2024. szeptember 28., szombat

A szó szabad

Október 19-én kezdődik a belgrádi könyvvásár

A 67. Nemzetközi Belgrádi Könyvvásár október 19-étől 27-éig tart, az idei rendezvénysorozat a szó szabad szlogent kapta, a szervezők pedig több mint 400 kiállítóra számítanak. A vásáron fehérorosz, boszniai-szerb, görög, olasz, iráni, marokkói, német, román, orosz, tunéziai, ukrajnai, horvát és montenegrói kiadók mutatják be a köteteiket, a fókuszba pedig ezúttal Kubát állítják.

Ahogyan azt a sajtótájékoztatón bejelentették, az idei vendég Nataša Rogelja szlovén antropológus, Tony Parsons angol újságíró, író, valamint David Unger amerikai író, műfordító.

A fesztivál idejére négy nagyobb programrészt szerveznek, ezekben szó lesz a gyermek- és ifjúsági irodalomról, Goran Petrović nemrég elhunyt író munkásságáról, valamint a mesterséges intelligenciával való visszaélésekről is, különös tekintettel a műfordításokra. Emellett tribünöket is tartanak, a hazai és külföldi költészetről, a prózáról, a fordításokról, továbbá a kiadói tevékenységekről, és az új formátumú könyvekről. A sajtótájékoztatón Dušan Kovačević, a belgrádi könyvvásár tanácsának az elnöke kiemelte, hogy ez országunk egyik legjelentősebb művelődési rendezvénye. Mint mondta, a világunkban dúló szörnyű háborúk árnyékában, a könyvvásárok jelentik a világítótornyot. Nataša Mihailović Vacić, Belgrád művelődési titkára azt hangsúlyozta, hogy a könyvvásár alkalmat ad arra, hogy szembenézzünk a jelen kihívásaival. Leyde Ernesto Rodríguez Hernández, Belgrád kubai nagykövete azt taglalta, hogy az országukban a könyvek nagy jelentőséggel bírnak, a könyvvásár pedig szinte nemzeti ünnepnek számít.

Nyitókép: Beta/Emil Vaš