2024. október 6., vasárnap

Közös a cél: a hét legjobb között végezni

K ÉZILABDA VB – SVÉDORSZÁG

Egyelőre mindenki csak találgat, hogy a kubai Pérez Carlos melyik három mérkőzésen lép majd pályára a magyar válogatottban

Csütörtökön a Svédország–Chile (20.15) mérkőzéssel kezdődik, és január 30-áig tart Svédországban a 22. férfi kézilabda-világbajnokság, amelyen Szerbia és Magyarország is hasonló célkitűzésekkel rajtol: mindkét együttes az első hét között szeretne végezni, az aranyérmes ugyanis ötkarikás kvótát szerez, a 2–7 . helyezettek pedig szerepelhetnek a londoni olimpia selejtezőjében 2012 áprilisában.

Szerbia a 2010-es Európa-bajnokságon döntetlent játszott Izland ellen, utána pedig kikapott Dániától és a házigazda Ausztriától, így a csoport negyedik helyén végezve, a várakozásokkal ellentétben jóval előbb, már a csoportkör végén utazhatott haza. Ez a kudarc némileg visszafogottabbá tette a jelenlegi szakvezetést, amely – ellentétben az előző években szokássá vált nyilatkozatokhoz – nem ígér érmeket, csak azt, hogy a csapat küzdeni fog, s mindent megtesznek majd a győzelemért.

– A cél az, hogy valamennyi mérkőzésen tudásunk legjavát nyújtsuk. A csapatszellem rendben van, s a csoportban minden csapat ellen képesek vagyunk jó eredményt elérni. Ha minden tőlünk telhetőt megteszünk a siker érdekében, akkor senki sem hányhatja majd a szemünkre, ha valamelyik együttes legyőz bennünket – mondta Veselin Vuković, a szerbiai válogatott szövetségi kapitánya. Hozzátette, hogy ebben a pillanatban Dánia és Horvátország a csoport esélyese, a harmadik, továbbjutást jelentő helyért pedig Szerbia és Románia harcol majd.
– Huszonöt évvel ezelőtt az én nemzedékem lett a világbajnok. A recept adva volt: ha mindenkit megversz, akkor első vagy. Ma nem vagyunk abban a helyzetben, hogy valamennyi ellenfelünket megverjük. A szerbiai válogatott mindig képes volt olyan szinten játszani, hogy legyőzze az erős csapatokat is, de sajnos a gyengébbektől elszenvedett pontvesztésért nagy árat fizettünk.
A csapattal Svédországba elutazott Mladen Bojinović is, ám nem tudni, hogy pályára léphet-e. Sokan hiányolják a válogatottból Danijel Anđelkovićot, a francia Toulouse játékosa azonban sokáig sérült volt, s csak decemberben tért vissza, így érthető, hogy még nem eléggé felkészült egy világbajnokságra, amelyen folyamatosan jól kell teljesíteni.

Ami az ellenfeleket illeti, Algéria és Ausztrália ellen kötelező a győzelem, a horvátok ellen parázs mérkőzésre lehet számítani, a románok elleni találkozón a továbbjutás múlhat, a dánok ellen, egy kis szerencsével és jó játékkal pedig akár meglepetést is okozhat a szerbiai válogatott, hiszen az északiak csapata alaposan kicserélődött. A válogatottságtól visszavonult a legendás kapus, Kasper Hvidt, s a védelem oszlopos tagja, Lars Jörgensen sem áll Ulrik Wilbek rendelkezésére, aki Henrik Knudsent nem hívta meg a válogatottba, a másik Knudsen, a 32 éves Michael pedig sérülés miatt nem lesz ott a vb-n. Ennek ellenére a dánokat nem szabad leírni, annál is inkább, mivel valamennyi mérkőzésüket Malmőben játsszák majd, ami mindössze 50 kilométerre van Dánia fővárosától, Koppenhágától.

A szerb válogatott kerete

Kapusok: Dimitrije Pejanović (Torrevieja), Darko Stanić (Cimos Koper), Dragan Marjanac (Toledo).

Balszélsők: Ivan Nikčević (Granollers), Dobrivoje Marković (Cuenca).

Jobbszélsők: Rajko Prodanović (Vardar).

Átlövők: Momir Ilić (Kiel), Momir Rnić (Celje), Nenad Vučković (Melsungen), Žarko Šešum (Rhein Neckar Löwen), Danimir Ćurković (Antequera), Mladen Bojinović (Montpellier), Nemanja Pribak (Nantes), Marko Vujin (Veszprém), Ivan Stanković (Aragón).

Beállósok: Rastko Stojković (Kielce), Alem Toskić (Celje), Uroš Vilovski (Veszprém).

