2024. szeptember 28., szombat
FORMULA–1

Verstappen a világbajnok!

A hollandra rámosolygott a szerencse, így az utolsó körben megelőzhette Hamiltont a győzelemért – A Mercedes óvást nyújtott be az FIA-nál

Őrült futam? Drámai történések? A 2021-es Formula–1-es szezon rengeteg okot adott arra, hogy ezeket a jelzőket már az év közben elhasználjuk, a mindent eldöntő fináléra pedig már ne maradjon több fokozó kifejezés. Lewis Hamilton és Max Verstappen pontazonossággal készültek Abu-Dzabira, a hétvége felvezetése során pedig óhatatlanul is felmerült, a szezon során látott néhány nagy csattanásuk nyomán vajon ütközéssel dől-e el a világbajnoki cím is. Egy ilyen történés több győzelme okán a hollandnak kedvezett volna, ám az FIA gyorsan próbálta elejét venni ezeknek a gondolatoknak, leszögezve, hogy rendhagyó módon pontlevonást is kiróhat a vétkesre, nehogy szabálytalan manőver döntsön a címről.

A forma az elmúlt futamok alapján a Mercedes oldalán volt, az időmérőn azonban Verstappen ismét szembement a várakozásokkal, amikor egy szinte tökéletes körrel, a csapattárs Sergio Pérez szélárnyékát is kihasználva elcsente az év utolsó pole-ját Hamilton orra elől – noha egy korábbi hibája miatt a kevésbé ideális lágy keveréken kellett rajtolnia. Vasárnap a startnál ez ugyan elméletben előnyt jelentett, ám a brit mégis jobban rugaszkodott el, és elsőként fordult el az 1-es kanyarban. Ütközés ugyan nem történt, de már fél kör után nagyon közel kerültek ehhez: az idénre kissé módosított, gyorsabbá tett pálya első hosszú egyenesének végén Verstappen máris támadott, a belső íven beszúrta a Red Bullt a Mercedes mellé, Hamilton pedig csak a sikánt átvágva maradt az élen. A versenybírók úgy ítélték meg, hogy a brit kellően visszalassított ahhoz, hogy ne kelljen átadnia a helyet a hollandnak, így elmaradt a büntetés, ami meg is teremtette a verseny első vitatémáját, hiszen a döntéssel az egyéb szériák szintén a képernyőre tapadt versenyzőinek többsége sem értett egyet. Ahogy teltek a körök, lassan csökkent ennek jelentősége, hiszen a Mercedes gyorsabbnak mutatkozott, Verstappen nem tudta vele tartani a lépést, noha több másodpercet hozott rajta, amikor a bokszkiállását ebből a célból halogató Pérez csatába tudott bonyolódni Hamiltonnal, ezzel feltartóztatva kissé.

A 25. körben Kimi Räikkönennek fékhiba miatt ki kellett állnia, így kieséssel zárult utolsó, rekordot jelentő 350. nagydíjrajtja. A verseny szempontjából viszont jelentősebb volt, amikor nem sokkal később Antonio Giovinazzi alatt megállt a másik Alfa Romeo is, virtuális biztonsági autós szakaszt előidézve, hiszen a Red Bull eltérő taktikával próbálkozhatott: csekélyebb időveszteséggel adhattak másodszor is friss gumikat Verstappennek, hátha azokon képes lesz ledolgozni az így 15 másodpercesre növő hátrányát a fennmaradó nagyjából 20 körben. A holland azonban ekkor sem tudott kellően gyors lenni, Hamilton pedig akadálytalanul száguldott a példátlan nyolcadik világbajnoki cím felé. Ám még maradt fordulat, ami a mezőny végéről érkezett…

Nicholas Latifi Mick Schumacherrel csatázott a pontszerző helyeken kívül, amikor a kanadai a falba csúszott, és összetörte a Williamst – a takarítás miatt öt körrel a vége előtt beküldték a biztonsági autót, ami összetömörítette a mezőnyt, és egy utolsó esélyt nyitott Verstappen előtt. Az elöl álló autó állandó taktikai hátránya miatt a Mercedes nem merte a bokszba hívni Hamiltont, mert ezzel a holland mögé került volna, amikor még nem lehetett tudni, marad-e egyáltalán idő a versenyzésre a leintés előtt. A Red Bull viszont lágy gumikat adhatott Verstappennek, aki így komoly gumielőnybe került. Végül az utolsó kör előtt lehajtott a pályáról a biztonsági autó, megágyazva egy mesébe illő végjátéknak. A holland képes volt támadni, az 5-ös kanyarban átvette a vezetést, Hamilton azonban a következő két hosszú egyenesben a szélárnyékot kihasználva még ellentámadást indított, de már nem sikerült visszavennie a pozícióját. Tíz körrel a vége előtt a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner még azt mondta, csodára lenne szükségük ahhoz, hogy a leintéskor Verstappen ünnepelhessen, a csoda pedig végül bekövetkezett. Max Verstappen egy végig kiélezett szezonhoz méltó csavarral elsőként szelte át a célvonalat, és 24 évesen a Formula–1 első holland világbajnoka lett. A Red Bull 2013 óta először adott egyéni bajnokot, a motorszállító Honda pedig Ayrton Senna 1991-es sikere, vagyis 30 év után tért vissza a csúcsra – és ezzel ismét ki is száll a sportból, motorrészlegét átadva a Red Bullnak. És bár a hibridkorszak kezdete óta először győzték le a Mercedest az egyéni tabellán, a konstruktőrök között ezúttal is a csillagos márka lett az első, zsinórban már nyolcadszor. Legutóbb 2008-ban volt rá példa, hogy különböző helyre kerüljön a két cím.

És ha azt hittük volna, hogy ezzel vége ennek az elképesztő szezonnak, tévedtünk. Egy órával a leintést követően a Mercedes dupla óvást nyújtott be az FIA-nál: egyet amiatt, mert Verstappen a biztonsági autó mögött egy pillanatra megelőzte Hamiltont, egyet pedig amiatt, mert szerintük a versenyirányítás nem a szabályok szerint járt el a safety car fázis lebonyolításánál, és csak azokat a körhátrányban lévő autókat küldték előre, amelyek Hamilton és Verstappen között álltak. Tény, hogy Michael Masi versenyigazgató döntéseit számos alkalommal érte támadás a szezon során, és bár nagyon valószínűtlen, hogy utólag, a sportdöntőbíróság előtt változzon meg a világbajnok személye, mindenesetre a Mercedes és a Red Bull csatája a szezon végeztével is folyik tovább…
Az Abu-dzabi Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (Red Bull) 1:30:17,345, 2. Lewis Hamilton (Mercedes) +2,2 másodperc hátrány, 3. Carlos Sainz (Ferrari) +5,1, 4. Juki Cunoda (AlphaTauri) +5,6, 5. Pierre Gasly (AlphaTauri) +6,5 stb.

A világbajnokság végeredménye, pilóták: 1. Verstappen 395,5 pont, 2. Hamilton 387,5, 3. Bottas 226, 4. Pérez 190, 5. Sainz 164,5, 6. Norris 160, 7. Leclerc 159, 8. Ricciardo 115, 9. Gasly 110, 10. Alonso 81 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 613,5, 2. Red Bull 585,5, 3. Ferrari 323,5, 4. McLaren 275, 5. Alpine 155, AlphaTauri 142, 7. Aston Martin 77, 8. Williams 23, 9. Alfa Romeo 13, 10. Haas 0.