2024. szeptember 28., szombat
F CSOPORT

Török torpedók

A vártnál nehezebben, de begyűjtötte a három pontot Törökország Grúzia ellen az F csoport nyitómérkőzésén. Az első éles helyzet a 10. percben következett, amikor Ayhan lapos lövése szétforgácsolta a bal kapufát. Negyedórával később már nem volt ekkora szerencséje Mamardasvili hálóőrnek, amikor egy tizenöt méterről elengedett, szemet gyönyörködtető kapáslövéssel Müldür kilőtte a jobb felsőt (25.). Két perccel később már az előny duplázását kezdte ünnepelni a török szurkolótábor, de Kenan Yıldız kontragólját aprócska les miatt a videobíró segítségével érvénytelenítették. Hamarosan pedig jött a csattanós válasz, egy szép megmozdulás után Kocsorasvili készített elő jobbról laposan Mikautadzének, aki higgadtan passzolt a rövid alsóba (32.). Egyre nagyobb nyomás alatt játszottak a favorit törökök, akik nem tudtak az ellenfelüknél több labdát tartani maguknál, de veszélyesebben támadtak. Végül a második félidő derekán tört meg a jég, a szívós grúz védelmet újra csak egy távoli bomba törte meg: az Ayhantól kapott labdával Güler jobbról befelé cselezett, majd mintegy huszonöt méterről, ballal engedte el szépségdíjas próbálkozását, amely hajszálpontosan a hosszú kapufa mellett vágódott a hálóba. A grúzok ezután nagy erőket mozgósítva igyekeztek pontot menteni, ám ez nem jött össze, a bírói ráadás 7. percében pedig a nem sokkal korábban becserélt Aktürkoğlu megpecsételte a három pont sorsát, amikor a törökök labdát szereztek saját tizenhatosuknál, majd nem volt túl nehéz dolguk, hiszen a mindent egy lapra feltevő grúzok kapusukat is előreküldték az utolsó szögletükre.

@k = Dortmund: Törökország–Grúzia 3:1 (1:1)

Signal Iduna Park, 59 127 néző, vezette: Tello (argentin). Gólszerzők: Müldür a 25., Güler a 65., Aktürkoğlu a 90+7., illetve Mikautadze a 32. percben.

Törökország: Günok, Kadıoğlu, Bardakcı, Akaydin, Müldür (Çelik), Çalhanoğlu (Özcan), Ayhan (Demiral), Yıldız (Aktürkoğlu), Kökçü, Güler (Yazıcı), Yılmaz.

Grúzia: Mamardasvili, Citaisvili (Locsosvili), Dvali, Kasia, Kvirkelia (Zivzivadze), Kakabadze, Csakvetadze (Davitasvili), Mekvabisvili (Altunasvili), Kocsorasvili, Kvarachelia, Mikautadze

Nyitókép: Güler (jobbról) kezd ünneplésbe bombagólja után (Beta/AP)