A magyar válogatott ez előző nagy versenyen, az ausztriai Európa-bajnokságon – leszámítva a későbbi győztes franciák elleni döntetlent – igencsak gyengén szerepelt, hiszen a csehektől és a spanyoloktól is kikapott, s már a csoportküzdelmek után búcsúzni kényszerült. A 39 esztendős Pérez Carlos itthon marad, ő – a hivatalos megfogalmazás szerint – tervezett csere. Mocsai Lajos szövetségi kapitány a vb-t felvezető sajtótájékoztatón elmondta: mivel Pérez már nem fiatal, klubja, a Veszprém csak kikötésekkel engedte el a fontos tornára, melynek elején még itthon marad. A rutinos kubai születésű átlövő a megállapodás értelmében három mérkőzésen játszhat. Hogy melyik lesz az a három mérkőzés, azt minden bizonnyal senki sem tudja, de sakkozni és eljátszadozni a lehetőségekkel mindenképpen ajánlatos. Az biztos, hogy Pérez nem lép pályára az első két meccsen, vagyis az izlandiak és a norvégek ellen, s ha a magyar csapat ezt a két együttest legyőzi, akkor Pérez valószínűleg csak a középdöntő két mérkőzésén lép pályára, kihagyja a másik csoportelső elleni utolsó találkozót, s a helyosztón ismét csatasorba áll. Ez persze mind kútba dobható ötlet, ha a magyar válogatott kikap Izlandtól és Norvégiától, mivel akkor minden bizonnyal Perez már a csoportkörben pályára fog lépni.
– A vb-re nemcsak mi, hanem körülbelül 12–14 csapat is kimegy azzal a célkitűzéssel, hogy ott legyen a legjobb hét között. A magyar válogatott kétharmada fiatal, egyharmada rutinos játékosokból áll, az együttes egységes, motivált, de majd kiderül, mire lesz elegendő a játéktudás, a lendület és a lelkesedés – fogalmazott szakvezető, aki már nem kívánt foglalkozni Nagy László ügyével.
Az év legfontosabb válogatott eseménye előtt állunk, nem az ő távolmaradásáról kell szólniuk a híreknek. Az elnökség által felkért testület nem tudott megállapodni a Barcelona átlövőjével, ezt tudomásul kell venni – tette hozzá a kapitány. Nagy már az előző Eb-n sem volt ott, akkor nem jutottunk tovább a csoportból. A játékosállomány nem változott jelentősen a mostani vb-re, ehhez képest a legjobb hétbe szeretnénk bekerülni. Óriási az eltérés a mostani célkitűzés és a tavalyi eredmény között, de szeretnénk bizonyítani.
Az elnökség az első helyért összesen 25, a második helyért 20, a harmadikért 16, a negyedikért 14, az ötödikért 12, a hatodikért 11, a hetedikért pedig 10 millió forintot oszt szét a játékosok között.

A nemzetközi szövetség (IHF) első ízben maga is kötött biztosítást a vb-n szereplő kézilabdázókra, ráadásul a tornára játékost adó klubokat is kompenzáció illeti meg.

A világbajnokság hivatalos honlapja: www.handball2011.com.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Fazekas Nándor (Veszprém), Mikler Roland (Szeged).
Jobbszélsők: Gulyás Péter (Veszprém), Iváncsik Tamás (Veszprém).

Balszélsők: Iváncsik Gergő (Veszprém), Törő Szabolcs (Szeged).
Átlövők: Nagy Kornél (Veszpém), Mocsai Tamás (Flensburg), Császár Gábor (Veszprém), Lékai Máté (Szeged), Ilyés Ferenc (Lemgo), Katzirz Dávid (Szeged).
Beállósok: Gál Gyula (Croatia Zagreb), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Szeged).
Az utazó keretben Ancsin Gábor és Harsányi Gergely kapott helyet, egyelőre azonban nem döntötte el Mocsai Lajos, hogy melyiküket nevezi végül a tizenhatos keretbe, és melyikük várja csereként az esetleges játéklehetőséget.

Onesta: Csak az aranyérem számít sikernek

Az előző világbajnokság győztese, a francia válogatott az A csoportban kapott helyet, ahol Spanyolország, Németország, Tunézia, Egyiptom és Bahrein szerepel még. A gallok szövetségi kapitánya, Claude Onesta szerint a csapatának van a legtöbb ambíciója a világbajnokságon, hiszen címvédőként érkeztek Svédországba.

– Ha nem a dobogó legmagasabb fokára áll fel a válogatott, vagyis nem mi nyerjük a világbajnokságot, azt mindenki kudarcként fogja majd fel – mondta Onesta, majd hozzátette: csapatának nem igazán volt ideje együtt felkészülni a vb-re, a 2002-es Európa-bajnokság előtt ugyanis 24 napos edzőtáboruk volt és 7 felkészülési mérkőzést játszottak, a ma kezdődő vb előtt pedig mindössze 12 napot tudtak közösen készülni.

Nikola Karabatić, aki sokak szerint a világ legjobb kézilabdázója, azt nyilatkozta, senki ne higgye azt, hogy a sok győzelem után a franciák majd lazábban fogják fel az újabb kihívásokat.
– Nekünk sose elég. Az aranyérmek és a sikerek csak újabb motivációt adnak a következő nagy versenyek előtt.

A franciák annak ellenére is főesélyesnek számítanak, hogy két kulcsjátékosukat, Daniel Narcisse-t és Bertrand Gille-t nélkülözniük kell.

A csoportok

A csoport: Franciaország, Spanyolország, Németország, Tunézia, Egyiptom, Bahrein.
B csoport: Izland, Norvégia, Ausztria, Magyarország, Brazília, Japán.

Január14.: Izland–Magyarország (17.00, Norrköping).

Január 15.: Magyarország–Norvégia (16.30, Norrköping).

Január 17.: Magyarország–Brazília (17.00, Norrköping).

Január 18.: Japán–Magyarország (17.00, Linköping).

Január 20.: Magyarország–Ausztria (21.30, Linköping).
C csoport: Horvátország, Dánia, Szerbia, Románia, Algéria, Ausztrália.

Január 14.: Szerbia–Algéria (20.45, Lund).

Január 16.: Ausztrália–Szerbia (18.00, Malmö).

Január 17.: Dánia–Szerbia (20.15, Malmö).

Január 19.: Szerbia–Horvátország (18.00, Malmö).

Január 20.: Szerbia–Románia (20.30, Lund).
D csoport: Lengyelország, Svédország, Dél-Korea, Szlovákia, Argentína, Chile.

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.