2024. július 16., kedd
VÍZILABDA – BL-NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD

A Pro Recco megvédte bajnoki címét

A Novi Beograd ötméteresekkel veszítette el a titulust – Az FTC-nél elégedettek a bronzéremmel

Néhány másodpercen, majd két elvétett ötméteresen múlott az, hogy a nyolcas döntő házigazdája szerepét vállaló, egyébként a Bajnokok Ligájában újoncnak számító Novi Beograd ne nyerje meg a klub vízilabdában leértékesebbnek számító trófeát. A fővárosi sztárcsapat ugyanis 12 másodperccel a vége előtt még vezetett a címvédő Pro Reccóval vívott döntőben, s nyilván megjegyzik majd Zalánki Gergő nevét, mert ő volt az, aki az olaszoknak kiegyenlített, majd az ötmétereseknél is ő adta meg a kegyelemdöfést. És ki más lehetne a döntő döntőjének egyik tragikus alakja, mint a szerbek legjobbja, Dušan Mandić, aki a szétlövés második párjában hibázott! Ez azonban nem lett volna még olyan nagy baj, mert az olaszok részéről a Szolnokkal 2017-ben, majd a Ferencvárossal pedig 2019-ben győztes ausztrál Aaron Younger sem talált be (a felső lécet lőtte szét). S ha Mandić tragikus alakja lehetett volna a meccsnek, végül mégsem ő lett az, hanem a meccs legjobbja, a 6 gólig jutó Nikola Jakšić, aki szintén a lécre bombázott, Zalánki viszont nem hibázott, kíméletlenül kilőtte a bal felső sarkot, így a Recco története tizedik sikerét aratta a legrangosabb európai kupában, és 2008 óta először sikerült dupláznia. A sorozat történetében másodszor döntöttek ötméteresek a trófeáról, 2019-ben a Ferencváros így győzte le az Olympiakoszt. A torna legértékesebb játékosa Giacomo Cannella, a Pro Recco játékosa lett. „Talán még a 2020-as Európa-bajnokság döntője a Duna Arénában, ami hasonló élmény volt” – válaszolta Zalánki arra a kérdésre, hogy ez volt-e élete mérkőzése: „Szinte végig üldöztük a Belgrádot, nagyon jól játszottak és az volt bennem, hogy kellenek a gólok. Az év elején ezekért a trófeákért indultunk harcba, természetesen ez volt a legfontosabb mindegyik közül” – mondta a 27 éves balkezes klasszis, aki csapatával a BL-trófea mellett az Európai Szuperkupát, valamint az olasz bajnoki címet és az Olasz Kupát is elhódította. „Nem is az eredmények, hanem az elvégzett munka az, ami nagyon nagy önbizalmat adott nekem ebben az idényben a Reccónál”.

A Novi-Beograd–Brescia elődöntő egyébként szintén hasonló izgalmakat hozott, s a belgrádiak csak egy drámai végjáték után harcolták ki a döntőt, 14-13-ra nyertek az olaszok ellen. A szerbek három perccel a befejezés előtt vezettek először, fél perccel a vége előtt az olaszok az egyenlítésért támadhattak. Az időkérés után a kapus, Petar Tešanović is felúszott társaihoz, a hazaiak nem vették komolyan a hálóőrt, aki kíméletlenül a léc alá bombázva egyenlített. Ekkor azonban még nem volt vége, a montenegrói kapus néhány pillanat múlva hősből bűnbakká vált, miután öt másodperccel a végső dudaszó előtt bevédte Angelosz Vlahopulosz távoli lövését. A Novi Beograd görög klasszisa 5 lövésből 5 gólt szerzett az összecsapáson. A másik ágon az FTC nem bírt a címvédővel, a Pro Recco ezúttal nagyobb megerőltetés nélkül nyert.

A címvédő Pro Recco csapata a serleggel (Fotó: MTI)

A címvédő Pro Recco csapata a serleggel (Fotó: MTI)

A másik olasz csapat ellen vívott bronzmérkőzés viszont már egészen más kávéház volt. A Ferencváros a mérkőzés egy rövid szakaszát leszámítva végig vezetve diadalmaskodott, tette mindezt úgy, hogy hússzor játszott emberhátrányban. Varga Zsolt magyar bajnok és kupagyőztes együttese ezzel teljessé tette BL-éremkollekcióját, 2019-ben győzött, tavaly második volt. Varga rendkívül sikeresnek ítéli meg a szezont:  „Az előre meghatározott célokhoz képest jóval messzebbre jutottunk. Először bejutottunk a nyolcas döntőbe, aztán ott voltunk a négy között, ahol jött a Recco, amelyben minden poszton a világ legjobbjai játszanak. Úgy gondolom, ott is mindent megtettünk”. A Brescia elleni bronzmeccsel kapcsolatban kiemelte, az olasz csapat „rendkívül hisztis” vízilabdát játszik, játékosai folyamatosan reklamálnak és provokálnak, ezzel az „őrülettel” kellett valamit kezdeniük a megmaradt erők összecsapásán, amelyen együttese jobban tudott koncentrálni. A kapuban ezúttal is kiváló teljesítményt nyújtó Vogel Soma hasonlóképpen vélekedett, hozzátéve, hogy a mérkőzés egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy nem szabad ennyit foglalkozniuk a játékvezetéssel, mindig is lesznek olyan ítéletek, amelyekkel nem fognak egyetérteni. Vámos Márton, a Ferencváros balkezes klasszisa a találkozót követően bejelentette, távozik a klubtól, és külföldön folytatja pályafutását. A 29 éves olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok játékos hozzátette „szép öt évet töltött a Ferencvárosnál”, amellyel 2019-ben maga is megnyerte a BL-t.

Eredmények, elődöntő: Novi Beograd–Brescia 14:13, Pro, Recco–FTC 10:7. A 7. helyért: Marseille–Jug Dubrovnik 15:13. Az 5. helyért: Barceloneta–Hannover 12:10. Bronzmérkőzés: FTC–Brescia 14:12. Döntő: Pro Recco–Novi Beograd 13:13 – ötméteresekkel 4:3.