2024. szeptember 28., szombat
A CSOPORT

Fejessel mentett csoportelsőség

Bár számunkra természetesen Magyarország Skócia feletti bravúros győzelme volt a vasárnap esti Eb-program csúcseseménye, az A csoport másik találkozóján legalább ekkora volt a tét, hiszen a torna házigazdája és Svájc az elsőségért csapott össze Frankfurtban. Németország az alpesi gárda fölé nőtt a mérkőzésen, de a történések nem úgy alakultak, ahogyan Julian Nagelsmann és legénysége szerette volna. Az első bosszúság mintegy negyedóra után érte a germánokat, amikor Andrich jó húszméteres bombagólját Daniele Orsato játékvezető érvénytelenítette Musiala korábbi szabálytalansága miatt. A balszerencse pedig tovább sújtotta a németeket, amikor Svájc az első félidőben mutatott egyetlen kaput eltaláló lövésével megszerezte a vezetést: Freuler kanyarított be balról a kapu elé, ahol a jól helyezkedő Ndoye megelőzte a védőjét, és látványos mozdulattal a rövid felsőbe vágta a labdát. Ezt követően természetesen tovább nőtt a német nyomás, hiszen a tornarendező nem kívánta kiengedni kezéből a csoportgyőzelmet. A befejezéseknél azonban hiányzott a pontosság, vagy épp a svájci kapus, Sommer és védői állták a sarat. Így volt ez egészen a négyperces bírói ráadás második minutumáig, amikor végre fellélegezhetett a frankfurti közönség java: a negyedórával korábban becserélt Füllkrug tökéletes ütemben emelkedett Raum balról érkező beadására, majd életerős fejest küldött a svájci kapu bal felső sarkába, megmentve egy pontot, ezáltal visszaszerezve a csoportelsőséget Németországnak.

Frankfurt: Svájc–Németország 1:1 (1:0)

Deutsche Bank Aréna, 46 685 néző, vezette: Orsato (olasz). Gólszerzők: Ndoye a 28., illetve Füllkrug a 90+2. percben.

Svájc: Sommer, Rodriguez, Akanji, Schär, Aebischer, Xhaka, Freuler, Widmer, Rieder (Vargas), Ndoye (Amdouni), Embolo (Duah).

Németország: Neuer, Mittelstädt (Raum), Tah (Schlotterbeck), Rüdiger, Kimmich, Kroos, Andrich (Beier), Wirtz (Sané), Gündogan, Musiala (Füllkrug), Havertz

A csoport végeredménye:

1. Németország          3          2          1          0          8:2       7

2. Svájc           3          1          2          0          5:3       5

3. Magyarország        3          1          0          2          2:5       3

4. Skócia         3          0          1          2          2:7       1

Nyitókép: Ndoye akrobatikus mozdulattal szerezte meg Svájcnak a vezetést (Beta/AP)