2024. október 8., kedd

Pályaavató világklasszisokkal

TEKE – Óbecsén a régi helyén, az Iparosok Otthonában közel másfél éves kényszerszünet után megnyitotta kapuit a felújított pálya

A pályán a tekesport élmezőnye Knézi Péter polgármesterrel és Csúth János befektetővel. Fotó: a szerző

A világ élmezőnyébe tartozó 16 férfi tekéző találkozott tegnap Óbecsén, s köztük volt a jelenleg a szlovákiai Sport színeiben versenyző, világcsúcstartó Zavarkó Vilmo s is, aki nyolc év után tekézett újból szülővárosában. A délelőtti sprintszám után kértük meg arra, értékelje az új pálya adottságait és az esélyeket:

– Az első gurításoknál még adódtak technikai gondok, a most először tesztelt bábuk átrepültek a vadonatúj pályán, tehát kell még egy kis finomhangolás a hibátlan működéshez. Nem vagyok könnyű helyzetben, nyolc éve nem játszottam Óbecsén, és most nagyon furcsa érzés kerített a hatalmába, mert mindenki győzelmet vár tőlem. Ez a mostani egy rendkívül rangos verseny, a világon a második legnagyobb, hiszen nagy játékosok lépnek itt most pályára. Ezért is bosszantó egy kicsit, hogy adódtak kisebb technikai gondok, de remélhetőleg ezek megoldódnak. Biztos vagyok abban, hogy Óbecsén mostantól felélénkül majd a sportélet a tekepályán, nagyon sok fiatal is érdeklődik a sport iránt – nyilatkozta lapunknak a világbajnok, aki a hétvégén Romániába utazik barátságos mérkőzésekre, ezt követően pedig a Bajnokok Ligájában, majd a májusi, szarajevói felnőtt-vb-n lép pályára.

A délelőtti sprintverseny után kora délután ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének a zsúfolásig megtelt új tekepályát. A szalagot Knézi Péter polgármester és a Vilati Sport képviseletében Csúth János vágta át, majd a szerbiai tekesport ifjú reménységei – Zavarkó Csaba, Lukács Hermina, Milana Pavlic és Ernyesi Norbert –mutatkoztak be a közönségnek.

Az ezt követő, 3000 eurós díjalapú Gold stars Masters Bečej 2011 elnevezésű versenyen már a világ 16 legjobb tekézőéjé lett a főszerep: Zavarkó Vilmos mellett a macedón színekben játszó Boris Benedik és Branko Manev, a szlovák Ivan Čech és Ján Jasenskỳ, a cseh Jan Kotyza, a horvát Mario Mušanić, a magyar Kakuk Levente, Karsai László, Kiss Norbert, Kiss Tamás és Nemes Attila, valamint a szerbiai Ernyesi Róbert, Szél Tibor, Danijel Tepša és Zdenko Pavlic lépett pályára.

A délelőtti sprintversenyt Fehér László nyerte meg, csapetversenyben pedig az Aranycsillag elnevezésű csapat és a Slabo Divanimo Mađarski tagjai közül az utóbbi bizonyult eredményesebbnek.

Igazi tétje természetesen az ezt követő, 3000 eurós díjalapú, 120 dobásos Gold stars Masters Bečej 2011 elnevezésű versenynek volt: első helyen a magyarországi Kiss Norbert végzett 660 fával, második helyen a szerb színekben játszó Danijel Tepša lett 654-es eredménnyel, a harmadik helyen pedig a szintén magyar Kakuk Levente végzett 652 fával. A nyolv év után ismét hazai pályán, szülővárosában játszó Zavarkó Vilmos 641 fával csúszott le a dobogóról.

A zombori Vilati Sport mintegy 80000 eurós befektetésével felújított tekepályának és a korszerű technológiának köszönhetően a város ezentúl remélhetőleg számos rangos versenynek adhat majd otthont, beindulhat a tekeiskola, valamint felélénkülhet a hobbi- és a profi tekeélet is a községben.