2024. július 17., szerda
SPORTRA SZÁNT TÁMOGATÁSOK A VAJDASÁGI KÖZSÉGEKBEN (VII.)

Szerény fejlődés

Sorozatunkban annak jártunk utána, hogy a vajdasági önkormányzatok mennyi pénzzel támogatják a sportot és azon belül is a sportklubokat, illetve ha van, mennyi pénzből működik a helyi sportszövetség.

Topolya községben a múlt héten osztották ki a 2012-es év legjobb sportolóinak járó díjakat. Az év férfi sportolója Laczkovics Iván (kosárlabda) lett csapatsportokban, egyéniben pedig Nenad Vrekić (taekwondo). A nőknél Truzsinszki Viktória (asztalitenisz) lett a legjobb egyéniben, csapatsportokban pedig Jovana Đurović (kosárlabda). A legjobb férfi klub a Topolya Kosárlabdaklub lett, nőknél pedig a Topolčanka Ifjúsági Kosárlabdaklub. Az 2012-es év edzője Marinko Stojaković (taekwondo). A legjobbaknak járó díjak mellett az év legígéretesebb tehetségei, szám szerint 18 fiatal sportoló is elismerésben részesült.

Laczkovics Károly (Fotó: Lakatos János)

Laczkovics Károly (Fotó: Lakatos János)

Ez a nagy számú díjazott is mutatja, hogy Topolyán van minőségi sport és az utánpótlásra is hangsúlyt fektetnek. Laczkovics Károly, a községi tanács sportügyekkel megbízott tagja arról számolt be lapunknak, hogy községi szinten az idei évben növekedett a sportra szánt összeg.

– A sportra idén 1 millió dinárral többet különítettünk el a községi költségvetésből, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy 10 millió 700 ezer áll a rendelkezésünkre, amiből 9 millió van előirányozva a klubok havi szintű működésére, a többi 1 millió 700 ezret pedig sportrendezvények szervezésére lehet igényelni. Ezt az összeget pályázati úton osztjuk szét, a klubok működésének támogatása pedig úgy működik, hogy január 31-ig minden klub köteles volt átadni egy beszámolót a múlt évi eredményeiről. Ezek alapján pontoztuk őket, de figyelembe vettük azt is, hogy ki hány gyerekkel dolgozik, hány edzője van, melyik ligában játszik, stb. A támogatásokat az így elért pontok alapján osztjuk ki – mondta el Laczkovics, majd hozzáfűzte, hogy a klubok rendes támogatása mellett az önkormányzat más módon is próbál könnyíteni a klubok nehéz anyagi helyzetén.

– Mivel a sporttörvény miatt az orvosi vizsgálatok összege megnövekedett, az önkormányzat együttműködési szerződést kötött a dr. Hadzsy János Egészségházzal. Ennek értelmében a község összes sportegyesülete ingyen végeztetheti el a gyerekei orvosi vizsgálatát. Ez idáig is lényeges tételt jelentett a kluboknak és nem biztos, hogy a vizsgálatok minden alkalommal a szabályoknak megfelelően lettek elvégezve – árulta el a sportért felelős tanácsos.

Topolya községben összesen mintegy 40 sportklub létezik, ebből az önkormányzat 32-t támogat rendszeresen. A többi klub csak időnként vesz részt a sportrendezvényekre kiírt községi pályázaton. A tanácsos szerint az eredmények eloszlása is változó, a tavalyi évben a Topolya Labdarúgóklub ért el szép eredményeket, egy ligával feljebb lépett, akárcsak a topolyai női kosárlabdacsapat. Az asztaliteniszezők is magas színvonalon képviselték Topolyát, de az erős emberek eredményeit sem szabad kihagyni a felsorolásból, hangoztatta Laczkovics.

– A topolyai sportolók állandóan aktívak és szép eredményeket hoznak haza, de ezt pénzügyileg is követni kell. Sajnos sok esetben az önkormányzat a klubok egyetlen szponzora – emelte ki ezt a szomorú tényt a tanácsos.

Az anyagi lehetőségek nagyban befolyásolják sportlétesítmények karbantartását és az újak létesítését is, ennek ellenére a tavalyi évben elkészült az új topolyai tekepálya. Igaz, a belső felszerelés megvásárlására még keresik a pályázati lehetőségeket. A többi sportlétesítmény karbantartásán folyamatosan dolgoznak, de nem olyan időket élünk, amikor komoly fejlesztéseken lehetne gondolkodni, hangsúlyozta a tanácsos.

Laczkovics végezetül elmondta, hogy az önkormányzat az előttünk álló időszakban nagy hangsúlyt fog fektetni a gyerekek sportolási lehetőségeinek kibővítésére, valamint az iskolai sportok fellendítésére. Ebbe szeretnék a tanárokat is aktívabban bevonni, hiszen az új törvény is az iskolai sportra helyezi a hangsúlyt.

Topolya                                  2012                  2013

Évi költségvetés                   951 millió          1 milliárd 36 millió

Sportra szánt összeg           9,7 millió            10,7 millió

Százalékban                          1,01                    1,03

Klubok száma                        40                       40