2024. július 16., kedd
DOPPING

Felfüggesztett teniszező

Pozitív doppingtesztek miatt felfüggesztették a játékjogát a férfi tenisz-világranglistán 77. lengyel Kamil Majchrzaknak. A 26 éves Davis-kupa-válogatott játékos szeptemberben a szófiai, októberben pedig a tokiói és a szöuli tornán szolgáltatott olyan mintát, amely több tiltott anyagot is tartalmazott. A korábbi top 10-es svéd Joakim Nyström által edzett Majchrzak a folytatásban kérheti a B próba elvégzését, és a vizsgálat lezárultáig nem indulhat egyetlen profi versenyen sem.

Ide tartozó hír, hogy Gil Roberts olimpiai és világbajnok amerikai atléta 16 hónapig nem versenyezhet, miután két tiltólistás szerrel is megbukott a doppingteszten. A 33 éves vágtázót május 19-én, versenyen kívül ellenőrizték, s vizeletmintájában andarin és osztarin jelenlétét mutatták ki, amelyeket izomnövelő és állóképesség-javító hatásuk miatt szednek illegális segítséget igénybe vevő sportolók.

A lengyel Majchrzaknál három tornán is tiltott anyagot találtak

A lengyel Majchrzaknál három tornán is tiltott anyagot találtak

Három évre eltiltott olimpiai bajnok…

A doppingszabályok megsértése miatt három évre eltiltották Randolph Ross olimpiai bajnok atlétát. Az amerikai 4×400-as váltóval tavaly Tokióban ötkarikás győztes sprinter a sportág tisztaságáért felelős szervezet (AIU) keddi közlése szerint nem volt együttműködő a holléti nyilvántartása vezetésének feltételezett szabálytalansága miatt indított vizsgálódás során. Június 18-án szerették volna doppingellenőrzésnek alávetni, de a szakemberek nem jártak sikerrel. A 21 éves vágtázó versenyzési engedélyét emiatt július közepén felfüggesztették, és nem vehetett részt a számára hazai, eugene-i világbajnokságon. Ross eltiltása 2025. június 30-án jár le. (MTI/AFP)

…és Európa-bajnok

Három évig nem versenyezhet a mezei futásban négyszeres Európa-bajnok török Aras Kaya, mert doppingolt. A 28 esztendős atléta a vörösvérsejtek számát és így az oxigénfelvevő képességet javító EPO használatán veszített rajta, miután mintát vettek tőle egy szeptember végi romániai 10 kilométeres versenyen, és a tesztje pozitív lett. Az Amos Kibitok néven Kenyában született sportoló egyéniben 2016-ban és 2019-ben, csapatban pedig 2017-ben és 2018-ban szerzett Európa-bajnoki címet. Emellett van egy Eb-ezüstje 3000 méteres akadályfutásban, amelyet a 2016-os amszterdami kontinensviadalon érdemelt ki.

Megbukása és eltiltása kapcsán az insidethegames.biz portál megjegyezte, hogy dopping szempontjából Kaya szülőhazája, Kenya régóta a magas kockázatú országok között szerepel a világszövetség (WA) „veszélyességi” listáján. Kaya 2015 májusában költözött Törökországba, ahol 2016 júniusában honosították. A portál idézte Sebastian Coe-t, a WA brit elnökét, aki úgy fogalmazott: rengeteg doppingesete miatt Kenyára „hosszú út” vár, míg a bizalmat visszaszerzi.

És ezek szerint ez az út még hosszabb lesz, mert újabb három kenyai doppingesetről számolt be hétfőn az atlétika tisztaságára felügyelő testület, ezúttal egy sprinter és két hosszútávfutó akadt fenn a vizsgálatokon. Mark Otieno Odhiambónak még a tokiói olimpia alatt adott mintájában mutatták ki az anabolikus szteroidok közé tartozó metaszteron származékait, ezért nem állhatott rajthoz a tavalyi játékokon, és az AIU most kétéves eltiltást szabott ki rá. A 29 éves atléta eredményei 2021. július 24-ig visszamenőleg törlődnek, eltiltása pedig tavaly július 31-től érvényes.

A hosszútávfutók közül a 2016-os vuhani maraton győztese, Maiyo Johnstone Kibet és a másfél hónappal ezelőtti portói maraton női aranyérmese, Alice Jepkemboi Kimutai egyaránt EPO és tesztoszteron használatáért kapott hároméves büntetést. Mindhárom kenyai versenyző fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS).

Az utóbbi időben több mint 60 kenyai atlétát marasztaltak el doppingvétség miatt.

Nyitókép: A lengyel Majchrzaknál három tornán is tiltott anyagot találtak