2024. július 16., kedd
VÍZILABDA – BL-NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD

Nem egy esélyes van

Ma Belgrádban megkezdődik a Bajnokok Ligája idei nyolcasdöntője. Mint minden évben, most is az olasz bajnok és BL-címvédő Pro Reccót emlegetik főesélyesként, s ha tényleg sikerül nekik elhódítani a trófeát, az olaszoknak ez lenne a tizedik ilyen titulusuk. Igen ám, csak 2014 óta, amikortól ilyen rendszerben játsszák a legrangosabb vízilabda-sorozatot, ez még egyetlen csapatnak sem sikerült, a Recco 2008-ban csinálta meg ezt a bravúrt, három egymás utáni koronát pedig eddig egyetlen csapat nyert, méghozzá a zágrábi Mladost 1968 és 1970 között.

A Pro Reccónak ezúttal sem lesz könnyű dolga, hiszen a nyolcas mezőnyből hét csapat már megszerezte hazája bajnoki címét, Ebből a sorból a Brescia lóg ki, de nem kell elfeledni, hogy pont ez a csapat tréfálta meg tavaly a Pro Reccót az olasz rájátszás döntőjében, viszont érdekes, hogy a BL-döntőt akkor a hazájában ezüstérmes Recco, és a magyar versenyfutásban „csak” bronzérmes FTC vívta.

Már a negyeddöntős meccsek is tartogathatnak meglepetéseket, egyedül a Brescia győzelmét lehet nagyobb magabiztossággal megjósolni, hiszen a Hannover talán nem jelent nekik gondot. Viszont már a Pro Recco és a Barceloneta összecsapása is hozhat forró pillanatokat, hiszen mindkét csapatot horvát edz, az olaszokat Sandro Sukno, a spanyolokat pedig Elvis Fatović, s mondani sem kell, hogy e két egykori kiválóság minden gondolatát tudja a másiknak. Csemege lehet a Ferencváros–Jug összecsapás is, hiszen mindkét csapat javuló formát mutatott az utóbbi időszakban. Amikor 2019-ben a Fradi megnyerte a BL-t, a negyeddöntőben pont a Jugot ütötte ki, amely előtte négy évig legalább az elődöntőt kiharcolta, viszont nem kell elfeledni azt, hogy a Pro Reccóra a mostani csoportfázisban pont a dubrovnikiak mérték az egyetlen vereséget.

És akkor még nem beszéltünk a Novi Beogradról. A házigazda a közelmúltban szerezte meg az első szerb bajnoki titulusát, és az idény közepén érkezett új edzőjük, Igor Milanović tudja annak a módját, hogyan kell megállítani a legnagyobbakat, hiszen 2011-ben a római Foro Italicóban pont a Recco ellen harcolta ki a Partizannal a BL-titulust. A szerb közönség most nyilván el sem tudja képzelni a negyeddöntős vereséget, pedig vigyázni kell a Marseille-el, mert a francia bajnoknál hemzsegnek a főleg horvát és montenegrói légiósok (edzőjük is montenegrói), s az utolsó csoportkörben zsinórban 11 mérkőzést nyertek meg. Ennek ellenére mégis a belgrádiak számítanak az esélyesebbek, hiszen hazai környezetben, rengeteg vérmes szurkoló előtt szállhatnak vízbe, s ha a csapatban a tapasztalt olimpiai bajnokok hozzák a formájukat, nagy baj nem lehet.

A nyolcas döntőt az új-belgrádi Április 11. medencében tartják meg, amelyet renováltak, így a befogadó képessége 1500 néző.
Negyeddöntő (ma): Brescia–Hannover (14.30 óra), Pro Recco–Barceloneta (16.30), Marseille–Novi Beograd (18.30), FTC–Jug (20.30). Helyosztók és elődöntők (péntek): az 5–8. helyért (14.30 és 16.30), Brescia/Hannover–Marseille/Novi Beograd, Pro Recco/Barceloneta–Brescia/Hannover (18.30 és 20.30). Helyosztók (szombat): a 7. helyért (12), az 5. helyért (14), bronzémérkőzés (17), döntő (19.30).