2024. július 18., csütörtök

A focisuli ajándéka a cukorbeteg gyermekeknek

CSÓKA

A csókai Open Fun Football School fociiskola pénteken vércukorszintmérő készüléket és egy focilabdát ajándékozott az észak-bánáti községben élő cukorbetegség gyermekek számára.

Saša Dulka, a hét éve működő iskola vezetője napilapunknak elmondta, hogy a nyaranta egy héten keresztül működő focitábor megszervezésén kívül számos más akcióban is részt vesznek, így többek közt a cukorbetegség elleni programokban is. Dulka ezt követően megköszönte a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatójának, Kormányos Lászlónak, hogy minden évben lehetővé teszi a focisuli megrendezését, s egyben felkérte az észak-bánáti község önkormányzatát, hogy az elkövetkező évben költségvetési támogatásban részesítse az iskolát, amelyet a zentai községgel együtt szerveznek meg minden évben, s amelyben Zentáról és Csókáról is 100-100, 7–12 éves gyermek vesz részt. Dulka hozzátette, hogy jövőre az iskolákon, óvodákon és a szociális központon kívül a csókai rendőrállomás is csatlakozik a focisuli programjához, hogy ezzel is megelőzzék az iskolákban, illetve a sportpályákon mindinkább elharapódzó erőszakot, s hogy a fiatalokat arra neveljék, hogy sporttevékenységgel vezessék le fölös energiájukat.
Az adományok átadásán jelen volt Lévai Ibolya, a csókai egészségház igazgatónője is, aki elmondta, hogy minden évben megemlékeznek a cukorbetegek napjáról, s ennek keretében előadásokat is rendeznek. Az idén egyébként a tanítónők számára tartottak előadásokat a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kezeléséről, amelyen a résztvevők megtanulhatták, hogy mi a teendő ezekben az esetekben, mikor kell az egészségházat hívni, miképpen kell segítséget nyújtani – mondta az igazgatónő. A csókai községben egyébként 565 cukorbeteget tartanak nyilván, közülük három gyermek. Az 565 betegből pedig kb. hatvannak van szüksége inzulinkezelésre – mondta meg Lévai Ibolya.
Felvételünk az ajándékozás pillanatában készült