2024. október 7., hétfő

„Éremért megyek Londonba”

KAJAK-KENU – Az óbecsei, ifjúsági világbajnok Marko Tomićević szerint a Szegeden kiharcolt kilenc hely mellett további öt kajakos lehet még ott az olimpián

Az augusztusi, szegedi kajak-kenu világbajnokságon a K1-es ezerméteres döntőjében az óbecsei Marko Tomićević remek versenyzéssel a hatodik lett, így elnyerte az olimpiai részvétel jogát. Egyes szakvélemények szerint nagyobb szerencsével, azaz másik pályán dobogóra is állhatott volna.

• Osztja-e azt a véleményt, hogy annyira eltért a szél erőssége az 1-es és a 9-es pálya között, hogy ha nem a 8-as pályát kapja, hanem az 1-est vagy a 2-est, akkor érmet is szerez? – kérdeztük a zimonyi klub versenyzőjétől, amikor a világbajnokság után Óbecsén edzett.

– A szegedi pálya közismert arról, hogy oldalszél esetén a külső pályán versenyzők előnyben vannak. Ez most is így történt. A 2008-as ifjúsági vb-n a kettes pályán eveztem, akkor világbajnok lettem. Ilyen ez a sport, a szerencse sokszor közrejátszik az eredményekben, és ezúttal nem volt szerencsém. Meglehetősen csalódott voltam a verseny után, mert azt reméltem, érmet szerzek. Úgy érzem, hogy kedvezőbb körülmények között lett volna esélyem dobogóra állni, így azonban reménytelen volt. Az elsődleges célom azonban az olimpiai szint teljesítése volt, ami sikerült.

Szerbia ezen a versenyen remekül szerepelt, kilenc olimpiai kvótát szerzett. Ön szerint mivel magyarázható ez a siker?

– A Szerbiai Olimpiai Bizottság tavaly óta komolyabb munkát végez, kategorizálta a sportágakat, és ennek alapján megkaptuk az edzésekhez szükséges eszközöket, támogatásokat. Korrekt felkészülési lehetőségeket teremtettek a számunkra, korábban ez nem mindig volt így. A 2008-as olimpián nem volt egyetlen olimpiai képviselője sem a szerbiai kajaknak, most van már kilenc. Még abban is reménykedhetünk, hogy jövőre K2-esben is sikerül kiharcolni egy vagy két kvótát. A sportág fejlődése tehát igen látványos, a versenyzők fiatalok, zömmel húsz év körüliek vagyunk, és még csak a pályafutásunk elején tartunk.

Kik lesznek ott Ön szerint a londoni olimpián?

– A szegedi szereplések alapján a Holpert Ervin, Milenko Zorić, Aleksandar Aleksić, Dejan Terzić összetételűférfi négyes, a Moldovan nővérekből, Panda Antóniából és Nagy Antóniából álló női négyes, egyesben pedig jómagam biztosan ott leszünk, de jövőre a Zorić–Filipović, valamint a Pajić–Stanojević kettős is kiharcolhatja a részvétel jogát. Szegeden a K1-esben versenyző óbecsei Marko Novakovićot egy hajszál választotta el ettől, de neki is még van esélye bizonyítani. Ha mindannyian ott lehetnénk, az elképesztő siker lenne.

Milyen ambíciói vannak az olimpiáig és az olimpián?

– Az olimpiáig megrendezésre kerülő versenyeken és az ötkarikás játékokon is szeretnék beleszólni az érmek sorsába. Most nem sikerült, de még fiatal vagyok, és gyorsan fejlődök.

Az Ön pályafutása Óbecsén indult, ahogy a jelenleg Zimonyban edző Terzićé is. Mi ennek a kis klubnak a titka?

– Ez egy meglehetősen kicsi klub, amely nagyon szerény feltételek között éri el sikereit. Óbecsén kiválóak a természeti adottságok, van Tiszánk és csatornánk, ráadásul olyan emberek dolgoznak itt, akik szeretetből foglalkoznak ezzel a sporttal, mert hasznuk ebből egyáltalán nincs. Mégis kerülnek ki innen nagy tehetségek, hiszen az ország három legjobb K1-ese – Dejan Terzić, Marko Novaković és jómagam – is óbecsei.