2024. július 16., kedd
M4 SPORT–AZ ÉV SPORTOLÓJA GÁLA

Szoboszlai Dominik a férfi, Érdi Mária a női győztes

A férfiaknál Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját, a magyar válogatott csapatkapitányát, a nőknél pedig Érdi Mária világbajnok vitorlázót választotta meg a 2023-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban – akárcsak tavaly – a férfi labdarúgó-válogatott lett, míg az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a férfi kardválogatott győzött. Az edzők között Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kapta a legtöbb szavazatot, ezzel a tavalyi sikerét ismételte meg.

 

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője beszédet mond, fotó: MTI

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője beszédet mond, fotó: MTI

Az MSÚSZ-életműdíját Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója, korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi tagja vehette át.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője – miután köszöntötte a jelenlévő között Novák Katalin köztársasági elnököt, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt, Novotny Zoltánt, az MSÚSZ tiszteletbeli elnökét, a sportági szövetségek vezetőit, politikai, katonai és egyházi elöljárókat, a külföldi díszvendégeket (megemlítve, hogy tizennyolc országból érkeztek), illetve az eseményeket otthonából követő Nemzet Sportolóját, a 103 éves Keleti Ágnest – köszöntő beszédében úgy fogalmazott: „Hadd idézzem föl a száz évvel ezelőtti párizsi olimpia mindössze két magyar bajnokának, a sportlövő Halasy Gyulának és a kardvívó Pósta Sándornak a példáját. Mindketten súlyosan megsebesültek az első világháborúban, s szinte reménytelen helyzetből vezetett az útjuk az olimpiai dobogó legmagasabb fokára. Huszonnégyes párizsi bajnokaink bizony nem latolgatták, hogy vajon tartoznak-e a hazájuknak vagy sem. 

Szöllősi György egyperces néma tiszteletadásra is kérte a jelenlévőket a fájdalmasan friss tragédia, minden idők egyik legnagyobb labdarúgója, a német Franz Beckenbauer halálhíre miatt.
A 66. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, az Operaházban hirdették ki hétfő este.

Nyitókép: Marco Rossi, Szoboszlai Dominik és Érdi Mária (Fotó: Nemzeti Sport-montázs)