2024. szeptember 12., csütörtök
SAKKOLIMPIA

A megnyitóval elkezdődött a budapesti viadal

A budapesti Koltai Jenő Sportközpontban kedden látványos ünnepség keretében Arkagyij Dvorkovics, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke megnyitotta a 45. sakkolimpiát. Az orosz sportvezető emlékeztetett rá, hogy a szervezet idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját, majd hozzátette: ezúttal csaknem 200 ország képviselteti magát, ami rekord a sakkolimpiák történetében. Egyúttal köszönetet mondott a rendezést vállaló Magyar Sakkszövetségnek és az esemény lebonyolítását támogató magyar kormánynak.

Schmidt Gábor sportigazgatásért és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte: Magyarország számára büszkeség, hogy vendégül láthatja a sakkvilág legjobbjait: „Hazánkban a versenyszerű sakk hosszú múltra tekint vissza, hiszen már 1926-ban otthont adott a nem hivatalos sakkolimpiának. Azóta a magyarok nemcsak kiemelkedő versenyzőkkel, hanem olyan különleges, korukat megelőző technikákkal is hozzájárultak a sportág fejlesztéséhez, mint például a világhírű Polgár-módszer. A magyar sakk hagyományai érdemessé tettek bennünket, hogy immár hivatalos formájában is megrendezhessük a sportág legfontosabb versenyét.”

Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség első embere hangsúlyozta, egy álom vált valóra azzal, hogy Magyarország rendezheti az eseményt, ráadásul emlékezetes és soha vissza nem térő időpontban, amikor 100 éves a FIDE. Felhívta a figyelmet a sakk sokszínűségére, hiszen nemcsak sport, hanem játék, tudomány és vallás is, amely összehozza a nemzeteket. Végül a játékosoknak sportszerű versenyzést és kellemes itt-tartózkodást kívánt.

A sakkolimpia fáklyáját a kétszeres olimpiai bajnok, a sportági Hírességek Csarnokába beválasztott Polgár Judit vitte fel a színpadra, majd Dvorkovics és Schmidt társaságában gyújtotta meg a lángot. A rendezvényen szerepet kapott a másik két Polgár nővér, Zsuzsa és Zsófia is – ők abban a sorsolásban segédkeztek, amelyben eldőlt, hogy a nyílt kategóriában és a nők versenyében a párosítások első csapata az első és a harmadik táblán sötéttel fog játszani.

A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal jövő vasárnapig tart. A nyílt szekcióban 196, a nőknél pedig 184 csapat versenyez egymással.
A nyílt kategóriában – az oroszok távollétében – az Egyesült Államok, India és Kína lehet harcban a végső győzelemért, mindhárom együttes 2700 feletti átlag Élő-ponttal rendelkezik. A Fabiano Caraunával és Wesley Sóval felálló amerikaiak (2757) még úgy is nagy esélyesek, hogy a világranglistán második Hikaru Nakamura nem játszik. India (2753) a két éve Csennajban rendezett sakkolimpián azzal keltett szenzációt, hogy a fiatalok alkotta második csapata megelőzte az elsőt, és bronzérmet szerzett. Közülük a 18 éves Domárádzsu Gukés és a 19 esztendős Ramesbabu Praggnanandhaa ott van az ifjú gárdában, amelynek első táblása, Arjun Erigaisi is csak 21 éves. A kínaiak (2724) a világbajnok Ting Li-zsennel neveztek, de a legmagasabb Élő-pontszáma Vej Jinek van (2762). Szintén beleszólhat az éremcsatába a legutóbb meglepetésre győztes Üzbegisztán. A favoritok mellett a legnagyobb érdeklődés várhatóan az ötszörös világbajnok és a trónról önszántából lemondott Magnus Carlsen játékát kíséri majd, akinek vezetésével a norvégok a hatodik kiemeltek.
A nőknél a címvédő India (2467) és a legutóbb második Grúzia (2462) a legnagyobb aranyesélyes.

 

Nyitókép: Polgár Judit bevonul a fáklyával (Fotó: MTI)