2024. október 6., vasárnap

Ismét Messié az Aranylabda

LABDARÚGÁS – Mourinho az év edzője – Nézze meg Altintop gólját, amiért a török játékos Puskás Ferenc-díjat kapott
A három jelölt, középen a győztes (balról jobbra): Andrés Iniesta, Lionel Messi, Xavi Hernandez

A tavaly nyári megállapodás értelmében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Aranylabda-voksolást eddig egyedüliként szervező France Football hétfőn este Zürichben először közösen hirdetett győzteseket a 2010-es év legjobb labdarúgója, legjobb edzője, legszebb gólja kategóriában. 2009 után az idén is az argentin válogatott és a Barcelona játékosa, Lionel Messi kapta az Aranylabdát, aki két klubtársát, Xavi Hernandezt és Andrés Iniestát előzte meg.

Az év edzője a portugál José Mourinho lett, aki miután az olasz bajnokságot, az olasz kupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerte a milánói Interrel a Real Madridhoz igazolt. A legszebb gólért járó Puskás Ferenc-díjat Hamit Altintop érdemelte ki, aki a Törökország–Kazahsztán-mérkőzésen talált be a kapuba.

A legjobb csapatba hat Barcelona-játékos került be, s ezzel a katalán együttes új csúcsot állított fel, ugyanis az eddigi rekord (Milan, 2005) öt labdarúgó volt. A legjobb tizenegybe hat spanyol, két brazil, és egy-egy portugál, argentin és holland került be.

A FIFPro év csapata: Iker Casillas (Real Madrid), Carles Puyol (Barcelona), Gerard Piqué (Barcelona), Lució (Inter), Maicon (Inter), Andrés Iniesta (Barcelona), Xavi Hernandez (Barcelona), Wesley Sneijder (Inter), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Lionel Messi (Barcelona), David Villa (Valencia/Barcelona).

Az év edzője: José Mourinho (Inter/Real Madrid).

Az év legjobb női edzője: Silvia Neid (Németország).

A Puskás Ferenc-díj győztese (a legszebb gól): Hamit Altintop (Törökország).

A FIFA sportszerűségi díja: a haiti U17-es női válogatott (helytállásáért és bátorságáért az országot sújtó természeti katasztrófa után).

Elnöki különdíj: Desmond Tutu (dél-afrikai Nobel-békedíjas főpap).

A legjobb női játékos: Marta Vieira da Silva (Brazília).

A legjobb játékos: Lionel Messi (Barcelona, argentin).