a leginkább igénybe vett sportcsarnok a községben a bácsfeketehegyi. Itt a tető beázása miatt adódtak problémák, amire az elkövetkező időszakban fognak figyelmet fordítani, mondta el Ilić. Kishegyesen a kézilabdapálya van a legrosszabb állapotban, de már dolgoznak a felújítás tervdokumentációján, és különböző pályázati forrásokból szeretnének anyagiakat előteremteni a létesítményt rendbetételére. Hasonlóképpen szeretnének eljárni a szikicsi tornaterem esetében is, amely a legkisebb a községben, és egyben a legrosszabb állapotban lévő. Ami a futballpályákat illeti, Ilić meglátása szerint ezek elég korrekt állapotban vannak, de kisebb javításokra, felújításokra szükség van. A bácsfeketehegyi futballpályán szükség lenne egy lelátóra is, hiszen jelenleg nincs.

A tervekről szólva Ilić elmondta, hogy községi szinten nagy hangsúlyt fektetnek az ifjúság sportnevelésére.

Mindhárom falu általános iskolájában kézilabdasuli indult, amelyek egységesen próbálnak dolgozni. Néhány hete sor került az első mérkőzésre is, ahol a kézilabdasuli keretében a kishegyesi, a bácsfeketehegyi és a szikicsi gyerekek egymás ellen játszottak. Szintén mindhárom falu futballklubjával megegyeztünk, hogy csapatot indítanak a legfiatalabbak ligájában. A község területén két teniszpálya is van, ezért tervben van egy teniszklub megalakítása is – mondta el a sportért felelős tanácsadó, majd arról is beszámolt, hogy terveik között szerepel az Év Sportolója díj létrehozása is. Ezt valószínűleg 2014-ben fogják bevezetni, és a község legkimagaslóbb sporteredményeit szeretnék vele elismerni, mind egyéni, mind klubszinten.

Évi költségvetés                         2012                                         2013

                                                     328 millió                                 470 millió

Sportra kiválasztott                   3 millió                                      5,5 millió

Százalékban                                0,91                                          1,17

Klubok száma                               13                                              13