2024. szeptember 29., vasárnap
LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁG, B CSOPORT

Horvát vezetés, olasz továbbjutás

Olaszország az utolsó pillanatban mentett pontot Horvátország ellen a B csoport zárófordulójában, ezzel a címvédő bejutott a nyolcaddöntőbe, míg Modrićék sorsa a szerencsén múlik a továbbiakban. Az első félidő horvát részről többnyire passzolgatással telt, a sakktáblások többet birtokolták a labdát, de pontatlan beadásaik miatt a támadásaik javarészt idő előtt elhaltak. Az olaszok a 20. perc környékétől váltak veszélyesebbé, előbb Retegui, majd Bastoni fejese maradt ki, a félidő harmadánál pedig Livaković hárította bravúrral Pellegrini lövését. A szünetet követően pörögtek fel az események, jóval aktívabbá váltak a felek. Az 54. percben Kramarić beadását a VAR szerint Frattesi ballal „lekezelte”, ám Modrić hiába küldte keményen jobbra a büntetőt, Donnarumma különösebb nehézség nélkül ért oda rá. Nem kellett viszont sokat várni az újabb horvát lehetőségre, egy perc múlva Budimir remek ütemben nyúlt bele a beadásba, az ő próbálkozásánál Donnarumma még újabb bravúrt bemutatva hárított, a kipattanónál viszont már tehetetlen volt Modrićtyal szemben. Ezzel a horvátok csapatkapitánya lett az Eb-k történetének legidősebb gólszerzője: a 38 éves és 289 napos támadó az osztrák Ivica Vastić korrekordját adta át a múltnak (ő 2008-ban 38 évesen és 257 naposan talált be a lengyelek hálójába). A gól után Spalletti azonnal változtatott a felállításon és a stratégián, beszorították a horvátokat, leginkább Bastoni és Calafiori játszott veszélyesen, de ebben a szakaszban nagyjából már minden olasz helyzetben benne volt a gól. A találatra végül a 98. percet kellett várni, Calafiori megállíthatatlanul tört előre, remek passzát Zaccagni váltotta nyolcaddöntőt érő gólra.

A horvátok mindössze két pontot szereztek a csoportkörben, így nagyon halványak a továbbjutási esélyeik.

Lipcse: Horvátország–Olaszország 1:1 (0:0)

Red Bull Arena, 38 322 néző, vezette: Makkelie (holland). Góllövők: Modrić az 55., illetve Zaccagni a 90+8. percben.

Horvátország: Livaković, Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol, Modrić (Majer), Brozović, Kovačić (Ivanušec), Sučić (Perišić), Kramarić (Juranović,), Pašalić (Budimir).

Olaszország: Donnarumma, Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian (Zaccagni), Barella, Jorginho (Fagioli), Raspadori (Scamacca), Pellegrini (Frattesi), Dimarco (Chiesa), Retegui. 

A B csoport végeredménye:

1. Spanyolország       3          3          0          0          5:0       9

2. Olaszország            3          1          1          1          3:3       4

3. Horvátország         3          0          2          1          3:6       2

4. Albánia       3          0          1          2          3:5       1

Nyitókép: Zaccagni gólja az utolsó pillanatban érkezett (Beta/AP)