2024. szeptember 2., hétfő
VÍZILABDA – FÉRFI BL

Mandić odaért

A Ferencváros győzelmével zárult a férfi Bajnokok Ligája idei kiírása, Nyéki Balázs együttese egy góllal megverte a Pro Reccót a döntőben, és elhódította 2019 után újfent a trófeát. A magyar bajnok az első három negyedben koncentrált játékának köszönhetően végig diktálta az iramot, a gárda a hatékony támadás mellett főként védelemben jeleskedett. A záróetap előtt már három góllal is ment a zöld-fehér alakulat, ám az utolsó negyedben a játékvezetők minden esélyt megadtak az olaszoknak. A Reccót erősítő Zalánki Gergő négyperces kiállítása nyomán Varga Dénesék sokáig előnyben játszhattak volna, ám két perc alatt hét (!) kiállítást ítéltek ellenük, így a zsinórban negyedik BL-győzelmére hajtó olasz sztárcsapat az utolsó pillanatig partiban maradhatott. Dušan Mandić az elődöntőt követően fináléban is klasszis teljesítményt nyújtva segítette győzelemhez a Ferencvárost. A szerb válogatott balkezese nemcsak támadásban, de védekezésben is oroszlánrészt vállat, négy gólja mellett számos labdaszerzés és sikeres blokk került a neve mellé a statisztikában – az utolsó épp a mérkőzés zárásaként, ami egyben a Recco vereségét jelentette.

„Nem adtuk meg a Reccónak a lehetőséget, hogy domináljon, ettől az olaszok elbizonytalanodtak, mi pedig át tudtuk venni azt az irányítást, amire nekünk szükségünk volt, és amihez nincs hozzászokva a Recco. Persze ez csak egy terv volt, ahhoz, hogy sikerüljön, az kellett, hogy a játékosok maximálisan végrehajtsák, amit elképzeltünk, az első két negyed volt a kulcs” – nyilatkozta a csapat hazaérkezését követően Nyéki, aki vezetőedzőként első évében a BL mellett a magyar bajnokságot és a kupát is megnyerte az együttessel. Az FTC páratlan szezont zárt, egyedül az Olimpiakosz verte meg a BL negyeddöntős csoportkörében.

A bronzmérkőzésen az Olimpiakosz a remek első negyednek köszönhetően gyakorlatilag simán, három góllal megverte az előző két kiírásban ezüstérmes Novi Beogradot. A belgrádi gárda nincs irigylésre méltó helyzetben, Živko Gocićék ugyan három éve az elithez tartoznak, az elkövetkező időszakban viszont alaposan átalakul az együttes. Filip Filipović befejezi a pályafutását, Duško Pijetlović is a végleges visszavonulás kapujában áll, Álvaro Granados a Pro Reccóban folytatja, sőt a hétvégén már felröppentek a Petar Jakšić átigazolásáról szóló hírek is.

„Jelentős változásokon esik át a csapat, csak később kristályosodik ki a felállás. Természetesen ambíciókkal teli vágunk neki a következő idénynek. A fiúknak semmit sem róhatok fel a hétvége kapcsán. Jakšić eltiltása (a negyeddöntő során kapott piros lapot, így nem játszhatott az FTC ellen – a szerző) és Filipović kiállítása végzetes volt számunkra a Fradi ellen, amiből a bronzmeccsre sem tértünk magunkhoz. Azt nehezményezem, hogy Filipnek így kellett befejeznie a pályafutását, nem volt méltó búcsú” – mondta a Sport Klubnak a final four után Gocić.

Eredmények, a döntő: FTC–Pro Recco 12:11. A 3. helyért: Olimpiakosz–Novi Beograd 9:6.

Nyitókép: A Fradi a története során másodszor emelhette a magasba a BL-győztesnek járó trófeát (Fotó: MTI)