2024. szeptember 28., szombat
LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG – A CSOPORT

Indulhat a matekozás!

Egyszerű volt a képlet a Skócia–Magyarország találkozó előtt – mindkét válogatott csak győzelem esetén tarthatta életben nyolcaddöntős álmait. Ehhez képest az első félidő igencsak gyengécskére sikeredett. Hiába volt a skótok óriási labdabirtoklási fölénye, a szervezett magyar védekezés miatt nem tudtak mit kezdeni a játékszerrel. A magyar csapat igyekezett az ellentámadásait kapura lövéssel zárni, de Bolla, Sallai és Szoboszlai próbálkozásai nem jelentettek komoly veszélyt az ellenfél kapujára. Egy alkalommal Orbán fejese a felső lécet súrolva hagyta el a játékteret, ám a visszajátszásból tisztán látszott, hogy a Leipzig hátvédje lesen tartózkodott, így ha gólt szerzett volna, akkor sem adták volna meg.

A visszafogott játék a szünet után is folytatódott, mindkét csapat kivárásra játszott, a másik hibájára várt. Fordulatot Varga szerencsétlen sérülése hozott. A magyar válogatott csatára a skót kapu előtti kavarodás során a földre rogyott. A kínosan lassú ápolás után hordágyon, nyakmerevítőben vitték le. Az eset kapcsán a VAR-szobában hosszasan vizsgálták egy esetleges büntető jogosságát, végül azonban elvettették azt. Mindez azért érdekes, mert néhány perccel később Orbán vitatható szabályossággal szerelte a magyar tizenhatoson belül az előretörő skót csatárt, a játékvezető sípja azonban ezúttal is néma maradt. A találkozó hajrára felpörögtek az események, mindkét csapat rájött, hogy az eddigi taktika semmire sem jó, és végső ideje lenne elkezdeni focizni. Varga ápolása és a cserék miatt az argentin játékvezető nem meglepő módon tízperces hosszabbítást rendelt el, amelynek kezdetén Csoboth a kapufát találta el. Ekkor még bosszankodtak a magyar szurkolók, ám az utolsó minutumban a fiatal támadó jóvátette hibáját, egy skót szögletet követő ellentámadás során góllal fejezte be az akciót. Az, hogy ez a győzelem továbbjutást ér-e, csak akkor derül ki, amikor a többi csoportban is befejeződnek a küzdelmek. Addig is kezdődhet a szurkolók kedvenc foglalkozása, a matekozás.

A találkozó kapcsán érdekesség, hogy Skócia 12. alkalommal szerepelt világ- vagy Európa-bajnokságokon, s minden esetben a csoportkörben esett ki. Legbosszúsabb pedig talán az a néhány száz magyar szurkoló lehetett, akiknek vasárnap délutáni gépe csak többórányi késéssel indult Stuttgartba, így lemaradtak arról, hogy a nem mindennapi győzelmet a helyszínen tekintsék meg.

A találkozót követő első nyilatkozatában Marco Rossi szövetségi kapitány érdekes módon nem a mérkőzéssel, sokkal inkább a szurkolókkal foglalkozott. Elmondta, minden nyomás ellenére Gulácsit játszatja kapusposzton a kontinenstornán, s azokat, akik emiatt kritizálják, nem tartja a válogatott igaz szurkolójának. A hivatalos sajtótájékoztatón aztán a mérkőzésre is kitért: „A skót csapat az első félidőben többet birtokolta a labdát. Utána kiegyenlítettebb volt a meccs, oda-vissza mentek a támadások, de nekünk voltak nagyobb helyzeteink. Szerintem megérdemelt győzelmet arattunk, Szoboszlai viszont nem százszázalékos. Izomfájdalmai vannak, sorozatkezelésen van túl, hogy egyáltalán játszani tudjon, mert nélküle nincs magyar csapat. Gondolkodtam, hogy lecserélem, de maradt, mert mindig veszélyes tud lenni. Most Csoboth Kevin lett a nyerőember. Hihetetlen gyerek. Az ő tempójában nagyon fontos, hogy odaérjen a labdákra. A németek ellen nem ért oda, most igen. Kapufát is lőtt, és a végén betalált. Egyszerre tizenegyen vannak a pályán, de huszonhatos a keretünk, és aki beszáll a kispadról, hozzá tud tenni a csapat teljesítményéhez.”

Kollégája, Steve Clark nem osztotta a véleményét, és főleg az elmaradt skót tizenegyest kérte számon a játékvezetőn: „Az első félidőben nálunk volt többet a labda, de nem volt elég erőnk gólt szerezni. Szomorú vagyok, és csalódott. Nagyon kemény ellenféllel játszottunk egy nehéz meccset. Megvoltak a helyzeteink, de nem tudtunk gólt szerezni, ezen kell javítani a jövőben. Ami a vitatott szituációt illeti: minek van a VAR, ha nem hívják ki? Egyértelmű, százszázalékos büntető volt! Európai tornán talán jobb lenne európai játékvezetőkkel dolgozni. Nem értek azzal egyet, hogy a magyar csapat jobb lett volna, ez egy végletekig kiegyenlített mérkőzés volt, amelyet mi is megnyerhettünk volna.”

És a végén egy kis statisztika: Csoboth 99 perc 32 másodpercnél született góljával a labdarúgó-Eb-k történetének rekorderévé vált a rendes játékidőben legkésőbb esett találatok lövőinek örökrangsorában…

Stuttgart: Skócia–Magyarország 0:1 (0:0)

Stuttgart Aréna, 54 000 néző, vezette: Tello (argentin). Gólszerző: Csoboth a 100. percben.
Skócia: Gunn, Ralston (McLean), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan), McGinn (Amstrong), Gilmour (Christie), McGregor, McTominay, Ché Adams (Shankland).
Magyarország: Gulácsi, Botka, Orbán, Dárdai (Szalai), Bolla (Csoboth), Schäfer, Styles (Nagy Á.), Kerkez (Nagy Zs.), Szoboszlai, Varga (Ádám), Sallai. 

Nyitókép: Csoboth a kapuba csavarta (MTI)