2024. augusztus 21., szerda
PÁRIZS 2024 – ATLÉTIKA

Tentoglu nem hibázott, Ingebrigtsen az éremről is lemaradt

Világos a selejtezőben búcsúzott

Az atléták kedden este is kiszolgálták a nézőket. Férfi távolugrásban az olaszok feltörekvője, a mindössze 19 éves Mattia Furlani és a tavalyi vb ezüstérmese, a jamaicai Wayne Pinnock is jól kezdett – előbbi 8,34 méterre, utóbbi 8,36-ra repült –, ám a címvédő, Miltiadisz Tentoglu nem bízta a véletlenre, rögtön túlszárnyalta ellenfeleit. A görög sztár a második sorozatban 8,48-nál landolt, ami elég is volt az újabb aranyéremhez. A játékok egyik legmegosztóbb személyisége, a sokak által nagyképűnek és arrogánsnak tartott Jakob Ingebrigtsen 1500-on a budapesti vb után Párizsban is ráfázott a magabiztosságára. A norvég azonnal az élre állt, még az utolsó kanyarnál is vezetett, a végét azonban nem bírta, Cole Hocker a belső, Josh Kerr a külső íven kerülte el, ráadásul a célegyenesben Yared Nuguse is lehajrázta, így a címvédő végül a dobogóról is lecsúszott. Hocker 3:27,65 perces új olimpiai csúccsal nyert, Kerr új brit rekorddal, 3:27,79-cel lett második, míg Nuguse-nak 3:27,80 egyéni csúcs kellett a bronzéremhez.

A nők mindhárom keddi döntőben pazar teljesítményt produkáltak. 200 méteren a szupersztárok kiesésével a rövidebb táv friss olimpiai bajnoka, a Saint Lucia-i Julien Alfred és a Tokióban harmadik Gabrielle Thomas csatájára lehetett számítani. Az amerikai hamar eloszlatta a kétségeket, nagyon jól kapta el a rajtot, semmi sem zökkentette ki, így viszonylag meggyőző fölénnyel (21,83 mp) ért célba, és ünnepelhetett. Alfred 22,08-cal bejött másodiknak, a bronzérmet pedig a szintén amerikai Brittany Brown (22,20) szerezte meg.

Kalapácsvetésben sorozatról sorozatra változott az élmezőny, majd Budapest világbajnoka, Camryn Rogers a negyedik kísérletével eldöntötte a kérdést. A kanadai 75,44-gyel az élre állt, majd ötödikre 76,97 méterre repítette a szert, ami a riválisoknak már túl soknak bizonyult. A második helyen a nigériai születésű, de amerikai színekben versenyző Annette Echikunwoke zárt (75,48), a dobogó harmadik fokára pedig a kínai Csao Csie (74,27) állhatott fel. 3000 méter akadályon az afrikaiak nem engedték érvényesülni a többieket, gyilkos tempót diktáltak. A háromfősre csökkent élbolyban a világbajnok, kenyai származású, de bahreini Winfred Yavi, valamint a címvédő, ugandai Peruth Chemutai vívott hatalmas csatát az aranyéremért. A küzdelmet Yavi bírta jobban (8:52,76), az ugandainak meg kellett elégednie a második hellyel (8:53,34), harmadikként pedig a kenyai Faith Cherotich (8:55,15) ért célba.

Világos Adriana a 13. helyen zárt a kvalifikációban, így egy hellyel lecsúszott a női gerelyhajítás döntőjéről. A selejtezőszint 62 méter volt, a kishegyesi atléta 60,49-cel kezdett a B csoportban, a további két kísérlete – 60,17 és 49,41 – még ettől is elmaradt, így idő előtt befejezte párizsi szereplését. Bár könnyű mondani, de Adrianának ennek ellenére sincs miért búslakodnia, csupán 20 éves, eljön még az ő ideje!

 

Nyitókép: A férfi 1500 méter befutója (Fotó: Beta/AP)