2024. július 16., kedd
VÍZILABDA –BL-NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD

A papírforma érvényesült

A Novi Beograd és a Brescia könnyen, a Pro Recco és az FTC nehezebben harcolta ki az elődöntőt

Belgrádban csütörtökön lejátszották az idei Bajnokok-ligája nyolcas zárótorna negyeddöntőjét, s bár az első pillantásra úgy tűnik, hogy minden a papírforma alapján történt, volt azért izgalom bőven. Jellemző módon pont a főesélyesnek vélt címvédő, az olasz Pro Recco szenvedett a legtöbbet, miután a Barceloneta még véletlenül sem feltett kézzel szállt a vízbe, s miután az olaszok rengeteg helyzetet kihagytak, a harmadik negyedben már 7:5-re is vezettek. Ekkor rázták meg magukat a favoritok, kiegyenlítettek. Az utolsó játékrész hajrájában a spanyoloknak két emberelőnyös helyzetük is volt, egyet elhibáztak, egyet pedig kivédett az olasz kapus, de a Recco is kapott egy kiállítást, s időkérés után a meccsen egyébként nem tündöklő Zalánki egy nagy gólt lőtt, a megmaradt 76 másodpercben pedig tehetetlen volt a Barleoneta, a címvédő így 11:10-re lehozta a „kötelezőt”.

A másik ilyen szoros meccset a Ferencváros és a Jug játszotta. A találkozót a magyarok kezdték jobban, 3:0-ra elhúztak, a dalmátok pedig csak bő négy perccel a kezdet után találtak be. A második negyed már szorosabban végződött (9:8), s az igazi dráma a harmadik játékrészben alakult ki, amikor a dubrovnikiak kiegyenlítettek, sőt Argilopulosz átemelésével már vezettek is (10:9), igaz, nem sokáig, mert Varga is betalált, de a Jug mégis előnnyel zárta ezt a játékrészt. A negyedik negyedben Vogel védése alapozta meg a sikert, az i-re a pontot pedig Jansik tette fel, mert az utolsó emberelőnyös helyzetüket nem használta ki a Jug, Joković lövése mellé ment.

A Fradi így a Pro Reccóban találkozott tegnap az elődöntőben, s ezzel kapcsolatban Varga Zsolt vezetőedző úgy nyilatkozott, ellenfelük a világ legjobb és leghosszabb keretével rendelkezik. A magyar bajnok és kupagyőztes sorozatban a harmadik nyolcas döntőjében játszhat majd éremért: 2019-ben megnyerte a sorozatot, tavaly pedig a Pro Reccótól kapott ki a döntőben.

A Novi Beograd a vártnál könnyebben gyűrte le az alapszakaszban kiváló Marseille-t. Milanović kellően motiválta a legénységét, a szerbek nagy kedvel játszottak és pazar gólokat lőttek. Már az első negyedet is két gólos előnnyel zárták, Rašović találata után pedig már három volt közte, köszönhetően annak is, hogy a házigazda kapuját kisebb meglepetésre a fiatal brazil, Coimbra védte, s sorozatban hárította a franciák lövéseit. Ezután Mandić pillanatai jöttek el, aki csakhamar 12:7-es előnyt kovácsolt, s innen már lehetetlenség volt elveszteni ezt a párharcot.

Jansik Szilárd (balról) és Maro Joković volt a végkifejlet két főszereplője az FTC–Jug mérkőzésen (Fotó: MTI)

Jansik Szilárd (balról) és Maro Joković volt a végkifejlet két főszereplője az FTC–Jug mérkőzésen (Fotó: MTI)

A tegnapi elődöntőben tehát a Pro Recco és az FTC, illetve a Novi Beograd és a Brescia találkozott.

Negyeddöntő: Pro Recco–Barceloneta 11:10, FTC–Jug 14:13, Novi Beograd–Marseille 16:10, Brecsia–Hannover 12:5.
Ma (szombat) a 7. helyért 13 órától játszanak, az 5. helyért folytatott küzdelem 15, a bronzcsata 17, a döntő pedig 19.30 órakor kezdődik.