2024. július 16., kedd
VÍZILABDA – U18-AS FIÚ-VB

Világbajnokok a magyarok!

Az U18-as magyar fiúválogatott 12:10-re (6:4, 1:2, 2:2, 3:2) legyőzte a szerbeket a Buenos Airesben rendezett világbajnokság döntőjében, ezzel megvédte címét.

Korényi Balázs együttese visszavágott riválisának a csoportkörben elszenvedett 13:12-es vereségért, utána pedig mindkét alakulat győzelmekkel menetelt a fináléig. A döntő is szorosan alakult. Bár a szerbek szerezték meg az első találatot, a magyarok hamar összeszedték magukat, és az első negyedet kétgólos előnyben zárták, a nagyszünetre viszont egy találatra zárkózott fel az ellenfél. A fordulás után fordított a szerb csapat, de két találattal még a zárónegyed előtt visszavette a vezetést a címvédő, amely már nem engedte ki kezéből az előnyt.

A döntő legjobb játékosának Simon Balázst, míg a torna legjobb edzőjének Korényi Balázst választották. A vb legjobbjának járó elismerést a szerb Strahinja Krstić vehette át, a legjobb kapus a magyar Szitás Dávid lett, a gólkirály pedig a török Efe Naipoglu 27 találattal. A vb álomcsapata: Szitás Dávid, Balogh Botond, Ben Forer (amerikai), Srđan Janović (montenegrói), Strahinja Krstić, Efe Naipoglu, Tomas Perrone (spanyol).

A MAGYAR LÁNYOK ELPOROLTÁK AZ AMERIKAIAKAT!
A magyar női válogatott 10:8-ra (3:0, 2:2, 2:3, 3:3) legyőzte az olimpiai és világbajnok Egyesült Államok csapatát ötkarikás felkészülési mérkőzésen a kaliforniai Berkeley-ben kedden. A magyarok remekül kezdtek, Faragó Kamilla két és Keszthelyi Rita egy találatával háromgólos előnnyel zárták az első negyedet. A második felvonásban felváltva estek a találatok, így 5:2 volt az állás félidőben. A harmadik negyed elején a szenzációs napot kifogó Faragó megint betalált, így már négy gólnál járt, Gurisatti Gréta is belőtte, így 7:5-ös magyar előnyről indult a záró játékrész, amelyben újra ide-oda estek találatok, így Mihók Attila és Cseh Sándor alakulata – amely a februári dohai vb-döntőben kikapott az amerikaiaktól – remek győzelemmel hangolt a párizsi olimpiára. A hazaiak 11 emberelőnyükből négyszer, a magyarok háromból egyszer voltak eredményesek a Spieker Aquatics Complexben, ahol Magyari Alda 12 védéssel zárt.

„Nagyon jól kezdtünk, elsősorban védekezésben, az eddigi statisztikák alapján valószínűtlenül sokat blokkoltunk, jó mélyen bent tudtunk maradni a zónában, ami a centereik megjátszására volt hatással, és ez olyan magabiztosságot adott aztán, ami kitartott a mérkőzés végéig. Ez ma nagyszerű teljesítmény volt, és szeretnénk hinni, hogy egy komolyabb menetelés kezdete, de tisztában kell lennünk azzal, mennyit dolgozunk érte, és mennyit kell még, hogy ez később is működjön” – jegyezte meg Mihók, kiemelve Magyarit, aki szerinte remekül indított a kapuban, nagyokat takart az elején, ez neki is nagy lökés volt, meg a többieknek is.

A két együttes pénteken Stanfordban is megmérkőzött, akkor 12:8-ra a hazaiak diadalmaskodtak.