2024. július 16., kedd
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Philipsen gyorsan duplázott

Kaotikus etappal folytatódott a Tour Délnyugat-Franciaországban, a show-t pedig ezúttal nem a néhány könnyebb emelkedő szállította, hanem a jelentős, néhol 25-30 kilométeres sebességet is meghaladó szél. Az első hírt még a rajt előtt lehetett hallani, Primož Roglič ugyanis az előző szakaszon elszenvedett bukása miatt feladta a versenyt. Időközben aztán Juan Ayuso is kiszállt, így rövid idő alatt két hely is „felszabadult” az összetett top 10-éből az erre pályázók előtt.

A szakaszon roppant nehezen alakult ki a népes, 21 fős szökés, ami nem is bizonyult hosszú életűnek. A nagy szél sokszor oldalról kapta el a mezőnyt, ami így többször darabokra szakadt a nagy száguldásban, ez pedig rövidesen az élboly utolérését eredményezte. A néhány érezhetőbb kaptató a táv utolsó negyedében következett, amikor többen ismét próbálkoztak eltávolodni a főcsoporttól, de ezek a kísérletek sem jártak sikerrel, így jöhetett a mezőnyhajrá, igaz, a széltől és emelkedőktől jócskán megrostált csoporttal. Épp emiatt a felvezetés is kaotikusabb volt a szokásosnál, a zavarosban pedig Jasper Philipsen találta fel a legjobban magát, a belga a keddi etap után ismét ünnepelhetett, és a zöld trikóért zajló pontversenyben is faragott a hátrányán Biniam Girmay mögött.

Tour de France, 13. szakasz (Agen–Pau, 165,3 km): Jasper Philipsen 3:23:09 óra, Wout van Aert, Pascal Ackermann, Biniam Girmay, Nikias Arndt a. i. stb. Az összetett állása: Tadej Pogačar 52:40:58 óra, Remco Evenepoel +1:06, Jonas Vingegaard +1:14, João Almeida +4:20, Carlos Rodríguez +4:40 perc stb.

 

Nyitókép: A szakasz a nagy szél miatt sokkal zaklatottabb volt, mint amire a szintrajz alapján számítani lehetett (Fotó: Beta/AP)