2024. augusztus 3., szombat
PÁRIZS – OLIMPIA 2024

Aranyérmes a magyar férfi párbajtőrcsapat

Ötvenkét év elteltével ismét magyar siker született a férfi párbajtőrözők olimpiai csapatversenyében, mivel a Siklósi Gergely, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid összeállítású válogatott ma két fölényes győzelem után a döntőben a címvédő Japánt is felülmúlta Párizsban.

A magyarok a kazahokat és a franciákat is 45-30-ra győzték le – Siklósi, Koch, Andrásfi felállásban –, a fináléban pedig – Nagy Dáviddal kiegészülve – ráadástussal, 26-25-re diadalmaskodtak a japánok felett.
A tavaly Eb-győztes magyar csapatban a döntőre is maradt az eredeti felállás, azaz a Párizsban egyéniben negyedik Andrásfi Tibor, a 2019-ben világbajnok, Tokióban ezüstérmes Siklósi Gergely és a tavaly vb-aranyérmes Koch Máté kezdett.

A lelátón hatalmas őrjöngés fogadta a magyar győzelmet, a csapat tagjai pedig magyar zászlóval ünnepeltek.     
Ezt megelőzően 1972-ben, Münchenben győzött legutóbb magyar férfi párbajtőrcsapat olimpián, akkor a Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Erdős Sándor, Osztrics István alkotta együttes nyert aranyérmet.

A férfi párbajtőrözők a magyar küldöttség ötödik érmét és a második aranyat szerezték a párizsi játékokon, egyben a sportág 39. magyar olimpiai diadalát aratták.

Az olimpiák történetében ez a negyedik magyar győzelem a férfi párbajtőrözők csapatversenyében. Korábban ez 1964 és 1972 között sikerült sorozatban háromszor.
    

Nyitókép: Fotó:MTI