2024. július 16., kedd
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

„Bini” triplája

A másodlagos versenyek voltak főszerepben a Tour csütörtöki szakaszán, amely csupán néhány kisebb emelkedőn vezetett át. A nap négyfős szökésében ott volt Jonas Abrahamsen, aki néhány napja már nem vezeti a hegyi pontversenyt Tadej Pogačar miatt, ám másodikként viselheti a pöttyöst, mivel a szlovén természetesen sárgában teker. A norvég begyűjtötte a három megszerezhető pontot, így utolérte (36-36) Pogit, és ma van még esélye visszaelőzni egy rövidke dicsőségért.

A nap másik fő trikója a zöld volt, amelyet szorosabbra gombolt magán az eritreai Biniam Girmay, aki idei harmadik etapsikerét aratta a mezőnyhajrában, amivel a pontversenyben száz pont fölé tornázta előnyét (328-217) Jasper Philipsen előtt. Vezéráldozatot is hozott a nap, hiszen a cél előtt tíz kilométerrel történt tömeges bukásban Primož Roglič is földre került, sérülten jócskán lemaradt, így összetettben közel öt percre nőtt a hátránya.

Tour de France, 12. szakasz (Aurillac–Villeneuve-sur-Lot, 203,6 km): Biniam Girmay 4:17:15 óra, Wout van Aert, Arnaud Démare, Pascal Ackermann, Mark Cavendish a. i. stb. Az összetett állása: Tadej Pogačar 49:17:49 óra, Remco Evenepoel +1:06, Jonas Vingegaard +1:14, João Almeida +4:20, Carlos Rodríguez +4:40, Primož Roglič +4:42 perc stb.

 

Nyitókép: Anthony Turgis, Jonas Abrahamsen, Valentin Madouas és Quentin Pacher a nap szökésében (Fotó: Beta/AP)