2024. szeptember 28., szombat
KERÉKPÁROZÁS

Dominált az UAE párosa

Elképesztő fölényben nyerte meg a Svájci Körverseny összetettjét Adam Yates, illetve csapata, az UAE, hiszen a viadal második felét teljesen kisajátították szakaszgyőzelmek terén, az összetettben pedig egyhetes megmérettetéshez képest utcahosszal nyertek. Az első négy etapon Yves Lampaert, Bryan Coquard, Thibau Nys és Torstein Træen osztozott, ezt követően azonban kizárólag az arab bejegyzésű sornak termett babér: sorrendben Yates, majd társa, João Almeida győzött résztávon, a hétvégi szakaszokon pedig ismét ilyen felállásban osztoztak, a portugál ráadásul az összetett második helyét is megszerezte, a tolongás a dobogó legalsó fokáért zajlott, ami végül a dán Mattias Skjelmosének jött össze. Valter Attila az összetett 27. helyén zárt, legjobb etaphelyezése is ez volt a szombati hegyi befutón.

Belgiumban a nagy termetű norvég Søren Wærenskjold diadalmaskodott, rajta kívül a duplázó Tim Merlier, Jasper Philipsen és Alex Aranburu nyert etapot. Szlovéniában az olasz Giovanni Aleotti élete legnagyobb sikerét könyvelte el az összetett elsőséggel, ő is nyert egy napot, a többit pedig Dylan Groenewegen, Phil Bauhaus, Pello Bilbao és Ben Healy vitte el.

Jól teljesítettek a magyarok a héten alacsonyabb rangú viadalokon. Felső-Ausztria körversenyén Dina Márton két szakaszon is harmadik hellyel hívta fel magára a figyelmet, az összetettben pedig negyedik lett, mindössze hét másodperccel lemaradva a dobogóról. A lengyelországi Tour de Kurpie-n Karl Ádám két etapon dobogózott, egyszer második, egyszer harmadik lett.

Svájci Körverseny, az összetett végeredménye (8 szakasz): Adam Yates 20:18:49 óra, João Almeida +22 mp, Mattias Skjelmose +3:02, Egan Bernal +3:12, Matthew Riccitello +3:31 perc stb. Belga Körverseny, az összetett végeredménye (5 szakasz): Søren Wærenskjold 16:25:20 óra, Mathias Vacek +4, Alex Aranburu +7, Jasper Philipsen +17, Jasper Stuyven +19 mp stb. Szlovén Körverseny, az összetett végeredménye (5 szakasz): Giovanni Aleotti 20:10:36 óra, Pello Bilbao +10, Giulio Pellizzari +26 mp, Domenico Pozzovivo a. i., Pablo Castrillo +43 mp stb. 

Nyitókép: Az UAE duója mellett a dán Mattias Skjelmose fért még fel a svájci dobogóra (Beta/AP)