2024. szeptember 29., vasárnap
BIRKÓZÁS – U17-ES ÉS U20-AS EB, ÚJVIDÉK

Újhelyi Balázs a bronzért küzdött!

Az U17-es korosztály kötöttfogásával Újvidéken megkezdődött a két korosztályos Európa-bajnokság. Szerbia természetesen nagy, 33 tagú csapattal vágott neki a két eseménynek (a másik az U17 után következő U20-as Eb), és elégedettséggel konstatálhatjuk, hogy a tradícióhoz híven a vajdasági magyarok ezúttal is kulcsszerepet vállalnak majd a jobb helyezések reményében, hiszen a főleg észak-bácskai egyesületekből – na meg a Vajdasági Birkózóakadémiáról! – vagy egytucatnyi versenyzőt neveztek. Az Eb-k eredeti szervezői egyébként Finnország és Lengyelország lettek volna, de megtagadták az orosz és a fehérorosz versenyzők beutazását, így a világszövetség (UWW) elvette tőlük a rendezés jogát, és Szerbiának ítélte. Az esemény a SPENS-en, három szőnyegen zajlik, ahova 39 országból több mint ezer versenyző érkezett, 526 a kadét korosztályban és 539 a junioroknál. Tavaly három érmet hoztunk el az utánpótlás-korosztályban, de Milorad Dokmanac szövetségi kapitány ezúttal többre számít, bár nyilatkozataiban mindig elővigyázatosan fogalmaz ezzel kapcsolatban.

És tényleg! A nyitónapon a kadétoknál mindjárt lett egy éremesély, mivel a magyarkanizsai Újhelyi Balázs (65 kg) nagyszerű menetelését csak az elődöntőben tudta megállítani az ukrán Pokotylo, Balázs előtte a szlovákiai színekben versenyző Csicsó Rolandot győzte le 10:1-re, majd a bolgár Petkovot 5:3-ra, a negyeddöntőben pedig a moldovai Caisin 6:1-re kapott ki tőle. A tegnap esti döntős programban Újhelyi az örmény Grigoriannal csapott össze a bronzéremért.

Szőnyegre lépett még az 55 kg-os Dobi Krisztián (zombori Radnički), aki mindjárt egy azeri versenyzőre, Nazarjanra futott rá, és kikapott, Dušan Stokić (80 kg, Radnički B.) a bolgár Nejkov ellen még nyert 5:1-re, de a negyeddöntőben már 6:1-re alulmaradt a szintén azeri Hadzsijev ellenében, Fehér Benjámin (110 kg, Potisje) pedig 3:0 arányban kikapott a fehérorosz Maszlakovtól.

A szerbiai serdülőcsapat többi tagja: Varga Dávid (45 kg, Zenta), Lengyel Kevin (60 kg, Potisje), Alimpijević (71 kg, Partizan B.), Stevan Kojić (92 kg, Proleter). Lányok: Natalija Obradinov (43 kg, C. zvezda), Ivana Gajić (53 kg, Vitez), Berkec Gabriella (57 kg, Zenta), Habi Orsolya (61 kg, Potisje), Milena Sekulić (65 kg, C. zvezda), Vuković Natasa (69 kg, Zenta), Győri Iringó (73 kg, Potisje).

Juniorok, fiúk: Özvegy Dániel (55 kg, Potisje), Aleksandar Berarov (60 kg, Soko), Berkec Dejan (63 kg, Spartacus), Pócs Noé (57 kg), Hercules), Pék Zalán (72 kg, Zenta), Ognjen Jakovljević (77 kg, Kragujevac), Miloš Perović (82 kg, C. zvezda), Andrija Mihajlović (87 kg, Proleter), Branko Đukić (97 kg, Proleter), Marko Supić (130 kg, Proleter). Lányok: Lena Ećimović (53 kg, Dinamo), Milica Sekulović (55 kg, C. zvezda), Jana Petrović (57 kg, C. zvezda), Anđela Cvetković (59 kg, C. zvezda), Jovana Radivojević (62 kg, C. zvezda), Maša Perović (65 kg, C. zvezda), Emilija Jakovlejvić (68 kg, Kragujevac), Újhelyi Evelin (72 kg, Potisje).

A magyarok 27 versenyzővel érkeznek a székvárosba. Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége szakmai igazgatója összességében két-három érmet és ugyanennyi pontszerző helyet remél a versenyen. Bácsi erős versenyre számít: „Nem szabad elfelejtenünk, hogy az oroszok, valamint a fehéroroszok a háború okozta eltiltás miatt tavaly tértek vissza a nemzetközi porondra, velük együtt tényleg azt mondhatjuk: minden adott ahhoz, hogy a kontinens legjobbjaival mérhessük össze a tudásunkat. Úgy vélem, elsősorban kötöttfogásban és női birkózásban várhatjuk az érmeket, szabadfogásban van némi lemaradásunk a legjobbakkal szemben.

A részt vevő szerbiai csapat Georgij Tibilov (60 kg) és Alekszandr Komarov (87 kg) révén két aranyérmet nyert a 67. Władysław Pytlasiński-emléktornán. A versenyen fellépett Nemes Máté (67 kg) is, de ő kikapott a kirgiz Iszmailovtól, fájdalmakat érzett a hátában, és jobbnak látták, ha nem folytatja a versenyt. A szerbiai válogatottak most Bulgáriába mentek edzőtáborba, ahol a hazai versenyzők mellett a török, német, kolumbiai, kubai, finn és a venezuelai versenyzőkkel is összemérhetik a felkészültségi szintjüket az olimpia előtt.

A varsói szőnyegen szép eredményeket értek el a magyarok is, hiszen a hosszú sérülés után visszatérő, U20-as Eb-harmadik Halidov Gamzatgadzsi (65 kg), a júniusi eleji Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen is dobogós Juhász Balázs (92 kg) és az U23-as Eb-harmadik Végh Richárd (97 kg) ezüst-, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) tehetségei közül pedig Gangl Zétény (86 kg), Angyal Krisztián (92 kg) és az idei U23-as Eb-harmadik Korcsog Milán (125 kg) bronzérmes lett.