2024. szeptember 5., csütörtök
PARALIMPIA

Elvették, visszaadták…

Nebojša Đurić még a múlt héten szerepelt az F55-ös súlylökők között a párizsi paralimpiai játékokon, a verseny alkalmával 11,98 méteres kísérlete az ezüstéremhez volt elegendő, ám a versenybizottság a viadalt követően nem találta megfelelőnek a felszerelését, megsemmisítette a szerbiai súlylökő eredményeit, így érem nélkül maradt. Zoran Mićović, a Szerbiai Paralimpiai Bizottság (SZPB) elnöke és a szervezet képviselői még akkor akcióba lendültek, felkeresték a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) elnökét, Andrew Parsonst is, igyekeztek minden dokumentációt, jegyzőkönyvet beszerezni a vitatott eszközzel kapcsolatban – a többiek a padot kifogásolták, amelyről Đurić elvégezte a dobásait.

Mićović elmondta, hogy a pad minden korábbi teszten átment, Nebojša évek óta használja azt, Tokióban, valamint a 2023-as és a 2024-es világbajnokságon is ennek segítségével lökött, így értetlenül álltak a döntés előtt. Az elnök hozzátette, hogy sokáig sötétben tapogatóztak, mert az illetékesek napokon keresztül halasztgatták a megfelelő tájékoztatást, hátráltatták az ügyet. Đurićot a történtek nagyon megviselték, diszkoszvetésben is versenyzett volna az F56-os kategóriában, ám ebben a számban lemondta a szereplést.

Mićovićék végül jogi segítséget kértek, és hétfőn nyilvános közleményben felvetették a per lehetőségét. Az ügy kedden délután vett kedvező fordulatot, az NPB felülbírálta a versenybizottság korábbi döntését, a padot utólag megfelelőnek találták, így Nebojša Đurić megkapja az ezüstérmet… A paralimpia szervezőbizottsága külön ceremónia keretében nyújtja át a medált a szerb paraatlétának.
A szerb küldöttséget kedden korábban már érte egy örömhír, az asztaliteniszezők MS5-ös kategóriájában induló Mitar Palikuća bronzérmet szerzett a fények városában. Palikuća a negyeddöntőben 3:0-ra verte meg a brazil Lucas Carvahalt, az elődöntőben ugyanilyen arányban maradt alul a későbbi ezüstérmes, tajpeji Csenggel szemben.

A szerb delegáció ezzel három éremnél jár, Đurićot és Palikućát megelőzően a Borislava Perić Ranković és Nada Matić alkotta asztaliteniszező páros végzett a második helyen.