2024. szeptember 1., vasárnap
PÁRIZS 2024 – ÚSZÁS

Milák-csúcs nincs, de arany igen!

A 200 méteres pillangóúszás döntőjében szerzett ezüstérme után sokan temették Milák Kristófot, ám a 24 éves klasszis 100-on visszavágott a károgóknak, gyönyörűen felépített versenyzéssel utasította maga mögé a mezőnyt, és szerezte meg pályafutása második olimpiai aranyérmét! Milák szokásától eltérően lassabban kezdett, „megbújt” a mezőnyben, csupán a negyedik helyen fordult, a hajrát viszont kiválóan bírta.

A második ötvenen a legjobb, 26,50 másodperces időt produkálva végül 49,90-nel ért célba. A dobogóra még két kanadai, Josh Liendo (49,99) és Ilya Kharun (50,45) fért fel. Milák három évvel ezelőtt Tokióban épp fordított mérleget produkált, ott a hosszabb távon nyert, 100 méteren pedig ezüstérmes lett. Újabb elsőségével ő az olimpiák történetében a második férfi úszó, aki négy érmet nyert pillangóúszásban, rajta kívül ez csak a 23-szoros bajnok Michael Phelpsnek sikerült.

Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya szerint világszám, amit Milák Kristóf művelt a párizsi olimpián: „Ezek most az öröm pillanatai, ő a harmadik úszó, aki két különböző olimpián nyert aranyat, Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina mellé csatlakozott. Egyszerűen világszám, ahogyan úszik, ilyet még a Földön nem láttam. Hozzá képest mindenki másodosztályú pillangósnak tűnik, olyan egyedi és kivételes technikája van, mint senkinek. Én még láttam Tumpek Györgyöt úszni, talán ő az egyetlen, aki hasonlít hozzá” – nyilatkozta a szakember, aki másokhoz hasonlóan nem tudott még beszélni az immár kétszeres olimpiai bajnokkal, aki ezúttal is kerülte a médiát, senkinek sem nyilatkozott. „Azon információk alapján, amelyek hozzám eljutottak, én nem következtettem volna erre a sikerre, de az eredményjelző tábla nem hazudik” – mondta Sós, aki a magyar szerepléssel kapcsolatban megjegyezte, az eddigi két arany és egy ezüst átlag fölötti teljesítmény.

Megjegyezte, hogy Milák egyéni útját tolerálták, de nem szabad elfelejteni, hogy számos nagyszerű magyar edző dolgozik, ilyen az olimpiai bajnokkal kezdő Plagányi Zsolt – akinek jelenlegi tanítványa, Németh Nándor 100 méter gyorson negyedik lett –, az őt csúcsra juttató Selmeci Attila vagy jelenlegi trénere, Virth Balázs.
Ami a többieket illeti, Léon Marchand százszázalékos mérleget produkált, a 400 vegyes, a 200 pillangó és a 200 mell után 200 vegyesen is csak a világcsúccsal harcolt, a mezőny a közelébe sem ért. A nőknél Summer McIntosh a hétvégén is remekelt, begyűjtötte harmadik aranyát, míg Katie Ledecky tovább írta a történelmet, 800 gyorson sorozatban negyedszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A 27 éves amerikai ezzel kilencszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát, és az ötödik sportoló, akinek legalább 14 érme van az ötkarikás játékokról.

Szombaton újabb világcsúcs született a medencében, a Ryan Murphy, Nic Fink, Gretchen Walsh és Torri Huske összeállítású amerikai négyes 3:37,43 perces új világrekorddal diadalmaskodott a 4×100 méteres mix vegyes váltók versenyében.

 

Nyitókép: MTI