2024. október 28., hétfő
ATLÉTIKA

Világos Adriana az Év feltörekvő csillaga!

Világos Adrianát választotta az Európai Atlétikaszövetség (European Athletics) az idény feltörekvő csillagának a hölgyek mezőnyében. A 2023-as, sérülésekkel tarkított évet követően a kishegyesi gerelyhajító idén remek szezont zárt, ezüstérmet szerzett a római Európa-bajnokságon, bemutatkozott a párizsi olimpián, majd a Gyémánt Liga döntőjében is a második lett. A pontszámok tekintetében Világos jelenleg vezeti a kontinentális ranglistát, míg a világon a második legjobb eredményt jegyzi az aktuális olimpiai bajnok japán Kitagucsi Haruka mögött.

Az idény folyamán többször megjavította egyéni legjobbját és ezzel együtt a szerb országos csúcsot is, jelenleg 65,64 méteres rekordot jegyez, amely jelenleg az ötödik a világ- és második az európai ranglistán. Adriana a brit Phoebe Gillt és a horvát Jana Koščakot utasította maga mögé a EA szavazásán. Tavaly a kontinentális szövetség Angelina Topićot tüntette ki az elismeréssel.

A szkopjei díjátadóról nemcsak Adriana, hanem édesanyja és edzője, Világos Györgyi is elismeréssel térhetett haza, az illetékesek őt, valamint Angelina trénerét és édesapját, Dragutin Topićot választották meg a szezon legjobb edzőjének.

A férfiaknál az olimpián 1500 méteren hatodik holland Niels Laros érdemelte ki a legjobb feltörekvőnek járó elismerést, míg az év atlétáinak az ukrán magasugrót, Jaroszlava Mahucsihot és a svéd rúdugrót, Armand Duplantist választották. A „nagyok” pazar eredményekkel büszkélkedhettek idén, mindketten megnyerték az Eb-t, majd a párizsi olimpiát, a GYL-döntőn is diadalmaskodtak, ráadásul új világcsúcsokat állítottak fel versenyszámaikban. A Csapatszellem elnevezésű díjat az olasz válogatott vehette át, amely toronymagasan végzett a hazai rendezésű kontinensviadal éremtáblázatának élén.

 

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás