2024. szeptember 10., kedd
PARALIMPIA

Ünnepélyesen fogadták a magyar küldöttséget

Valódi példaképek vagytok mindannyiunk számára – mondta hétfőn a párizsi paralimpián 15 érmet nyert magyar küldöttség ünnepélyes fogadásán Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

A Liszt Ferenc repülőtérről rendőri felvezetéssel tette meg az utat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) dr. Koltai Jenő Sportközpontjáig a magyar paralimpiai küldöttség, amely a tervezetthez képest egy órás késéssel érkezett meg az ünnepélyes fogadásra. A csarnokot megtöltötték a családtagok, barátok, szurkolók, akik nagy tapssal fogadták a párizsi paralimpián 13 sportág 68 versenyszámában szerepelt 39 magyar sportolót, akik 15 éremmel – öt arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal – tértek haza.

Teljesítményükkel Magyarország a résztvevő 168 ország között a 26. helyen végzett a nemzetek versenyében.

„A mai napnak nincs más feladata, minthogy gratuláljak és köszönetet mondjak nektek" – mondta Schmidt, majd felidézte, hogy részt vett a paralimpikonok eskütételén is, majd köszönetet mondott a versenyzőket felkészítő szakembereknek, családtagoknak és hozzátartozóknak is, akik a hétköznapokon segítik a sportolókat. Kiemelte, hogy az éremtáblázaton elfoglalt 26. hely önmagáért beszél.

„Valódi példaképek vagytok mindannyiunk számára" – hangoztatta az államtitkár.

Sterbenz Tamás, a TF rektora megemlítette, hogy a helyszínen szurkolhatott a magyar versenyzőknek, akik között TF-hallgatók is vannak, például az aranyérmes Ekler Luca és Kiss Péter Pál, majd köszönetet mondott az őket felkészítő, a TF-en végzett szakembereknek.

„A teljesítményetek bizonyítja, hogy a sport mindenkié" – emelte ki a rektor a versenyzőkhöz fordulva.

„A mindennapok hősei vagytok, olyan körülmények között készültök, amit mi el sem tudunk képzelni" – hangoztatta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nem sportvezetőként, hanem városvezetőként köszöntötte a versenyzőket, és szólt az akadálymentesítés fontosságáról.

„A magyar parasport aranykora folytatódott, sőt fényesebb lett" – emelte ki Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, majd arról beszélt, hogy a magyar nemzet megbecsüli a paralimpikonokat, és megköszönte a kormány és a szponzorok segítségét, a felkészüléshez nyújtott anyagi támogatást.

„A címet megvédenem sokkal nehezebb volt, mint először nyerni" – mondta az MTI-nek Kiss Péter Pál kajakos, aki nem tagadta, hogy fáradt, mert fárasztó volt az utazás, és az is sokat kivett belőle, hogy a záróünnepségen a zászlót vitte, „de most semmi sem számít, örülni kell!"

Nyitókép: MTI