2024. szeptember 5., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Soler édes szenvedése

Parádés etappal kezdődött a Vuelta harmadik, utolsó hete, amelyen eldől, vajon Ben O’Connor képes lesz-e a várakozásokkal szemben megőrizni a piros trikót, vagy valamelyik kihívója, mindenekelőtt a korábbi háromszoros győztes Primož Roglič megkaparintja előle az összetett győzelmet.

Erre a kérdésre pedig csattanós válasz született az említett keddi szakaszon, amely a legendás, emblematikus Covadonga-tavakhoz vezető kőkemény meredek tetején ért véget. Előbb azért nem mindennapi izgalmak közepette dőlt el, kié lesz a napi siker, hiszen a mezőny már sokadjára kellő távolságra engedte el az ezúttal 17 fős szökést. A Covadonga kaptatóján hamar megcsappant a boly létszáma, és néhány kilométer múltán már csak a brit Max Poole, az olasz Filippo Zana és a hazai terepen tekerő Marc Soler triója haladt az élen. Utóbbi szemmel láthatóan a legjobban szenvedett azért, hogy ott maradhasson, ám a rutinos bringás stílusa becsapta a másik kettőt, így amikor robbantott, nem mentek vele azonnal, később viszont már nem tudtak visszakapaszkodni az ereje utolsó morzsáit felhasználó, de gyorsan haladó Solerhez, aki így emlékezetes diadalt aratott.

Hátul O’Connor ismét leszakadt az összetett esélyesek csoportjáról, és perc körüli hátrányt kapott, de heroikus küzdelemmel megtartott 5 másodpercet az előnyéből, így hajszál híján, de rajta maradt a piros trikó. A nap tragédiája pedig Wout van Aert nevéhez köthető, a korábban három szakaszt nyerő belga, aki a pontversenyt és a hegyi pontversenyt is vezette, nagyot bukott, és feladta a viadalt.

Szerdán a négytagú szökés (az először leszakadó Thomas Champion, illetve Thibault Guernalec, Jonas Gregaard, Xabier Isasa), majd egy későbbi támadás is megdolgoztatta a mezőnyt, de összejött a tömeges hajrá, amit Kaden Groves nyert meg.
Vuelta a España, 16. szakasz (Luanco–Lagos de Covadonga, 181,5 km): Marc Soler 4:44:46 óra, Filippo Zana +18, Max Poole +23, Jay Vine +57 mp, Ion Izagirre +1:02 perc stb. 17. szakasz (Arnuero–Santander, 141,5 km): Kaden Groves 3:32:14 óra, Pavel Bittner, Vito Braet, Pau Miquel, Corbin Strong a. i. stb. Az összetett állása: Ben O’Connor 68:41:14 óra, Primož Roglič +5 mp, Enric Mas +1:25, Richard Carapaz +1:46, Mikel Landa +2:18 perc stb.